Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje

23. 07. 2022 | Úspěšní lidé

Čtyři ženy, které jsou nadšenkyně do muziky a zároveň absolventky JAMU v Brně, se postupně scházely tzv. „u kávy“, až se jednou rozhodly, že založí kapelu alias hudební kvarteto. Vzhledem k jejich vzdělání a kladnému vztahu ke smyčcovým nástrojům byla volba snadná ve prospěch instrumentálních koncertů bez zpěvačky. Ačkoliv je každá z členek rovnocenná v tvorbě i úvahách o vývoji kapely, tak určitou větší komunikační úlohu na koncertech či s pořadateli zastává Pavla Jahodová.

S ohledem na jejich geografickou působnost kolem Brna se z počátku profilovaly spíše na brněnských hudebních scénách jako je Městské divadlo Brno, Janáčkova opera a Filharmonie Brno. Z počáteční hudební vášně se postupně stala díky pozitivním ohlasům širší aktivita, takže jejich záběr vystupování přesáhl počáteční region. S plynoucím časem začaly vystupovat dále a dále od Brna, až v současnosti cestují po celé České republice, tedy destinacemi ve všech koutech republiky. Jelikož je hraní a vystupování baví, tak nerozlišují, zda mají koncertovat ve velkém či malém městě nebo dokonce jen obci, protože se všude těší. Hudba jim natolik přirostla k srdci, že to berou entuziasticky. Ne každému se splní nějaký koníček jako právě těmto dámám, a tak jsou úžasným příkladem pro mnoho lidí.

Když zvažovaly název pro svoje hudební seskupení, měly hned snadnou inspiraci, a to když jsou čtyři, tak budou jednoduše kvarteto, ovšem uvažovaly, že by to nepsaly klasicky česky, nýbrž jako „Quartet“. Ovšem hledaly ještě druhé slovo, neboť samotné kvarteto bylo divné. Chtěly také spojení, které by dávalo smysl, ale přitom bylo trochu tajemné. Po dlouhých diskusích a přemýšleních se jim to povedlo, neboť připojily slovo „Beladona“ a tím byl název hotov. Co však znamená jejich zvolený název Beladona Quartet, zejména ta první část? Na první pohled se to může jevit jako nechtěná zkomolenina, neboť standardně kdyby bylo slovo „Beladona“ se dvěma „l“ a dvěma „n“, tedy psané „Belladonna“, tak by to v italském překladu znamenalo krásná dáma, ale název zvolily zcela jednoduše jen „Beladona“.

Je to samozřejmě správně a má to svůj docela chytrý účel, což dokládá, jak jsou dámy nápadité a vzdělané. Pointa je v tom, že název „Beladona“ je současně latinský název pro květinu rulík zlomocný. Dámám se název líbil jako dvojsmysl, protože jak samy objasňují, ženy nejsou vždycky hodné, ale občas jsou dle jejich slov uštěpačné a hádavé, takže to vnímaly jako krásný dvojsmysl, který promítly do názvu svého hudebního seskupení.

Věnují se převážně populárním melodiím, ale de facto hrají od klasiky přes operu až po filmovou tvorbu. Dokonce jim není cizí ani vánoční tématika, takže běžně hrají i účelová vystoupení v adventním období. Vystupují též na různých firemních večírcích nebo v doprovodných programech na různých výstavách. Vždy jde o velmi působivé vystoupení, že i laik, který doma běžně neposlouchá tento styl, se musí kochat příjemným poslechem. Všestrannost dam a jejich hudební nadání dokládá široký záběr stylů. Kromě očekávané klasické hudby hrají několik skladeb z filmů jako třeba Hvězdné války nebo Tenkrát na Západě, kterou v České republice nejvíce proslavila Věra Špinarová. Překvapením je zpracování skladby od Elvise Presleyho, které je v jejich podání znamenité. Kromě fotek můžete posoudit jejich způsob ztvárnění známých melodií i na videoukázkách.


První ukázka se týká jejich hudebního zpracování melodie k filmu Hvězdné války:




Druhá ukázka se týká jejich hudebního zpracování melodie k filmu Tenkrát na Západě:




Třetí ukázka se týká jejich hudebního zpracování známé písně od Elvise Presleyho:





Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje:

Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
Beladona - 4 ženy hrající na smyčcové nástroje
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !