Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 20.10. 2017
Dnes má svátek Vendelín
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty

14. 05. 2015 | Škola vaření
Pokud nemáte včeličky a chcete svůj domácí med, můžete si jej snadno udělat z pampelišek, kterých na louce najdete plno. Už dávno je známo, že pampeliška není jen plevel, ale je lékem na všechno možné. Například kořen pampelišek je osvědčeným rostlinným lékem na játra, žlučník a dobré trávení a mladé listy se hodí do pročišťujících jarních salátů.

Z pampeliškových květů si můžete nejen uvít zlatý věneček, ale také uvařit zlatavý zdravotní sirup nebo právě udělat výborný med. Na med se pampelišky sbírají nejlépe v poledne, kdy jsou hodně rozvité a  trhají se jenom květy. Základem pampeliškového medu jsou květy, cukr, voda a můžete přidat i citrón. Med z pampelišek je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení, při problémech s průduškami a také zbavuje tělo škodlivých látek. Používá se k oslazení čaje nebo k mazání pečiva.

Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty:


Pampeliškový med mojí babičky - od uživatelky Notburga
Natrháme 400 květů pampelišky (bez stonků). Květy si osprchujeme rychle vodou. Necháme trochu okapat, dáme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme 2 litry vody.
Celý recept: Pampeliškový med mojí babičky

pampeliškový med receptyPampeliškový med s pomerančem - od uživatelky Janakralov
Květy z pampelišek (bez stonků) propláchneme vodou, abychom je zbavili malých černých broučků a necháme pořádně okapat.
Celý recept: Pampeliškový med s pomerančem


Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.              
Celý recept Pampeliškový med


Med z pampelišek - od uživatelky Uuu
Květy pampelišek otrháme a dáme na 15 minut vařit, pak je sundáme z vařiče a do druhého dne je necháme v chladu louhovat.Celý recept Med z pampelišek


Dědův pampeliškový med - od uživatelky Delli
Květy zbavíme zeleného zákrovu, propereme je, přelijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne. Pak scedíme přes pláténko a vymačkáme.                                                   Celý recept Dědův pampeliškový med


Pampeliškový med - Můj recept

Napíši Vám můj velice rychlý, jednoduchý a hlavně osvědčený recept na pampeliškový med, který opravdu zvládne úplně každý. Připravte si asi 400 pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 kila cukru a 3-4 citrony. Já dávám jen 3 větší. Z květů pampelišek odstříhejte zbytky stonků a květy zalijte studenou vodou. Propláchněte, vodu slijte a znova zalejte vodou. Můžete opakovat i několikrát. Potom přidejte dobře omytý, oloupaný a na kolečka nakrájený citron, ze kterého vyjměte všechna jádra a dejte vařit přibližně na 15 minut. Pak nechte květy několik hodin v tomto nálevu louhovat nejlépe do druhého dne. Další den přeceďte přes řídké plátno, přidejte cukr a vařte do rozpuštění cukru a zhoustnutí do hustoty řidšího medu. Ještě teplý med ihned nalijte do vymytých skleniček a zavíčkujte. Med uložte v chladu, ale nikoliv do lednice. Vhodný je chladnější sklep nebo komora. Pak můžete používat stejně jako klasický med do čajů, jako lék na průdušky nebo na mazání na pečivo. Nemusíte se bát, že se vám med rychle zkazí, vydrží krásně i rok. Pampelišky si natrhejte na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a lidé nevenčí své čtyřnohé kamarády.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty:

Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Doma si to můžu nazývat jak chci a nikdo mi nebude poroučet, že tomu nemám říkat pampeliškový med, když tomu tak říkám už 30 let. Samozřejmě odlišuji pampelišku od včely.
Obrázek uživatelky
profil
My máme v rodině recept na pampeliškový med (promiň Osko) už od babičky, ale občas kouknu i po dalších variantách, například s pampeliškový med s pomerančem, jitrocelem, bezinkami...
Rovnou ale recept přestávám číst pokud narazím na větu "květy omyjeme". Pyl je právě jedna z nejcenějších součástí květů a tímhle ho prostě spláchnete do odpadu. Je to škoda. Raději nasbírejte květy čerstvě rozvinuté nebo tam kde je nejsou znečištěné a nemyjte je. ;)
Obrázek uživatelky
profil
No, možná máš i pravdu, ale tak trochu mi to zní jako "doporučení Evropské unie", vždyť každý tady ví, že VČELÍ MED je něco jiného...
Obrázek uživatelky
profil
napsat, že MEDEM se nazývá POUZE to, co nasbírají VČELY, všechno ostatní, co si doma uvaříte, je maximálně pampeliškový sirup, tak to prosím pořád nepleťte.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem zkoušela pampeliškový med teprve jednou podle tohoto receptu, vydržel ještě od loňska, můžu doporučit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zlaťáky