Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Show Jana Krause – 11. 1. 2017

11. 01. 2017 | Televizní tipy
Herec Martin Zounar, malířka Dita Štěpánová a kolínský kaplan z Konga Georges Mondo se představí ve středu 11.1. 2017 v Show Jana Krause.

Show Jana Krause

11. 1. 2017


Martin Zounar – filmový a televizní herec, moderátor a dabér. V posledních letech jej diváci znají především díky jeho seriálovým rolím, například jako nepřehlédnutelného Pepu Krupičku v seriálu Přístav. S touto postavou dokonce sdílí i jeho lásku k autům a motorkám. O Martinovi je totiž známo, že je velkým nadšencem do všeho, co “voní benzínem”, jak sám říká: Motorku prý poprvé “řídil” už v šesti letech: "Děda měl v dřevníku na stojáncích „péráka“ 250, klasický „pařez“ a ČZ 175, jawetu a rozebraný stadion. Všechny motocykly byly na stojáncích a já na ně neustále sedal, řadil a jezdil. Kdoví, jestli jsem takhle „nenajezdil“ více kilometrů než později ve skutečnosti,” vzpomíná herec. Jeho první velkou rolí byla role mladého vojáka Tomáše v televizním seriálu Chlapci a chlapi. Mezi jeho další role patří role ve filmech, jako jsou Pták Ohnivák, Vekslák nebo v seriálech  Velmi křehké vztahy a Rodinná pouta. Před časem měl i svůj vlastní pořad v rádiu.

Show Jana Krause – 11. 1. 2017Dita Štěpánová – malířka, jejíž práci zná lépe zahraničí než Česko a jejíž díla najdete v českých i zahraničních prestižních uměleckých sbírkách. Ditiny impozantní zátiší a snové výjevy můžete vidět i v pražské Národní galerii. Její obrazy mají velké formáty, výrazné barvy. Jak by popsala svůj malířský styl? “Nemám to moc ráda, ale když už, je to realismus. Někdo k tomu dodá ještě magický. Pracuji s reálným prvkem, ale svou vizí ho modifikuju. Ale pro obraz jsem jen zprostředkovatelem, od začátku žije svým životem. Stává se mi, že si naplánuju, co na něm chci mít, ale ve výsledku je na něm něco jiného,” vysvětluje Dita.

Georges Mondo – mladý Afričan se naučil česky, aby nyní mohl dělat kaplana v Kolíně. "Bál jsem se, že budu v Česku sloužit mše pro tři lidi," říká kněz z Konga, který se vydal na misii do vyhlášené země ateistů. Chtěl být doktorem nebo vojákem. Z obojího ale sešlo, Georges Makonzo Mondo časem zjistil, že nemá rád pohled na krev. O tom, že se stane knězem, začal uvažovat kolem svých 20 let. To bylo zároveň období, kdy vstoupil do řeholního řádu. V kolínské katolické farnosti působí Mondo už pár měsíců. I přes jazykovou bariéru si mladý kaplan poměrně rychle našel cestu k místním farníkům. Připouští ale, že od Česka neměl právě velká očekávání: "Říkal jsem si, jdu do země, kde je tolik ateistů! Budou tam prázdné kostely, mši budu sloužit pro tři nebo pět lidí!" Mladý kněz nejdříve pobýval rok v Praze-Uhříněvsi, kde byl součástí tamní řádové komunity. Zároveň intenzivně studoval češtinu. “V Kolíně je velmi přátelská atmosféra, lidé jsou vstřícní," pochvaluje si kněz, jenž se zprvu obával působení ve větším městě. "Do kostela tu chodí celé velké rodiny, takže pokud navážete komunikaci s jedním členem, přijímá vás celá rodina," dodává. "Pokud mluvím na člověka v cizím jazyce, kterému trochu rozumí, sdělení putuje do hlavy, člověk o tom musí přemýšlet a přeložit si to. Ale pokud na něj mluvím v jeho mateřštině, sdělení se dotkne přímo jeho srdce," vysvětluje Mondo princip, jímž se řídí. Z gramatického hlediska misionáři nejvíce komplikují život pády. Dvakrát až třikrát týdně ho jedna z členek farnosti doučuje.
Připravené kázání kaplan před svým vystoupením posílá na korekturu. Občas ho zamrzí, že neumí česky vyjádřit všechno, co by chtěl, a tak, jak by chtěl. "Kázání musím číst z papíru. Ale chtěl bych se obejít bez toho. Někdy je těžké se vyjádřit jen psaným slovem, protože vás třeba něco důležitého napadne až během promluvy. Ale ono to přijde, nemám kam spěchat, chce to svůj čas. Jednou budu v češtině freestyler," dodává s úsměvem.


Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte

ve středu 11. ledna 2017 ve 21.35 na Primě.


Zdroj, foto: Prima


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !