Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Navštivte světový unikát - hornické muzeum Landek Park

4. 07. 2012 | Kultura
Další školní rok utekl jako voda. Pokud právě přemýšlíte, jak svým ratolestem - a nejen jim - zpestřit prázdniny, mám pro vás tip: navštivte ostravský Landek Park, největší hornické muzeum v České republice. 

Landek Park najdete v areálu Hornického muzea, asi 5 km od centra Ostravy směrem na Hlučín. Propojení hornického muzea jako technické památky a vrchu Landek jako národní přírodní památky s bohatou florou i faunou dodává této lokalitě na přitažlivosti. Muzeum navíc nabízí nejširší nabídku doplňkových služeb a návštěvníci si tak mohou užít celodenní výlet mezi památkami v přírodě. Areál, kde se dříve uhlí opravdu těžilo, se svou rozlohou 10 hektarů zařadil mezi největší muzejní areály u nás. Nacházejí se tu následující expozice:

Podzemní expozice - kulturní památka důl Anselm 

hornické muzeum LANDEK PARKTuto unikátní expozici naleznete ve štolách skutečného historického dolu Anselm, kam sfáráte v těžní kleci. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout čtvrt kilometru chodeb. Prohlídka je samozřejmě doplněna odborným výkladem a některé stroje jsou dokonce předváděny v chodu. Uvidíte, za jakých podmínek tu dříve horníci pracovali.

Hornické muzeum Landek Park dále nově nabízí atrakci, která zaujme především malé návštěvníky: před budovou dolu Anselm se mohou povozit v důlním vláčku se dvěma důlními vozíky, taženém dnes už historickou důlní lokomotivou. Vláček je podobný tomu, který stovky metrů pod zemí dopravoval horníky na jejich pracoviště. Ze šachetní budovy nyní vozí děti na trase dlouhé 167 metrů a projížďka v něm je samozřejmě v ceně vstupenky do Hornického muzea.

Expozice důlního záchranářství 

Expozice báňského záchranářství je největší svého druhu na světě. Ukazuje náročnou a rizikovou činnost záchranářů a techniku, která jim při jejich práci pomáhá. Expozice se týká jak historie, tak vývoje novodobé dýchací a záchranářské techniky. Návštěvníkům tu nabízejí i atraktivní a celkem adrenalinovou možnost vyzkoušet si záchranářský výcvik na cvičném záchranářském polygonu. 



Expozice a exponáty volně rozmístěné v areálu 

Jedná se o jakousi kombinaci muzea a skanzenu. Exponáty zachycují zdejší lidské aktivity od doby kamenné (v podobě sídliště lovců mamutů) až po důlní techniku 20. století. Ve venkovním areálu naleznete i řadu dětských atrakcí a velcí i malí návštěvníci jistě ocení možnost sportovního vyžití včetně nabídky outdoorových programů.

Muzeum Landek Park je otevřeno celoročně, v letní sezóně denně v době od 9 do 18 hodin. Vstupy jsou návštěvníkům umožněny každou celou hodinu, poslední prohlídka začíná v 16 hodin. Ať už podniknete cestu do hlubin země nebo cestu do pravěku, určitě na tenhle den a zážitky budete ještě dlouho vzpomínat.

Zdroj: Landek park
Foto: Nadace OKD

Autorka: Uznevim
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Navštivte světový unikát - hornické muzeum Landek Park:

Navštivte světový unikát - hornické muzeum Landek Park
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !