Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Používejte správná slova ve správný čas aneb řekni to jinak

21. 03. 2017 | Knižní tipy
Název: Řekni to jinak
Autor: Carl Alasko
Překlad: Pavla Le Roch
Nakladatelství: Portál
Datum vydání: 2/2017
Vazba: brožovaná
Počet stran: 200 stran
Cena: 289 Kč

Používejte správná slova
ve správný čas


Kolikrát se vám stalo, že jste v nějaké situaci nějak zareagovali, a později jste si říkali: „Měl jsem to říct jinak, takhle.“ To už ale často bývá pozdě. Je ale možné se dovednosti říkat ta správná slova ve správný čas naučit?

Autor knihy je o tom přesvědčen a na základě své dlouholeté terapeutické praxe vytvořil 60 modelových scén z několika oblastí, ať již jde o navazování vztahů, budování dlouhodobých vztahů, vztahy mezi rodiči a dětmi, kolegy na pracovišti anebo v každodenním životě.

Řekni to jinakO autorovi knihy Řekni to jinak


Carl Alasko je americký psychoterapeut s dvacetiletou praxí. Žije a působí v Kalifornii. V Portále vyšla jeho kniha Emoční balast.


Ukázka z knihy Řekni to jinak


Výchova dětí:
Neříkejte svému dítěti…
Místo toho řekněte toto.

Vztah mezi rodičem a dítětem se výrazně liší od jakýchkoli jiných vztahů, kterým se věnujeme v této knize, protože mezi rodiči a dětmi je obrovský mocenský rozdíl.
Dokud děti nedorostou do období adolescence, mají rodiče téměř veškerou moc. Oni rozhodují a děti se podle nich řídí. Jakmile z dětí vyrostou adolescenti, tento rozdíl se samozřejmě začíná vyrovnávat, a také musí, dokud děti nedospějí a rodiče s dětmi se k sobě začnou chovat téměř jako rovnocenní partneři.

Mladší děti si velmi naléhavě uvědomují tento mocenský rozdíl a dělají, co mohou, aby s rodiči spolupracovaly a naplňovaly jejich potřeby a přání. Vážné problémy však nastávají, když rodiče své moci zneužívají a vyžívají se v ní. Když například rodič opakovaně mluví s dítětem pohrdavě, když používá kteroukoli ze složek obviňování (kritiku, obviňování, trestání či ponižování), pak se láskyplný vztah založený na spolupráci rozpadá. Většina rodičů tak činí z neznalosti: Neuvědomují si (nebo nejsou dost pozorní), jak svými kritickými, obviňujícími či ponižujícími slovy ohrožují důvěru svých dětí k sobě. A co je horší, nejsou si vědomi, jak takové útoky ovlivňují důvěru dětí v sebe samé a jejich vědomí vlastní hodnoty. Děti, které uvěří, že si ponižování zaslouží, budou podle toho jednat, a někdy po zbytek svého života. Koneckonců, děti se nemohou bránit vstřebávání negativních sdělení svých rodičů.
Když tedy Justin od svého otce slýchá, že je hloupý a k ničemu nebo že je líný a sobecký, přijme tento popis za svůj, přinejmenším podvědomě. Až před ním příště bude náročný úkol, jeho vnitřní monolog se ponese v duchu: „Proč se snažit? Jsem hlupák.“
Opak platí, pokud rodiče dítě přehlcují. Když jsou rodiče Masie ochotni udělat cokoli, aby byla v každém okamžiku šťastná, bez ohledu na to, zda je to v danou chvíli rozumné, začne Masie přirozeně věřit, že svět se točí jen kolem jejích rozmarů.
Rodiče samozřejmě málokdy jednají vědomě tak, aby měli na děti ve výsledku negativní vliv. Ale během dvou desítek let výchovy se odehrají desítky tisíc interakcí a bezmyšlenkovité jednání ze strany rodičů zaručeně negativně ovlivní sebeúctu dětí.
Na druhé straně ve vztahu mezi rodičem a dítětem existuje více než v jakémkoli jiném vztahu pravděpodobnost, že dojde ke smysluplné změně. Slova, která jako matka či otec, teta, strýc či prarodič (nebo učitel) vyslovíte, mají na dítě dalekosáhlý vliv. I drobné změny ve způsobu řeči mohou výrazně změnit jeho život.
Po této povzbudivé poznámce se pustíme do nejtypičtějších scénářů objevujících se při výchově dětí.


Tuto knihu Řekni to jinak koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jistě zajímavá kniha
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles