Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vývoj batolete od jednoho roku do tří let

17. 11. 2016 | Knižní tipy
Název: Vývoj batolete
Podtitul: Od jednoho roku do tří let
Autoři: Gregora Martin, Kropáčková Jana
Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 17.10.2016
Formát: 200 × 250 mm
Vazba: pevná
Počet stran: 160 stran
Cena: 339 Kč

Máte doma batole a občas zaváháte, jestli jako rodič děláte všechno správně? Možná uvítáte možnost mít doma soukromého lékařského rádce. Najdete ho v této netradiční knížce. Barevná publikace úspěšného pediatra a předškolní pedagožky přibližuje psychomotorický vývoj dítěte od jednoho roku do třetích narozenin.

Graficky hravá kniha v sobě spojuje rodičovskou příručku a deník otce lékaře, který díky dcerce Lindě zažívá péči o batole osobně, nejen v pediatrické ordinaci. Kromě odborných rad jistě oceníte autorovy otcovské zkušenosti, nadhled, humor a ochotu „shodit“ svou vlastní lékařskou autoritu. Nechybí ani originální pohádka pro Lindu a odpovědi na nejčastější otázky maminek, se kterými se pediatr setkává.

Vývoj batoleteV knize Vývoj batolete

najdete tato témata:


* Stravovací a hygienické návyky batolete
* Pravidelné lékařské prohlídky
* Péče o chrup
* Nejčastější nemoci a úrazy a jejich léčení
* Očkování
* Rozvoj řeči, motoriky a hry
* Vhodné hračky
* Dítě a dětský kolektiv
* Předškolní výchova – jesle a mateřská školka


Ukázka z knihy Vývoj batolete:


Dítě ve věku 2–3 roky
O jídle dvouletých a tříletých dětí

Nezapomínejme na to, že si nás dítě bere za vzor! A to platí i při jídle. Je na  nás, co dítěti připravíme k jídlu, co uvidí, že jíme my. Na něm nechme, kolik  čeho sní, a pokud to jen trochu jde, nepodléhejme představě, že pokaždé musí  sníst celou porci, jinak není něco v pořádku. Nekořeněné, jen lehce ochucené jídlo, které dítě dobře rozžvýká, je samozřejmostí. říká se, že je dobře, když se už v útlém věku, před druhým rokem, učí zacházet s příborem a umí se samo najíst. Znám však mnoho dětí, včetně toho svého, které tuto dovednost před druhým rokem ovládají jen problematicky.

Nevadí. Důležité je nechat dětem prostor, aby to mohly zkoušet. Jídlo je i hra a objevování nových chutí. Na druhé straně bychom neměli podléhat rozmarům dítěte a snášet mu stále nové pokrmy, když ty předchozí odmítá, hrát divadlo jenom proto, aby něco snědlo. Všechno má své meze a svá pravidla.

Některá obecná doporučení k výživě batolete

• Dítě se má navyknout jíst často (čtyřikrát až šestkrát denně) v menších
porcích.
• Den začíná snídaní!
• Zelenina a obilniny by měly tvořit základ jídel. Zajistí příjem energie, minerálů a vitaminů, ale i vlákniny. S vlákninou však opatrně. Vysoká spotřeba vlákniny může být problematická, zvláště u dětí do dvou let. Snižuje totiž vstřebávání vitaminů a minerálů a zatěžuje trávicí trakt dítěte.
• Ovoce je vhodnou součástí jídelníčku, zvláště ke svačině.
• Rostlinné tuky upřednostňujeme před živočišnými. Chléb se sádlem není ideální pokrm. Na druhé straně ale dítě potřebuje i kvalitní živočišný tuk. Pečivo s máslem nebo roztíratelným sýrem je chutné a zdravé.
• Maso je nejlepším zdrojem železa, ale i kvalitních živočišných bílkovin (hovězí, jehněčí, králičí, drůbeží). Dobrým bílkovinným zdrojem jsou také vejce. Při přípravě drůbeže se doporučuje odstranit z masa tučnou kůži.
• Mléko a mléčné výrobky jsou přirozeným zdrojem vápníku. Batole může pít plnotučné, od dvou let i polotučné kravské mléko nebo pokračovací batolecí mléka, která přesněji odpovídají potřebám dítěte tohoto věku, jsou obohacená o některé vitaminy a minerály. Množství vypitého mléka  takto starého dítěte by nemělo být menší než 300–500 ml/den. Část mléčné porce mohou nahradit mléčné výrobky. Umělým mlékům dáváme přednost před kravským mlékem. Nejenže jsou umělé mléčné formule obohaceny o vitaminy, minerály a další látky, ale mají také upravenou
bílkovinu a svým složením lépe vyhovují výživovým požadavkům.
• Z mléčných výrobků jsou zvláště vhodné zakysané produkty, jako je bílý jogurt, smetanový zákys, kefír apod.
• Odtučněná mléka a mléčné výrobky nejsou vhodné.
• Nejlepším nápojem je obyčejná voda. Minerální vody je třeba vzhledem k obsahu solí podávat s opatrností. Sladké čaje a džusy zpestřují jídelníček, ale neměly by být základem pitného režimu. Denně stačí sklenice džusu nebo čaje.
• Čerstvá šťáva vymačkaná z ovoce nebo zeleniny je vhodnou variantou pro děti, které normálně v jídelníčku tyto důležité složky potravy odmítají.
• Zavádění nových druhů potravin může být v každém věku spojené s rizikem alergické reakce, proto je dobré, stejně jako u kojence, zavádět nové druhy ovoce, zeleniny a jiné potraviny postupně, abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé z nich.
• U batolat je vysoké riziko vdechnutí jídla a dušení. Dítě by mělo jíst v klidu. Oříšky, mandle, popcorn, kandované ovoce, ale i kousky syrové zeleniny jsou z hlediska vdechnutí velmi rizikové. Batole by je jíst nemělo.
• Dítě si samo o pití vždy neřekne. Měli bychom mu ho nabízet. Batole potřebuje kolem litru a půl tekutin za 24 hodin (je tím míněna veškerá voda obsažená v jídle a pití).


Tuto knihu Vývoj batolete koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !