8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Africká kopřiva - nenáročná rostlina s krásnými pestrobarevnými listy

9. 11. 2011 | Zahrádka
Patří mezi nenáročné keřovité rostlinky. Listy kopřivy září nejrůznějšími barvami, krémová, bílá, růžová, zlatá, červená a také fialová. Každá barva je v mnoha odstínech a různých barevných kombinacích. Na jedné kopřivě se objeví nejméně tři barvy. Hezky kvete drobnými modrými květy sestavené v řídkém klasu. Květy se po odkvětu pravidelně odstraňují, aby se rostlinka zbytečně nevysilovala. Kopřiva se prodává v různých barevných variantách a kultivarech.

Světlé kultivary kopřivy vyžadují dostatek světla, chráněné před přímými slunečními paprsky. Kopřivy s tmavším zabarvením dobře snášejí světlo i polostín. Při dostatku světla si i starší rostliny zachovají původní vybarvení. Rostlinka vyžaduje v létě hojnější zálivku na podzim a v zimě mírnou. Zaléváme vodou pokojové teploty. Substrát by měl být mírně vlhký.  Když se kopřiva pravidelně zaštipuje, udrží si krásu listu po celý rok.Chcete-li košatou rostlinu, zaštípněte kopřivu pod květem i s částí vrcholku, v krátké době znovu obroste. Zaštipováním se kopřiva zahustí a více se rozkošatí. Některé kultivary kopřiv přežijí i spoustu let. Rostlinka potřebuje k přezimování dostatek světla a teplotu kolem 15°C.

Přesazování a rozmnožování kopřivy

Rostlinku přesazujeme na jaře do zeminy s přídavkem rašeliny, není nijak náročná. Vyžaduje dostatečnou zálivku a pravidelné hnojení.  Rozmnožujeme na jaře semeny, stébelnými řízky na jaře a v létě. Na jaře se vysévá do kvalitního substrátu, ke klíčení jim postačí pokojová teplota a substrát, který je vlhčí. Dále si můžete kopřivu namnožit z vrcholových řízků. Řízky můžeme nechat zakořenit ve vodě, nebo v lehčím substrátu. Kopřiva zakořeňuje rychle, tak se nových rostlin dočkáme brzy. Po vysazení rostlinku ihned zaštípneme, aby byla hustá a košatá.

Choroby a škůdci

Zeminu udržujte vlhkou, ne však přemokřenou, stálé přemokření ničí kořeny a rostliny bývají napadeny hnilobami a plísněmi. Pokud vám rostlina usychá a shodí listy, pomůže namočit květináč do nádoby s vodou, dokud se zem nepromáčí. Nebo kopřivu seřízneme a necháme ji znovu obrůst. Opad listů může způsobit chlad a také umístění na tmavém místě. Na kopřivě se mohou objevit také mšice, molice, nebo svilušky. Tito škůdci se dají zlikvidovat chemickými postřiky.


Africká kopřiva září krásnými barvami a je pěknou ozdobou bytu a také zahrádky.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tyhle kopřivy vždy líbily, ale nikdy jsem je doma neměla. Nejlepší je to, že nepálí.
Obrázek uživatelky
profil
chválím, moc pěkně napsánoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tahle kopřiva se mě vždycky moc líbilaSmajlíkmáš to hezky napsanýSmajlíkjako vždySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles