Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České chaty snů 7.4. 2023

7. 04. 2023 | Televizní tipy
Malá chatička choulící se ve stínu borovicového háje v sousedství vltavské kaskády – vodního díla Vrané. Romantické prostředí připomíná spíš Pohádky z mechu a kapradí. Opět se jedná o rodinné dědictví. Jak si s touto minimalistickou chatkou poradí architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

Na malou chatu uprostřed lesů nad meandrem Vltavy nedaleko soutoku se Sázavou jezdí majitel i jeho už starší rodiče. Všichni jsou srdcem i duší trampové. Donedávna jim proto stačilo jen spartánské spaní, koupelna pod širým nebem a suchý záchod. Přišel ale čas to změnit.

Podmínkou, kterou architekti rádi splnili, bylo co nejméně zasáhnout do okolní přírody, zachovat všechny stromy v okolí chatky, ale třeba i všudypřítomný mech, a udělat vše pro to, aby chata dál přirozeně a příjemně souzněla s lesem.

Malá chatička ve stínu borovicového hájeMotto architekta: Obnovit souznění s přírodou a vytvořit zázemí pro více generací, neb každý se na chalupu rád vrací. Architekti si pohráli s dispozicí tak, aby zajistili místo pro kuchyňku i sezení a prostor na spaní pro majitele i jeho rodiče.

Drobnou stavbu také zateplili a v interiéru vyměnili dosluhující materiály. Obložili studnu, zbudovali rezervoár na dešťovou vodu, a především u chatky postavili novou koupelnu v kostce. Doslova. Tu pak napojili na jímku. Díky tomu, že koupelna se sprchou a záchodem stojí na malých pilířích, mech i kořeny pod ní zůstaly nedotčené.

Stěnami z polykarbonátu proudí dovnitř světlo, ale soukromí je zachováno. Na strop bubnují padající žaludy nebo kapky deště a majitelé tak nepřišli o pocit, že jsou stále uprostřed přírody. Co říká na další proměnu jeden z architektů Martin Štrouf?

 „Romantická chata uprostřed bukového háje s krásným mechovým podrostem. Chata i její okolí jsou zaplněné věcmi, které schraňuje několikátá generace majitelů. Cílem přestavby je co nejméně poničit přírodní prostředí a ponechat co nejvíce původní atmosféry. Největší výzvou při přestavbě chaty bylo zanechat co nejvíce autentičnosti původního řešení. Chata svojí velikostí i Malá chatička ve stínu borovicového hájebarevností zapadá do lesa, vše ostatní je volně vloženo do terénní konfigurace včetně nové koupelny, kde člověk není ani uvnitř, ani vně.

„Zajímavým prvkem se tak stala nová vyvýšená koupelna stojící na čtyřech patkách, tak aby terén mohl volně procházet pod ní. Jednoduchá dřevěná krychle pobitá polykarbonátem a zavětrovaná latěmi umožňuje vnímat okolní prostředí a zároveň chrání před deštěm a větrem. Člověk uvnitř vnímá padající žaludy, pohyb větví a vše, co okolí nabízí.

Koupelna je doplněna jímkou na odpadní vody a průtokovým ohřívačem tak, aby splnila současné požadavky. Upravili jsme dispozici, tak aby nám vzniklo místo pro kuchyňku i sezení a prostor na spaní pro majitele a jeho rodiče. Stavbu jsme zateplili bez zásahu do opláštění a v interiéru vyměnili dosluhující materiály. Obložili jsme studnu, zbudovali rezervoár na dešťovou vodu a u chatky postavili novou koupelnu.“

Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 7. dubna

ve 22.00 na Primě!!

A reprízu v neděli 10.00 na Primě!



Zdroj, foto: Prima


Shelly
Chytrá Žena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku České chaty snů 7.4. 2023:

České chaty snů 7.4. 2023
České chaty snů 7.4. 2023
České chaty snů 7.4. 2023
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !