Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Román Jelita & jitrnice

5. 03. 2024 | Knižní tipy
Název: Jelita & jitrnice
Autor: Janečková Michaela
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 12.02.2024
Rozměry: 145×205 mm
Vazba: Brožovaná s klopami
Počet stran: 376
Cena: 407 Kč

Vaše zásilka byla přesměrována na výdejnu do pekel horoucích? Řemeslník zaspároval pečlivě vybrané designové kachličky svítivě modrou, a od té doby se nechává zapírat? Vaše máma (učitelka!) sdílí na facebooku další článek o chemikáliích rozprašovaných z letadel, o čemž Česká televize samozřejmě mlčí? Do toho srkáte děsně EKOLOGICKÝM papírovým brčkem ledové kafe z PLASTOVÉHO kelímku a připadáte si, že vám ta absence logiky snad zkroutí i prsty u nohou?

Nebojte, nejste v tom sami. I bývalá novinářka Stáňa má poslední dobou pocit, že tyhle bizáry snad přitahuje a lepí se na ni jedno jelito za druhým. Když po patnácti letech odcházela z televize do kulturní neziskovky, myslela si, že minimálně tam bude větší klid. Nebyl. Držíte v ruce žánrově neukotvený pamflet omaštěný českým folklorem, tedy přesvědčením, že nebýt všech těch pitomců okolo, život by byl nadmíru výtečný. Jenže, co když v týmu jitrnic hostujete i vy? Nebo dokonce máte našlápnuto na kapitána?

Kniha Jelita & jitrniceUkázka z knihy Jelita & jitrnice:


Zatímco Lukáš parkoval před nedalekým obchoďákem, Karolína doma měnila v rychlém sledu už třetí plínu, a přemýšlela, co se jim, ještě kromě dítěte teda, tak podělalo. Že jsou teď každý hlavou trochu někde jinde. Nebo to vnímala jen ona? Nebo je to fakt normální, a moc se v tom šťourá?

Ne, že by Lukáš byl jeden z těch, co se po příchodu z práce rozvalili s pivákem na gauč, a odmítali se na čemkoliv podílet.

Dokonce musela říct, že ve srovnání s jinými doma často něco dělal. I když, s kým ho má vlastně srovnávat? Jediným mužem, kterého mohla v domácnosti pozorovat nějaký delší časový úsek, býval její vlastní táta.

A ten byl přítomný tak maximálně, když se dával oběd na
stůl. Určitě pak otec nebyl tím, kdo by sklízel špinavé nádobí do myčky.

Zaprvé teda žádnou neměli, a zadruhé ho máma ke dřezu ani nepustila, protože by beztak umyl hrnce jenom zevnitř, a ještě by to po něm musela předělávat.
Táta dělal věci okolo baráku, sekal zahradu, spravoval auto, nebo byl zalezlý v dílně, aby měl klid od mámy. A o tom, co je potřeba udělat doma, aby všichni členové domácnosti měli vždycky co jíst z čistých talířů a nesmrděli u toho, o tom neměl ani páru.

Takže se za jednu generaci vlastně tolik nezměnilo. Ve výsledku. Jenom jsme se někteří z těch domů přesunuli do bytů, takže odpadlo to chlapské šontání okolo baráku. Každopádně většina chlapů se stále nechytá, a má pocit, že celá denní péče o domácnost spočívá v tom, že se vysaje, a naloží se myčka a pračka.

A současně by bez zaváhání zvedli ruku pro rovnoprávnost.
Jediný rozdíl viděla Karolína v tom, že naše matky pomoc mužů v domácnosti ani neočekávaly. 
Kdežto my ji dnes čekáme. A pak jen čumíme.

Vrátila se v úvahách k Lukášovi a na chvíli jí přišlo, že ten vnitřní nával vzteku a otazníků, který denně prožívá, když ZASE dělá něco postopáté jen ona, a on si toho ani nevšimne…, že to vlastně není spravedlivé. K němu. Že by se tak mohla cítit, kdyby žila s nějakým úplným vymaštěncem, který po sobě trousí po bytě špinavé spoďáry, a vyžaduje teplý oběd přesně ve 12:00.
A to Lukáš není.
Takže nešlo o absenci pomoci. Ale to, že byl zřejmě hluboce přesvědčený o tom, že si domácí práce dělí férovým dílem. Považoval je za rovnocenné partnery. Vůbec mu nedocházel ten objem úvah, myšlenek a činností, které denně musela absolvovat, aby jejich byt a dítě vypadaly ALESPOŇ TAK, jako teď.
A jelikož si Lukáš nebyl vědom jakékoliv propasti mezi potřebnými úkony a tím málem, na čem se reálně doma podílel, nebyla na obzoru ani žádná změna.

Mohla mu to samozřejmě říct. Jenže jak? Už to připomínalo takovou tu situaci z komediálních skečů, když člověk v kanceláři vleze pod stůl, aby tam připojil nějaký zatoulaný kabel, a když už je celý tam, přijde někdo další, přisune si židli a k tomu stolu si sedne jakoby nic.
Buď se vězeň pod stolem ozve okamžitě, anebo už tam musí potichu sedět až do konce pracovní doby, případně života, protože s každou další minutou je ta situace trapnější.

Ozvat se za hodinu?
Proč jste, proboha, nic neřekl hned?
A Karolína už byla pod tímhle imaginárním stolem tak dlouho, že kdyby teďka začala vytahovat všechno, co jí nevyhovuje, tak by vypadala jako někdo, kdo poslední dva roky lhal při každém spokojeném úsměvu. Uměla mu říct důležitý věci. Bavit se o plánech do budoucna, o svých snech.

Ale dělat téma třeba z toho, že se jaksi stala generálním manažerem stravování tří osob, aniž by o tuhle funkci nějak stála?

A tak to vždycky spolkla.
Aby byl klid.
Jenže to vypadalo, že kvůli téhle komunikační taktice nebude mít naopak ona klid nikdy.
Koketovala s myšlenkou, že jeden den sepíše všechny své činnosti na papír. Od rána, co vstane, až do večera, co zavře oči.
Ne, aby ze sebe dělala udřenou mučednici. Ale aby konečně někdo názorně viděl, kolik toho je.

Není možný přece čekat, že vám někdo sejme půlku vašeho závaží z ramen, když ani neví, jestli nesete na zádech myš, nebo slona. A mateřská je doslova festivalem neviditelné práce.
Kdysi si myslela, že až bude máma, nejvíc času jí zabere… no, to dítě.

Přitom se ukázalo, že hlavní naplní ženy s rodinou je spíš uklízet kuchyň. Několikrát denně, bez ohledu na to, co se vaří a jestli vůbec něco.
Od rána do večera.
Až do konce života.

O autorce knihy Jelita & jitrnice:


Michaela Janečková
vystudovala žurnalistiku na Karlově univerzitě a pracuje jako novinářka. S redaktorskou prací začínala v Lidových novinách, ve kterých rozkrývala například podhoubí tuzemské extrémní pravice. Informace z jejích článků přispěly k odsouzení takzvaných žhářů z Vítkova. Poté vyměnila tužku za mikrofon a přešla do České televize, kde za ekonomickou redakci přes deset let točila reportáže pro Události a editovala pořad Byznys ČT 24. Aktuálně je nejvíce zaměstnaná dcerou Josefínou, příležitostně pracuje pro Denník N a server Voxpot.

Její literární debut Třešně v rumu (Cosmopolis, 2022) se dočkal nejen několika dotisků, ale i divadelního zpracování v projektu LiStOVáNí. V rámci turné se příběh svérázné kubánské expedice odehrál ve více než osmdesáti českých městech. Kniha rovněž zabodovala i v Ceně Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu za rok 2022 – Třešně v rumu obsadily druhé místo. Ale kdyby to šlo, nejraději by se autorka jenom proháněla na koni po lesích...


Tuto knihu Jelita & jitrnice zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Román Jelita & jitrnice:

Román Jelita & jitrnice
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !