Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Věry Černé

1. 12. 2017 | Televizní tipy
Vážné zranění páteře ukončilo sportovní kariéru úspěšné československé gymnastky, mistryně světa i republiky. Přes další rány osudu se nikdy nepřestala s osudem prát. Pořad 13. komnata Věry Černé připravili: S. Chytrová, V. Holomek a V. Olmer.

Věra Černá je bývalá československá sportovní gymnastka a mistryně světa na kladině z roku 1979, několikanásobná mistryně republiky, držitelka medailí ze světových pohárů v gymnastice a trenérka. Získala celkem 63 medailí z vrcholných gymnastických klání. Narodila se 17. května 1963 v brněnské sportovní rodině a prožila těžké dětství, které ji poznamenalo na celý život.

Od šesti let ji dali rodiče na rytmiku. A ve svých osmi – to už o své vůli – začala trénovat gymnastiku ve Zbrojovce Brno. V jedenácti letech nastoupila do české reprezentace. V reprezentačním národním týmu v letech 1974 až 1980 zažívala úspěchy a vítězství, ať na kladině, bradlech nebo na prostných. Největším jejím triumfem bylo Mistrovství světa v americkém Fort Worth, kde v prosinci 1979 získala zlatou medaili v soutěži na kladině.

13. komnata Věry ČernéV Nymburku 21. června 1980 na reprezentačním soustředění před Olympijskými hrami v Moskvě si při doskoku velice vážně poranila páteř. Praskl jí třetí bederní obratel a obě ploténky v důsledku dlouhodobého přetěžování páteře při trénincích, což znamenalo konec její sportovní kariéry. Dva měsíce ležela v brněnské nemocnici a nemohla se hýbat, nebylo jisté, zda bude vůbec někdy chodit. Díky své nezměrné vůli a houževnatosti následky úrazu překonala. Poté se gymnastice věnovala jako trenérka. Odmaturovala a vystudovala s vyznamenáním stavební inženýrství na Vysokém učení technickém v Brně.

V pořadu 13. komnata Věry Černé se dozvíte, že pracovala jako inženýrka a později jako městská a státní policistka. Jenže v roce 2003 Věru Černou už jako trojnásobnou matku potkalo další neštěstí: lékaři jí našli nádor na mozku. Po operaci zažila další těžké chvíle, když ji opustil manžel a musela se s pomocí své matky starat o dvojčata Kristýnu a Lucii a malého syna Daniela. Ani naše společnost, která kdysi nešetřila obdivem, se k ní nezachovala dobře – v době její velké zdravotní krize čelila problémům na úřadech, když žádala o uznání invalidity.

Kromě mnoha jiných aktivit se Věra Černá z pořadu 13. komnata Věry Černé
léta angažuje v iniciativě Hnutí pro sport, jejímž cílem je vyčlenit ze státního rozpočtu fond na rozvoj sportování mládeže i na podporu bývalých reprezentantů, kteří potřebují pomoc. Navzdory všem tvrdým ranám osudu, které ji v životě potkaly, se nikdy nevzdala a nevzdává.

Pořad 13. komnata Věry Černé lze sledovat 1. 12. 2017 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Věry Černé:

13. komnata Věry Černé
13. komnata Věry Černé
13. komnata Věry Černé
13. komnata Věry Černé
13. komnata Věry Černé
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !