8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Azalky – krásně kvetoucí keříky

4. 01. 2012 | Zahrádka
Původem pochází azalka z Japonska a Číny. Ve světě je dnes známých asi 1 000 druhů. Jako hrnkové rostliny se pěstuje velké množství kultivarů, lišících se tvarem a barvou květů, ranosti a dalšími vlastnostmi. Azalky jsou stálezelené malé keříky, s podlouhle elipsovitými listy.

Květy má rostlinka jednoduché, poloplné i plné s jednoduchým nebo zvlněným okrajem v barvě bílé, růžové, lososové, červené, fialové, květy mohou být také kombinované. Nevýhodou je, že azalky téměř nevoní. Období kvetení je podle způsobu pěstování. Od září by se měla na azalce tvořit poupata. Přes léto zaléváme rostlinku vydatně. V zimě zálivku omezíme.

Přílišná zálivka a také naopak přeschnutí kořenového balu květině škodí. Rostlinku hnojíme od května speciálním hnojivem pro azalky a rododendrony. V zimě nehnojíme. Prospívá jí také vyšší vzdušná vlhkost. Kvetoucí azalku umístíme v chladné místnosti u okna. Snese i teplotu kolem 20°C, po celou dobu kvetení. Od rozvití poupat vydrží pokojová azalka kvést šest až osm týdnů, květy postupně odkvétají a jiné se rozvíjí, dorůstají a také se vybarvují další poupata. Vyhřáté místnosti v bytě pro azalku nejsou tím pravým místem. Rostlinky se přesazují na jaře po odkvětu jednou za dva až tři roky.

Při přesazování nezkracujeme kořeny, nesmíme  porušit kořenový bal. Přesazujeme do zeminy, která je určená pro azalky, nebo do směsi rašeliny a písku. Většina odrůd vyžaduje tvarování. Azalkám neprospívá vysoká teplota v místnosti spolu se suchým vzduchem. Rostlinky nesnášejí vápno, ani pitná voda není pro ně nejvhodnější. Pitnou vodu můžete převařit a přidat do ní několik kapek octa. Nesprávnou zálivkou můžeme způsobit opad listu.

Postupně odkvétající květy odstraňujeme, rostlinka se tolik nevysiluje a vypadá lépe. Když nám přestane kvést a nevytváří-li se další poupata, postupně zaštipujeme nové výhonky, aby se keřík rozvětvil. Při napadení rostlinky škůdci aplikujeme chemický postřik. Rozmnožujeme vrcholovými řízky v červenci a srpnu. Výhonky nasadíme do směsi rašeliny a písku. Rostlinka potřebuje při růstu dostatečnou zálivku a vzdušnou vlhkost, umístíme na stinné místo. Zakoření zhruba za 4 týdny.

Azalka patří mezi nejkrásnější pokojové rostliny.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám už dva roky kvete mi 2x za rok velmi vděčná květina
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek i květina....ještě jsem nezkoušela, mám tip na dárek...díky..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
Azalky sú krásne, tiež som jednu pred rokmi mala. Ale keďže často a na dlhšie odchádzame z domu (v tom čase na chalupu) a nemala pravidelnú starostlivosť, tak mi vyhynula.
Prajem všetkým, ktorí ju majú, nech im rastie a kvitne pre radosť.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles