Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhulky, nezapomínejte na jód!

2. 11. 2012 | Těhotenství
Ne nadarmo se říká, že dítě mohou stejně milovat oba rodiče, ale že přeci jen mezi maminkou a ještě nenarozeným potomkem během těhotenství dojde k vytvoření takového pouta, které se nijak jinak vypěstovat nedá. Proto nepřekvapí, že každá budoucí maminka chce svému miminku dopřát jen to nejlepší a hlavně ať je dítko zdravé. 

Pro zdravý vývoj dítěte jsou matky ochotné udělat vše, co je v jejich silách. Dostatečně spát, snažit se vyhýbat stresu, přidat do každodenního režimu i nějaký ten pohyb a dokonce i změnit jídelníček. Málokterou ale napadne, že i takový zdánlivý detail jako je pravidelný přísun jódu, může mít pro zdárný konec těhotenství klíčový význam. Své o tom ví ty nejstarší generace babiček a dědečků.
Ony totiž ještě zažily doby, kdy celoplošná jódizace obyvatelstva skrze sůl nebyla na světě. Dobře si tak pamatují na četná narození dětí postižených tzv. kretenismem, což je odborný název pro mentální retardaci. Již lehký nedostatek jódu totiž může způsobit snížení IQ o 5 bodů. Projevuje se ale i malým vzrůstem dítěte, hluchoněmostí nebo problémy s motorikou.  Pokud se v takovém případě nezačne s včasnou léčbou v podobě podávání jódu nebo hormonů štítné žlázy ihned po narození, poškození organismu a mentální retardace se stane nevratnou.

těhulky, nezapomínejte na jódProč je ale tento stopový prvek, který si spojujeme s mořem a solí, pro zdraví potomka tak důležitý?
Ovlivňuje totiž správnou funkci štítné žlázy matky, která pro vývoj plodu v děloze hraje zásadní roli. Má-li nedostatek hormonů štítné žlázy matka, bude jej mít i dítě. Některé těžší případy poruch funkce štítné žlázy dokonce končí neplodností. Pokud i přesto žena otěhotní, často není schopna donosit dítě do stanoveného termínu.


Co s tím?

Je obecně známo, že lidé, kteří žijí v mořských oblastech, mají jódu dostatek. Musíte se ale kvůli jódu stěhovat k moři? Kdepak, i naše zeměpisná šířka nabízí řadu možností, jak si zajistit každodenní přísun tohoto zásadního stopového prvku.
Hlavním zdrojem jódu je tedy moře. Vysoké množství jódu obsahují především mořské plody, ryby a řasy. Nejjednodušším způsobem doplnění se zdá být přidávání jodizované soli do potravy.

Dávkování aneb kolik jódu potřebuji?

Potřebné množství jódu se odvíjí od věku, růstu, pohlaví, výživy, okolní teploty a hmotnosti. Bezpečné a dostatečné množství pro dospělé je 1 - 2 mikrogramy na kilogram hmotnosti, tedy u padesátikilového jedince je to 50 - 100 mikrogramů na den.

Doporučuje se:
  • u dětí do 10 let 40 - 120 mikrogramů
  • u dětí nad 10 let a dospělých cca 150 mikrogramů
  • u těhotných 250 mikrogramů
  • u kojících maximálně 300 mikrogramů
Podávání jódu kojencům a dětem je vhodné přenechat dětskému lékaři. Jelikož jód přechází do mateřského mléka, kojené děti jeho nedostatkem obvykle netrpí.


Jedení ryb je ale jen jednou z možností. Spousta maminek využívá také doplňků stravy, které jód do těla dodají umělou cestou nebo pak ozdravných pobytů v lázních se speciálními jodovými koupelemi, kde lze již při dvoutýdenním pobytu předzásobit štítnou žlázu na půl roku dopředu.
Způsobů, jak se zásobit jódem, je více. Přesto mnohé maminky zapomínají na důležitost jeho přísunu do organismu svého i svého potomka.

Kde vzít jód?

Losos k obědu: 200 mg na 100 g
Pobyt u Jaderského moře: 0,06 mg na 1 litr
Pobyt v lázních: až 25 mg na 1 litr


Zdroj, foto: Lázně Darkov


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bylo by lepe dávat rady levnějšího rázu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to jsou teda nabídky, samé "levné" věci. Na to asi každý nemá. Možná by stačilo konzumovat některé tyto potraviny: Hanácká kyselka, Vincentka,mléko plnotučné,tavený sýr Apetito,
Eidamská cihla,bílý jogurt smetanový, rohlík obyčejný, chléb, vejce,brambory. Možná je to pro někoho přijatelnější jak losos, moře nebo lázně asi na to každý nemá.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles