Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tři porodní doby

19. 10. 2012 | Porod

Porodní doby porodu máme celkem tři: První, druhou a třetí.

První doba porodní je otevírací a přechodná fáze. Děložní hrdlo se otevře až na 11 -12 cm a dochází k odtoku plodové vody. Druhá doba porodní je vypuzovací. Dochází k samotnému porodu miminka. A ve třetí době porodní je vypuzena placenta.


První doba porodní

Nejdelší z porodních dob je první doba, která může trvat až několik hodin.  Je rozdělena na dvě fáze – otevírací a přechodnou. V otevírací fázi se kontrakce opakují s pravidelností a pomalu se roztahuje děložní hrdlo. Přechodná fáze je nejnáročnější z celého porodu pro ženu. Děloha se prudce stahuje a žena cítí prudké bolesti. Během první doby porodu můžete chodit, ležet na boku nebo sedět. Vždy záleží na pohodlí ženy.

Lékař, sestřičky, asistentky či manžel se snaží tlumit porodní bolesti a usnadnit otevírání porodních cest např. teplými koupelemi, masážemi, rehabilitačními pomůckami (velký míč či žíněnka) anebo aplikací různých léků. Dobrá rada je nemít z porodu strach, neboť strach ještě více zesiluje porodní bolesti.


Tři porodní dobyDruhá doba porodní

Druhá doba porodní zvlášť u prvního dítěte může trvat zhruba hodinu a půl u maminky, která už rodila třeba jenom pět minut. I v této době vám může teprve odtéct plodová voda. V této fázi většinou žena cítí úlevu, neboť může konečně začít tlačit. Žena by měla také správně dýchat. Hluboce se nadechovat, zadržet dech a potom silně zatlačit. A za chvíli bude miminko na světě.


Třetí doba porodní

Ve třetí době porodní se vypuzuje placenta a dochází ke stažení dělohy. Lékař Vám dá injekci (syntometrin) pro urychlení, pokud chcete, v tomto případě porod placenty trvá pět až patnáct minut. Bez injekce si počkáte ovšem déle. Můžou se objevit i slabé kontrakce, které už žena ale málokdy cítí a vnímá. V této fázi lékař prohlédne i rodidla maminky a ošetří její zranění. Žena je asi ještě dvě hodiny v porodním sále na pozorování. Maminka cítí úlevu, neboť poprvé vidí a slyší plakat svoje novorozené miminko. V této době se také miminko přikládá poprvé k prsu na kojení.

Odměnou za porod vám bude vaše krásné miminko, kvůli kterému ta bolest a utrpení jistě stála za to. Přeju Všem hladký a klidný průběh porodu.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Milé maminky.
Jsem porodí asistentkou, nedá mi to a chtěla bych některé mylné informace z tohoto článku upřesnit.
Porodní doby nemáme tři, nýbrž čtyři. Děložní hrdlo se neotvírá na 11-12 cm ale na 10. Druhá doba porodní netrvá většinou, pokud nenastanou komplikace hodinu a půl, nýbrž průměrně půl hodiny. Ve třetí době porodní Vám lékař v žádném případě jen tak nepodá oxytocin,pokud to není nutné.
Přeji všem maminkám bezproblémový porodSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Při 1. porodu mi odtekla plodová voda a 24 hodin jsem byla bez bolestí a kontrakci, pak křížové bolesti, žádné otvírání,porod mi vyvolávali, po 48 hodinách se rozhodli pro císaře a než připravili sál, tak jsem normálně porodila kluka. Druhý porod začal stejně, odtekla plodová voda, žádné bolesti,dojeli jsme do porodnice, byla jsem otevřená na 8 cm a jen stěží jsme doběhli na porodní sál, kde jsem porodila holku.Vše trvalo tak dvě hodiny. Takže teorie vyčtená z knížek se v praxi moc neužije.
Obrázek uživatelky
profil
U prvního, mi v porodnici večer odtekla voda a když spolubydlící upozornila doktora,že mám bolesti asi velké,tak mi řekl, že druhé ani nedovezu.Hned nato honem na sál. Druhý porod probíhal odtokem ,,přední vody,,večer ráno nikdo z doktorů nic nevěděl, a protože jsem měla nepravidelné bolesti odešli lékaři na vizitu, aniž by se podívali. Málem jsem rodila na záchodě a pak ještě jsem měla,,tlačit do sebe,,rada sestry sedíc za stolem, lékař nikde. Syn byl přidušený modré prsty..2 stupeň nevím čeho. Musí zaťukat, je zdravý. Každý porod je jiný, to jsem si myslela,v mládí, že druhý bude jako první.
Obrázek uživatelky
profil
U prvního porodu mi odtekla voda, 20 hodin se nedělo nic a pak 10 hodin křížových bolestí aniž bych se otevřela na jeden jediný cm :-(.Tak by mě zajímalo,kde berou ty časové údaje nebo jsem jen výjimka potvrzující pravidlo ?
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel se taky přidám s kritikou.Mám 2 malinký děti, je to můj velký koníček, těhotenství a vše okolo dětí, články jen s tímhle tématam patří třeba na emimino.cz...jenže tam za to nejsou bodíkySmajlíkSmajlíka ještě k tomu otvírání..v odborné literatuře se uvádí, že branka je zašlá při 10 cm, nevím, kde jsi vzala těch 11-12 cmSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles