Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tři porodní doby

19. 10. 2012 | Porod

Porodní doby porodu máme celkem tři: První, druhou a třetí.

První doba porodní je otevírací a přechodná fáze. Děložní hrdlo se otevře až na 11 -12 cm a dochází k odtoku plodové vody. Druhá doba porodní je vypuzovací. Dochází k samotnému porodu miminka. A ve třetí době porodní je vypuzena placenta.


První doba porodní

Nejdelší z porodních dob je první doba, která může trvat až několik hodin.  Je rozdělena na dvě fáze – otevírací a přechodnou. V otevírací fázi se kontrakce opakují s pravidelností a pomalu se roztahuje děložní hrdlo. Přechodná fáze je nejnáročnější z celého porodu pro ženu. Děloha se prudce stahuje a žena cítí prudké bolesti. Během první doby porodu můžete chodit, ležet na boku nebo sedět. Vždy záleží na pohodlí ženy.

Lékař, sestřičky, asistentky či manžel se snaží tlumit porodní bolesti a usnadnit otevírání porodních cest např. teplými koupelemi, masážemi, rehabilitačními pomůckami (velký míč či žíněnka) anebo aplikací různých léků. Dobrá rada je nemít z porodu strach, neboť strach ještě více zesiluje porodní bolesti.


Tři porodní dobyDruhá doba porodní

Druhá doba porodní zvlášť u prvního dítěte může trvat zhruba hodinu a půl u maminky, která už rodila třeba jenom pět minut. I v této době vám může teprve odtéct plodová voda. V této fázi většinou žena cítí úlevu, neboť může konečně začít tlačit. Žena by měla také správně dýchat. Hluboce se nadechovat, zadržet dech a potom silně zatlačit. A za chvíli bude miminko na světě.


Třetí doba porodní

Ve třetí době porodní se vypuzuje placenta a dochází ke stažení dělohy. Lékař Vám dá injekci (syntometrin) pro urychlení, pokud chcete, v tomto případě porod placenty trvá pět až patnáct minut. Bez injekce si počkáte ovšem déle. Můžou se objevit i slabé kontrakce, které už žena ale málokdy cítí a vnímá. V této fázi lékař prohlédne i rodidla maminky a ošetří její zranění. Žena je asi ještě dvě hodiny v porodním sále na pozorování. Maminka cítí úlevu, neboť poprvé vidí a slyší plakat svoje novorozené miminko. V této době se také miminko přikládá poprvé k prsu na kojení.

Odměnou za porod vám bude vaše krásné miminko, kvůli kterému ta bolest a utrpení jistě stála za to. Přeju Všem hladký a klidný průběh porodu.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky už mi to přijde moc. Opsané cosi s jednou nebo dvěma vlastníma větama? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak hlavně, ať Ti to vyjde přesně podle učebnice...také nechápu, že Ti ty články pořád vydávají, kdyby alespoň byly podložené vlastní zkušeností nebo vzděláním...asi začnu posílat fundované příspěvky o životě hmyzu
Obrázek uživatelky
profil
to uz je vazne trochu moc, opsane letaky nebo ucebnice prirodovedy pro zakladni skolu, to snad na portal nesouci jmeno jake nese, nepatri..
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem nedávno byla těhotná a porodila, ale nestačím se divit kolik článků se z toho dá vytěžit.To by vydalo na knihu...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles