Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ořešák královský neboli Vlašský oříšek

26. 11. 2010 | Zahrádka

První nálezy vlašských oříšků byly objeveny ve Francii před více než osmi tisíci lety, tehdy se našly malé zkamenělé skořápky. Jsou to tedy jedny z nejstarších potravin na světě. Plodem jsou nepravé peckovice s jádrem. Jádra vlašských ořechů mají přirozeně odlišnou barvu, od velmi světlé až po tmavší žlutou, což je částečně způsobeno odrůdou. Jejich využití je opravdu všestranné. Nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a v medicíně.

 

Pěstování

První úrody se dočkáte zhruba čtyři roky po vysazení. Ořešák královský potřebuje plné slunce a dostatek místa, je to listnatý opadavý strom, který dorůstá až do výše 20 m. Je potřeba o něj pečovat, prořezávat, hnojit, postřikovat, pak se Vám odvděčí a bude Vám rodit až do 100 let věku.

Koncem srpna bývají ořešáky již hojně ověšeny ořechy, které chrání tlustá zelená slupka. Až začne zelená slupka praskat, je to známka toho, že přichází čas sklizně. Ještě lepší je počkat, až začnou padat samy, pak jen stačí průběžně sbírat ze země. Sklízejí se až do začátku listopadu.

 

V kuchyni

Nejvíce vlašské ořechy využíváme, když pečeme vánoční cukroví, bez nich si mnozí nedokážeme Vánoce představit, jsou zdrojem ale i mnoha vitamínů, takže je můžeme konzumovat i samotné. Obsahují našemu tělu živiny velmi prospěšné, vitamín E, vitamín B1, B6, vitamín A, K, měď, železo, zinek, hořčík, selen, sůl kyseliny listové, také jsou zdrojem bílkovin a neobsahují cholesterol. Jsou v nich obsaženy i zdravé tuky, které obsahují nezbytné omega3 mastné kyseliny.

 

Z vlašských ořechů se vyrábí i olej, je řídký a barvu má žlutou, až zelenou. Pokud se tento olej lisuje za studena, má příjemnou oříškovou chuť. Je také zdrojem nenasycených mastných kyselin. Neměl by se ale zahřívat, proto se používá ve studené kuchyni, do salátů a jako koření. Měl by se skladovat nejlépe v lednici.

 

Použití v medicíně a kosmetice

Vlašské ořechy svým tvarem připomínají mozek, a opravdu jsou prospěšné mozkové činnosti. Také jsou prospěšné srdci, 50 g vlašských oříšků denně pomáhá snížit riziko cévních srdečních onemocnění. Pomáhají také odstraňovat deprese, stres, únavu a stopy podrážděnosti. Vlašské ořechy jsou energeticky hutná potrava, což způsobuje, že máte brzy pocit plnosti a sytosti, pokud je tedy začnete užívat při dietě, můžete dosáhnout skutečně velkých úspěchů.

 

I listy ořešáku mají své upotřebení, nálev vyrobený z listů dezinfikuje, také se používá při zánětech v dutině ústní jako kloktadlo, používá se na akné, záněty kůže a na opruzeniny.

 

Skladování

Vyloupaná jádra vlašských oříšků musíme skladovat bez přístupu vzduchu, nebo je můžeme naložit třeba do medu. Nejlépe je promícháme v poměru 1 kg jader a 1 kg medu, společně zahřejeme, až se med rozpustí.

 

Ani skořápky nepřijdou nazmar, používají se na zdobení svícnů a adventních věnečků. Na Vánoce se v nich pouštějí po vodě zapálené čajové svíčky.

 

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vlašské orechy sú super
Obrázek uživatelky
profil
Vánoční cukroví bez nich si nedovedu představit, dávám je i do jablkového závinu. Loní jsem roztloukla a vyloupala asi deset kilo jader. Pak jsem je vnucovala všem známým, protože nevím, co bych si s takovým množstvím počala. Ale práce to byla jako pro vraha, až se mi o těch ořeších zdálo.
Obrázek uživatelky
profil
mě vždycky strašně moc bavilo je zbírat, a taky je ráda jím, ale nijak neupravené,normlálně čerstvéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
když se jich urodí opravdu hodně.Sušená jádra dát do sklenic a nasucho zavařit.VydSmajlíkrží několik let.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Orechy máme rady a hlavne koláčikySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles