Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pátek třináctého - historie a pověry

25. 01. 2023 | Svátky

Pátek třináctého je v mnoha zemích na světě považován za nešťastný den. Někteří lidé dokonce trpí chorobným strachem z tohoto data nebo „jen“ z čísla třináct. Musím říct, že já sama jsem se nedávno na naší dovolené poprvé setkala s tím, o čem jsem dosud jen četla: hotel, ve kterém jsme byli s manželem ubytovaní, neměl pokoj s číslem třináct! Překvapilo mě, že náš pokoj číslo čtrnáct měl za souseda pokoj s číslem dvanáct – třináctka prostě chyběla tak, jak je to v některých zemích běžné (a chybí tam nejen pokoje s tímto číslem, ale dokonce i patra). Můžete se setkat například i s tím, že některé letecké společnosti vynechávají ve svých letadlech třináctou řadu sedadel.

Letos nás pátek třináctého čekal hned v lednu – shodou okolností to byl první den prvního kola prezidentských voleb. Obavy politiků šly asi stranou.

pátek 13.Nicméně je pravdou, že obavy z pátku třináctého mají svůj základ v reálných historických událostech. Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři (v pátek) sedělo u stolu třináct lidí, ze kterých ten třináctý byl právě Jidáš, který Krista zradil.  Židé také považovali třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M (první písmeno ve slově „mavet“, což znamená smrt). 

V pátek 13. října 1307 začalo na příkaz francouzského krále Filipa IV. Sličného zatýkání několika stovek templářů, kteří byli jedním z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Posléze došlo k jejich mučení a vyvražďování po celé Evropě, což vedlo nakonec až k zániku jejich řádu, který pak už nikdy nebyl obnoven. Pravděpodobně právě tato událost je podle historiků základem pro nešťastný pátek třináctého. Sami templáři ho tehdy označili za nešťastný a ďábelský. I když podle některých dokonce i Eva v ráji ochutnala zakázané jablko ze stromu poznání právě v pátek třináctého…

Tohle datum už spoustu let fascinuje také filmaře nebo spisovatele. Pocit tajemna a obavy z magické smůly si přímo říkají o nějaké to filmové zpracování (a že jich není málo!).

Každý rok nás minimálně jeden pátek třináctého nemine. Můžete ho očekávat vždy, když měsíc začíná nedělí. V letošním roce nás bude znovu čekat ještě v říjnu. Psychologové upozorňují, že už jen samotný strach může být příčinou toho, že se nám nakonec některé špatné věci nevyhnou. Tak příště už žádný strach a užijte si tento den jako každý jiný. Například sázkaři pátek třináctého považují za šťastný, protože údajně v tento den padají jedny z nejvyšších výher! Pro někoho je třináctka šťastné číslo, jiný ji vůbec neřeší. Je tedy jen na nás, jak s tímto datem naložíme. Ať je tedy příště co nejhezčí a nešťastnější!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Den blbec může být kdykoliv.Smajlík
A když si v kalendáři nevšimnu, kolikátého je, tak o něm ani nevím.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkJá mívám pátek 13. klidně i v pondělí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles