Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaostřeno na design: Inspirace v orientu

13. 06. 2009 | Domácnost
Nespoutanost přírody, kultury i životní filosofie zemí dálného východu… To vše zní – a nutno dodat, že když se ví, jak na to, tak i vypadá – velmi lákavě a nekonvenčně. Ale pozor, výrazné rysy asijského a afrického kontinentu není moc šťastné jen tak bezhlavě mísit. Čím se tedy inspirovat a co už tuzemský obyčej neskousne?

Jiný kraj, jiný mrav. Bohatě vyřezávané přírodní dřeviny, široká škála barev, vzorů a nejrůznější symbolika, kterou se východní kultury vymezují i samy mezi sebou. Orientální prvky zkrátka mají zvláštní kouzlo dálek a mystična. Jsou živoucí i uklidňující zároveň, přírodní, a přesto dost výrazné, apartní, ale i na hranici kýče. Ale rozhodně nejsou tím jediným, co od těchto kultur můžeme převzít.

Alternativní praní po indicku

Výroba nábytku i textilií do domácnosti je dle indických tradic převážně tvorbou. Proslulá ruční práce a čistě přírodní materiály (bavlna, len, vlna) jsou původem většiny bytových doplňků, stejně jako bohaté vzorování, typické střapce, korálky či třpytky. Indové si tedy potrpí na živost, dynamiku i každý detail svého bydlení a samozřejmě o své materiály umí náležitě pečovat.

Zaostřeno na design: Inspirace v orientuUž v dávných dobách objevili kouzlo tzv. mýdlových ořechů (sapindus mukorossi), zlatavých plodů indického stromu. Tyto ořechy mají skořápky s vysokým obsahem přírodního saponinu a výborně se tak hodí pro praní, čištění ale i péči o tělo. Indickou hospodárností jsme se inspirovali také v tuzemsku a mýdlový ořech už proniknul už i k nám. Lze jej bezpečně používat i při praní v pračce. K dostání jsou látkové sáčky s účinnými skořápkami, které svou šetrnou mýdlovou pěnou dokáží bez jakýchkoliv přídatných chemikálií a konzervačních látek zdatně konkurovat pracím práškům.

Na čínské motivy

Mezi čínským nábytkem a dekorem naleznete jak velmi výrazné kousky, které si do obýváku vystaví jen ti nejodvážnější vyznavači extravagance, tak i decentní, vkusné a praktické doplňky, s nimiž naopak zaženete všechnu fádnost (rostoucí úměrně s počtem okolních hobbymarketů). Typicky čínskému interiéru totiž dominují kombinace výrazných barev, a to v našich poměrech často balancující až na samotné hranici (ne)vkusu. Zato rafinovaný nábytek z kvalitního dřeva, pečlivě opracovaná kování či úchyty a především dekorativní textil (ručně vyšívaný nebo malovaný) oku vnímavého Středoevropana jen tak neuniknou.

Stylovou ukázkou mohou být kupříkladu dělící stěny neboli paravány – perfektní řešení v případě, že potřebujete nenásilně oddělit část místnosti. A proč si právě tady nedopřát trochu originality? Typickým motivem zdaleka nemusí být „profláknutý“ čínský drak.

Afrika jen pro náročné

Afrika divoká a naturalistická, jak je sama o sobě, se nutně promítne do atmosféry takto laděného interiéru, a to rozhodně není pro každého. Inspirací je především pouštní a stepní zvířena, nejčastěji žirafy, zebry, kočkovité šelmy s nápadnou kožešinou nebo krokodýli. Do těchto vzorů se pak ladí zejména textilie, jejichž úkolem je výrazně kontrastovat s barvami v pozadí (tj. písková, okrová a mnoho odstínů hnědé). Jde o to najít určitou vyváženost mezi honosností a přirozeností. Mezi exkluzivitou a přírodou. A to si žádá maximální opatrnost a cit, protože přešlápnout lze velmi snadno.

Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tohle není můj styl
Obrázek uživatelky
profil
orient je dosť ozdobný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles