Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Svatopluka Košvance

10. 05. 2013 | Televizní tipy
Fenomenálního jazzového trombonistu zaskočil pád, operace a poté amputace paže – uvidíte v pořadu 13. komnata Svatopluka Košvance. Díky mimořádnému vynálezu, vůli a změně techniky hry dnes znovu koncertuje.

Světově známý hráč na trombon, nadšený jazzman Svatopluk Košvanec je v zahraničí známější než doma. I u nás se v poslední době stal celebritou, bohužel nikoli pro svůj talent, ale kvůli těžkému onemocnění, kterým si prošel a jehož následky s vůlí a houževnatostí sobě vlastní překonal.

Svatopluk Košvanec je samouk, trombon si vybral kvůli lahodnému tónu a přesnému umění hry na tento nástroj. Cvičil podle rozhlasových nahrávek jazzmanů, které si nahrával z Hlasu Ameriky. Ačkoli se vyučil malířem pokojů, hudbu vedle svého povolání od mládí v Ústí nad 13. komnata Svatopluka KošvanceLabem provozoval. Profesionálně se mohl začít živit jako hráč na trombon až v roce 1972, kdy dostal nabídku začínajícího Orchestru Československé televize.

V pořadu 13. komnata Svatopluka Košvance se dozvíte, že před třemi lety se v jeho životě odehrála dramatická změna. Při nasazování pneumatiky uklouzl na ledě a zlomil si ruku. I když se po operaci rychle zotavil, posléze se zjistilo, že mu v ruce narostl nádor. Pravou paži i s ramenem bylo nutné amputovat. Nastalo trpké smiřování se s tím, že nebude moci hrát ani učit na konzervatoři, neboť nebude schopen ani předvést studentům techniku hraní. Nešlo mu hrát ani na klapkový pozoun. Po dvou měsících Svatopluk snesl z půdy starý nástroj, s nímž kdysi začínal, a opřel ho vahou těla o skříň. Trombon otočil a začal na něj znovu hrát tak, že ho držel jen jednou rukou, levou.

V pořadu 13. komnata Svatopluka Košvance se dozvíte, že jeho kamaráda a žáka napadlo uspořádat sbírku, která by umožnila vývoj nového nástroje s trojnožkou, aby Svatopluk mohl dále hrát. Několikaměsíční iniciativa přátel byla odměněna úspěchem. Dnes Svatopluk Košvanec ve složitém postroji a se stabilním stativem znovu koncertuje s orchestrem a po nocích hraje jazz v klubech jako kdysi. K radosti manželky, dětí i vnoučat, ale i milovníků jazzu, kteří trombonistu za jeho houževnatost a vůli o to více obdivují.

Na pořad 13. komnata Svatopluka Košvance se můžete podívat 10.5. 2013 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Svatopluka Košvance:

13. komnata Svatopluka Košvance
13. komnata Svatopluka Košvance
13. komnata Svatopluka Košvance
13. komnata Svatopluka Košvance
13. komnata Svatopluka Košvance
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to statečný člověkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles