8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezpečnost dítěte doma

4. 04. 2012 | Vývoj
Můžeme se snažit sebevíc, aby náš domov byl bezpečný, ale nikdy nebudeme zcela úspěšní. Vždycky se naskytne nějaké nebezpečí, které může dítě ohrozit.  Malé děti, které začínají lézt, musíme mít celé dny na očích, pokud zrovna nespí.

Malému miminu těžko vysvětlíte, co může a co ne. Proto je dobré zajistit domov tak, aby byl bezpečný a dítko se nezranilo. Jak bude dítko větší, tak mu vysvětlíte, jaké nebezpečí mu hrozí. Pro lezoucí dítě a také pro dítě, které začíná samo chodit, musí být místnost, ve které se pohybuje, bezpečná. Proto zařiďte svému dítěti místo na hraní, kde si neublíží a vy na něj uvidíte.

Děti jsou hravé a neví, co jim může ublížit. Stejně tak, jako maličké hračky se mohou dítěti vzpříčit v krku. Malé děti všechno strkají do pusinky, proto nedávejte dítěti hračky, které jsou pro ně nevhodné. Stačí chvilinka nepozornosti a dítě se může udusit. Dávejte si také pozor na léky a ukládejte je mimo dosah dětí.

Kuchyň

Bezpečnost dítěte domaPatří mezi místnost, kde může přijít dítko snadno k úrazu. Proto je raději do této místnosti nepouštějte. Když vaříte, tak se snažte mít dítě na bezpečném místě na hraní, odkud na něj z kuchyně uvidíte. Je to mnohem bezpečnější, když se vám při vaření neplete pod nohy. Při vaření na sporáku používejte jen zadní plotýnky. Nikdy nenechávejte na předních plotýnkách hrnce s horkou vodou, nebo pánev s rozpáleným olejem. To samé se týká varné konvice s horkou vodou, nikdy ji nenechávejte na takovém místě, aby ji mohlo dítě stáhnout, může zavadit o přívodní šňůru. Opařeniny patří k těžkým úrazům a poznamenají dítě na celý život. Zapojené elektrospotřebiče nenechávejte nikdy bez dozoru.  Hrníčky s horkými nápoji a teplá jídla nenechávejte v dosahu dětí. Na kraji kuchyňského stolu nenechávejte ostré náčiní jako jsou nože, otvíráky, konzervy aj. Dítě se může snadno zranit.

Elektrospotřebiče

Všechny elektrospotřebiče, ke kterým se dítě snadno dostane, odstraňte z jejich dosahu. Včetně šňůr a přívodních kabelů. Televizi mějte na pevném podkladu a přívodní šňůru zabezpečte, aby se dítě nezranilo. Pokud elektrospotřebiče nemáte kam uložit, tak dítě do takové místnosti nepouštějte. Žárovky a lampy nenechávejte na místě, kde by se o ně mohlo dítě spálit nebo je shodit.

Nábytek v místnosti zkontrolujte, zda nemá ostré hrany a neklouže, dítě, které začíná chodit, by se mohlo snadno zranit. Volně ležící koberce připevněte, nebo odstraňte. Podlahu vytírejte prostředky, které nekloužou. Zabezpečte topení a radiátory v bytě. Pokud máte v bytě schody, zabezpečte je bezpečnostními vrátky. Mezi dveřmi si může dítě skřípnout prsty. Zabezpečte dveře bezpečnostním zavíráním, nebo je zamkněte.  Pro děti jsou nebezpečné některé pokojové rostliny. Například diefenbachie. Nenechávejte je na zemi na různých stoličkách, ale odstraňte je z dosahu dětí. Jak budou starší, tak jim vysvětlíte, že se na takové rostlinky nesahá, protože mohou být moc nebezpečné. Pokud máte doma nějaké chlupaté miláčky, nenechávejte misky na žrádlo po použití na podlaze. Malé děti rády uždibují žrádlo domácích mazlíčků.

Koupelna    

Všechny čisticí a prací přípravky skladujte mimo dosah dětí. Nenechávejte nic na podlaze položené, hlavně žíraviny, jako je Savo aj. Všechny nebezpečné chemikálie uložte do skříně a zamkněte je. Nenechte nikde volně ležet žiletky a holicí strojky. Do vany používejte protiskluzovou podložku. Malé děti nikdy nenechávejte ve vaně samotné. Nezapomeňte, že vaše dítě se může utopit v několika centimetrech vody. To se týká také dětí, které už umějí sedět. Malé děti jsou slabé a lehce zranitelné. Jejich bezpečnost nesmíme podceňovat.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s dětmi musí být člověk stále ve střehu...naší vnučce se moc líbilo v koupelně...jak se nechaly otevřené dveře,už tam byla...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek a pro mladé maminky poučnýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekny clanecek. mam doma batolatko, tak sem si ho rada precetla. cistici prostredky jsou pro me nocni murou, mam je dukladne zavrene. ruzne lahve a lahvicky jsou z veci, ktere ho zajimaji uplne nejvic a otevira je zoubkama, nechci ani pomyslet, kdyby se mu dostala do ruky lahev s cisticem wc nebo necim podobnym
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles