Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posvícení, hody, poutě

1. 12. 2012 | Svátky

Bystré cestovatele po Česku možná zaujalo, že v Čechách neznají hody a na Moravě už nezavadíte o poutě. Oba tyto svátky či veselice souvisejí s posvícením.

Slovo posvícení nijak nesouvisí se světlem či svícením, je totiž odvozeno od posvěcení kostela. Kostely byly v minulosti stavěny za velkého úsilí a finanční podpory občanů, tudíž jejich vysvěcení bylo pro ves historickou událostí. Výpravný církevní obřad posvěcení některému svatému si proto lidé připomínali obecními slavnostmi. A těmi se stalo posvícení, jemuž se na Moravě říká hody a třeba ve Slezsku krmáš. V oficiálním kalendáři farnosti je pak tato výroční slavnost označena názvem dedicatio (zasvěcení).

Posvícení, hody a poutěJako svátek bylo posvícení vlastně po Vánocích a Velikonocích největší událostí v obci, bylo velmi honosné, několikadenní a prolínaly se v něm prvky náboženské s těmi pohanskými. Součástí posvícení tak byla bohoslužba a kněží se organizace i průběhu oslav aktivně účastnili. Výroční slavnost posvícení kostela se v Čechách také označuje jako výroční pouť nebo prostě pouť. Postupně se z této oslavy stal obecní svátek ovlivněný světskými radovánkami – stánkovým prodejem, atrakcemi, kolotoči a konzumací krajových či posvícenských specialit. Poutě se tak dodnes organizují na venkově v Čechách a s církevními oslavami souvisejí někde více, jinde méně, podle toho, jak je obec sekularizovaná a jakou má tradici víry. Na Moravě se posvícení neříká pouť, ale hody. Církevní poutě na svatá místa se ale organizovaly v minulosti i na Moravě.

Hody jsou několikadenním svátkem a splynuly většinou s církevním svátkem patrocinia – oslavou svatého, jemuž byl kostel zasvěcen. Hody tudíž začínají o víkendu, který je nejblíže svátku tohoto svatého. V každé obci mají kostel zasvěcený někomu jinému, proto i hody připadají na různá období od května do listopadu. Typickým rysem moravských hodů je nejen to, že probíhají v krojích, ale že začínají v neděli bohoslužbou. Kněz pak krojovaným párům žehná a hody pokračují několik dní, ve větších obcích až do středy. Před hodovou nedělí se lidé baví na nekrojované předhodové zábavě a v centru obce stárky a stárci stavějí vysokou zdobenou máju – i když hody nepřipadají na květen. Stárky a stárci jsou krojovaní svobodní mládenci a dívky, kteří se o hody starají.

O sjednocení hodů a posvícení v kalendáři se pokusil v Rakousku-Uhersku císař Josef II. A stanovil, že se bude dedicatio slavit třetí neděli v říjnu. Dodnes v mnoha obcích na Moravě mají „císařské hody“ a v Čechách zase havelské posvícení, neboť probíhá třetí neděli v říjnu po svátku svatého Havla. Ve srovnání s poutí v Čechách jsou hody slavnostnější, trvají déle a zapojuje se do ní většina obce, rodiny uklízejí a zkrášlují své domovy, pečou koláče a zákusky a vystrojují hostiny, sousedé se navštěvují a na hostinu jsou zváni příbuzní z okolí i přespolní sousedé. Typickým rysem hodů jsou několik dní po sobě trvající odpolední a večerní krojované zábavy.

Posvícení, hody, poutě, to je především veselí, zábava a dobré jídlo. To je společné pro tyto slavnosti jak v minulosti, tak v současnosti.

A proto zde je recept na tradiční posvícenské koláče:

 Budeme potřebovat:

1 kg mouky (2/3 polohrubá, 1/3 hladká), 240 g práškového cukru, lžičku soli, lžíci citrónové kůry, tři nastrouhané mandle, vanilku nebo vanilkový cukr, kousek nastrouhaného muškátového oříšku, 400 ml mléka, 40 g kvasnic, 3 žloutky, 1 vejce, 250 g tuku (půl másla, půl sádla), vejce na potření, máslo na plech.

Náplň:

Povidlová: povidla, drcený hřebíček, citrónová kůra, cukr, trocha rumu.

Tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků, cukr, citrónovou kůru, špetku muškátového květu.


Postup:

V hrnečku ohřejeme trochu mléka s trochou cukru a rozdrobíme do něj kvasnice, které necháme vzejít. V zadělávací míse smícháme mouku, cukr, sůl, kůru, mandle, vanilku a muškátový oříšek. Ve zbytku mléka rozkvedláme žloutky a vejce. Rozpustíme si máslo a sádlo. V sypké směsi uděláme důlek, vlijeme do něj mlék se žloutky, tuk a mléko s kvasnicemi. Promícháme a zaděláme tužší těsto. Půl hodiny těsto hněteme rukou na vále a pod utěrkou aspoň hodinu a půl v teple necháme kynout. Z těsta uděláme placičky, které přendáme na vymazaný plech. Poté prostředek promáčkneme omytým vajíčkem nebo kulatou stranou naběračky a uděláme si v něm důlek, do něhož klademe náplně. Povrch můžeme zdobit půlkami mandlí či rozinkami. Okolek koláčku pomažeme vajíčkem a necháme 15 minut kynout. Pak pečeme zprudka 10 až 15 minut při 180 až 200 stupních.

Po vytažení z trouby můžeme horké mazat máslem.

Dobrou chuť!

 

Pegonela - čtenářka
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Posvícení, hody, poutě:

Posvícení, hody, poutě
Posvícení, hody, poutě
Posvícení, hody, poutě
Posvícení, hody, poutě
Posvícení, hody, poutě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
koláče o víkendu vyzkouším
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimave! rada jsem si precetla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles