Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Ivana Klímy

17. 05. 2013 | Televizní tipy
Nejpřekládanější český autor současnosti prožil tři a půl roku v terezínském ghettu. Jak tato zkušenost ovlivnila jeho život a tvorbu? Dozvíte se v pořadu 13. komnata Ivana Klímy, kterou připravili T. Voženílek, P. Klener a S. Oktábcová.

Ivan Klíma je český spisovatel a dramatik. Jeho žánrově pestrá díla – próza, dramata, reportáže, eseje, fejetony a knížky pro děti – byla přeložena do devětadvaceti jazyků a vyšla ve třiatřiceti zemích. Jako autor a spisovatel neúnavně bojuje za krásu a čistotu českého jazyka. Vystudoval Filozofickou fakultu UK, pracoval jako redaktor časopisu Květy a v nakladatelství Československý spisovatel, působil jako zástupce šéfredaktora Literárních novin, později Literárních listů a Listů, byl členem Ústředního výboru Svazu československých spisovatelů, přednášel jako hostující profesor na americké univerzitě.

13. komnata Ivana KlímyV pořadu 13. komnata Ivana Klímy se dozvíte, že po svém návratu domů v roce 1970 už byl zakázaným autorem, publikovat mohl jen v samizdatu a exilu, živil se dělnickými profesemi. V prosinci 1989 byl jedním ze zakladatelů Obce spisovatelů, poté předsedou českého centra PEN-klubu. Pravidelně přispívá sloupky a glosami do novin.

Přesto se mnoho neví o jeho dramatickém dětství a on se s několika lety strávenými blízko smrti v koncentračním táboře Terezín vyrovnává větou, „Židovský původ pro mne v životě nebyl nic určujícího.“ Narodil se v Praze, v židovské rodině, a za druhé světové války strávil tři a půl roku v koncentračním táboře Terezín, odkud jen zázrakem nebyl poslán ?na východ?, jak se říkalo transportu tam, odkud už většinou nebylo návratu. Příčina jeho uniknutí smrti: byl synem vědeckého pracovníka v oboru silnoproudé elektroniky, což, jak se ukázalo, byl velmi potřebný vězeň pro Němci spravované terezínské ghetto. Ivanovi bylo 14 let, když skončila válka.

Pořad 13. komnata Ivana Klímy prozradí, že v ghettu prožil dokonce první platonickou lásku, o níž napsal povídku Miriam. V jeho tvorbě se zřídka objevuje válka či holocaust, v jeho prózách i dramatech je však stále přítomné téma osamělosti, absurdity a ztráty lidství. Jak ho tří a půlletý pobyt v židovském ghettu ovlivnil? Jak desetiletý kluk tehdy vnímal realitu a jak na to vzpomíná? Sám o svém životě říká: ?Po koncentráku už VŠECHNO bylo lepší!!?

Raději než o všudypřítomné smrti a strachu vypráví o chvíli, kterou dvaaosmdesátiletý spisovatel dodnes považuje za nejsilnější zážitek v životě. V ten květnový den roku 1945 se otevřela brána, na niž tři a půl roku hleděl z okna, a překročil povalený plot, do té doby nepřekročitelný. Od té chvíle Ivan Klíma – nejpřekládanější současný žijící spisovatel, žije s filozofií „je jen život a smrt, všechno ostatní je malichernost.“

Na pořad 13. komnata Ivana Klímy se můžete podívat 17.5. 2013 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Ivana Klímy:

13. komnata Ivana Klímy
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles