8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jste ve stresu? Vaše miminko to pozná – podle vůně

8. 12. 2008 | Vývoj

Zrovna včera jsem byla na návštěvě u své nejlepší kamarádky, jenže její půlroční capart byl protivnější, plačtivější a nevrlejší, než obvykle. „Vy už jste se zase pohádali?“ ptám se a myslím tím její spory s manželem okolo domácích prací. „Njn, ale jak to víš?“ odpověděla.

Snadno. Stačil mi jediný pohled na nejmladšího člena rodiny. Nemyslete si, moje kamarádka není taková necita, aby svoje spory řešila nad postýlkou. Ale její mrňous to stejně vždycky pozná. Ale jak je to možné?

Dítě už od narození potřebuje pocit jistoty. Potřebuje mít klidnou a pohodovou maminku. Není pravda, že dítě nevnímá. Vnímá, ale dělá to svým vlastním způsobem. To, že je maminka v nepohodě, pozná podle tónu jejího hlasu, způsobu dotyků, vůně její kůže nebo podle chuti mateřského mléka. A to si málokdo uvědomuje.

Jste ve stresu? Vaše miminko to pozná – podle vůněAsi nejrazantněji se emocionální změny projeví v hlase. Když maminku něco trápí, mluví úplně jinak, než obvykle, i když se možná snaží o opak. Malé dítě nevnímá slova, vnímá intonaci a citovost.

U ženy v nepohodě dochází také k hormonálním změnám. A protože hormony přecházejí i do mateřského mléka, předává tak svou nervozitu miminku. Mateřské mléko může mít díky tomu jinou chuť i ze dne na den.

Dítě od narození do batolecího věku také reaguje na vůni matčiny kůže. Možná vám v porodnici říkali, abyste doma přestala používat parfémy. Dítě v prvních dnech pozná svou matku především díky vůni kůže. Spolu s chutí mateřského mléka je to jeho první jistota. A když se vůně zničehonic vlivem špatné nálady změní, nemůže to vyvolat nic jiného, než pláč.

Takže jedna malá rada na závěr: Pokud máte neklidné dítě, které špatně spí, nechce jíst a vyžaduje neustálou pozornost, obraťte v první řadě pozornost na sebe. Nepohádala jsem se s tchýní? Nerozčílil mě manžel? A co ten protivný revizor v tramvaji? A jakmile najdete příčinu, můžete s ní něco dělat.

Tchýni zkrátka pošlete do paďous, manželovi uvařte kafíčko a zkuste společně svoje problémy vyřešit. Vy sama si uvařte hrnek čaje, dejte nohy nahoru (ten nepořádek v kuchyni vážně počká), pusťte si relaxační hudbu, nebo ještě lépe, vezměte svoje děťátko do náruče a chvíli mu zpívejte. Uklidníte se tak nejen vy, ale i váš poklad. A pamatujte si: nic není důležitější než šťastné a spokojené miminko.


Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ten stres je naša nočná a denná mora
Obrázek uživatelky
profil
Naše miminka jsou prostě náš barometr
Obrázek uživatelky
profil
S tímto článkem docela souhlasím. Je pravda, že když se s někým pohádám nebo mě něco naštve, je moje malá neklidnější než obvykle. Ale návštěvy miluje, to jí vůbec nevadí, že nestíhám. Před cizími se ráda předvádí jaký je to andílek, ale jak návštěva odejde, dá mi hned najevo, že na prvním místě je jen ona Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.
U nás se to často projevuje, když mám větší návštěvu, oslavu..,protože já mám stres a malá je tehdy dost protivná.. Ráda bych ukázala, jaký je to sluníčko, jak si hezky hraje a co už všechno umí, ale ona by se nejradši jen chovalaSmajlík. Poslední dobou už se navíc přidal i strach z ne příliš známých lidí...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles