Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé

11. 07. 2009 | Zahrádka

Tento měsíc je pro všechny, kdo byli v minulých měsících na svých zahrádkách pilní, měsícem příjemného odpočinku. Na vyčištěných záhonech se jen sem tam vyskytne nějaká zapomenutá travička, kterou snadno vytrhneme. Zahrada v tomto období slouží k příjemnému posezení ve stínu stromů či pergol, k večernímu grilování, či přes den k rozumnému opalování. Mezi tím příjemným lenošením si protáhneme tělo, aby tak docela nezlenivělo při některých činnostech, které je vhodné provádět právě v tomto krásném měsíci.

Pokud ještě nemáme po zahradě rozestavěné nádoby na zachytávání dešťové vody, je nejvyšší čas to napravit. V parném létě oceníme každou kapku vody, kterou budeme mít v zásobě z deštivých dnů. Jakmile máme nádobu plnou, je dobré ji přikrýt poklopem, aby se v ní nemohli líhnout komáři a obtěžovat nás večer u táboráku či při grilování.

Přehazujeme kompost, aby se lépe rozložil.

Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé V tomto měsíci obzvlášť dbáme na dostatečnou závlahu rostlin, aby dobře nasadily na květ, nebo aby měly dostatek vody na tvorbu plodů.

Po sklizni jahod ihned odstraníme z rostlin šlahouny, aby se jahodník nevysiloval. Ze šlahounů si můžeme vypěstovat sazenice na další sezonu.

Zavčas podepřeme obtěžkané větve s ovocem, aby nedošlo k jejich zlomení, nebo dokonce rozlomení stromu.

 Užitečný kalendář denních činností

1.7. přesazujeme a rozdělujeme jarní květiny, vyséváme dvouletky, očkujeme růže. U trvalek odstraňujeme odkvetlé květy, aby se rostliny nevysilovaly. Chceme-li větší květy, odstraníme i boční poupata.

2. a 3. 7. sklízíme a sušíme bylinky ze zahrádky (meduňku, mátu, majoránku, tymián,…). Vyséváme čekanku, květák, čínské zelí. V těchto dnech neuskladňujeme úrodu, snadno by podléhala zkáze.

4. – 6. 7. provádíme průklest ovocných dřevin, vína a ořešáku, vyséváme plodiny pro podzimní sklizeň (čínské zelí, červenou řepu, fazole keříčkové, fenykl, hrách), sázíme sazenice jahod.

7. – 8. 7. Proléváme kompost hnojivým zákvasem nebo vodou, přihnojujeme rostliny na růst kořene.

9. – 11. 7. Bojujeme se škůdci, malujeme, natíráme (barvy dobře drží a schnou), větráme.

12. a 13. 7. V tento den nesklízíme úrodu – podléhala by snadno zkáze. Přihnojujeme na tvorbu listu, časně ráno nebo večer hodně zaléváme. Vyséváme pozdní listovou zeleninu.

Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé 14. a 15. 7. Naposledy přihnojujeme jádroviny, odplozené maliníkové výhony seřízneme a necháme jen 6 – 8 nových nejsilnějších na další úrodu, provádíme průklest ovocných dřevin, vyštipujeme postranní výhony u rajčat, zaštipujeme okurky. Veškerá úroda v tyto dny sklizená a zpracovaná či uskladněná by se neměla kazit.

16. – 18. 7. U trvalek odstraňujeme odkvetlé květy, aby se rostliny nevysilovaly, vytrháváme plevel, Bojujeme se škůdci v zemi, sklízíme kořenovou zeleninu.

19. a 20. 7. dny vhodné pro boj proti všem škůdcům, obzvlášť proti mšicím, padlí, obaleči a houbovým chorobám. Stříháme živé ploty a přihnojujeme rostliny na květ.

21.7. V tento den pouze zaléváme a bojujeme se škůdci. S rostlinami ani s půdou jinak nepracujeme.

22.7. Nesklízíme úrodu. Rostliny nemocné, nebo kterým se nedaří, ořežeme.

23. a 24. 7. Zakládáme nové trávníky a jahodníky, zaštipujeme rajčata, vyséváme zelené hnojení ke stromům.

25. a 26. 7. Řízkujeme květiny (oleandry, muškáty, fuchsie a další). Přesazujeme odkvetlé trvalky, rozmnožujeme dělením trsů.

27. a 28. 7. Sázíme trvalky a dvouletky na stanoviště, zaštipujeme vrcholky fuchsií.

29.a 30. 7. Nesklízíme úrodu, hojně zaléváme, obzvlášť kořenovou zeleninu a košťáloviny, které nyní nejvíce rostou. Sejeme plodiny pro podzimní sklizeň, jednotíme čínské zelí.

31. 7. V tento den sklízíme semena květin a plodin pro výsev v příští sezoně.

Tak vidíte, že v porovnání s jinými měsíci nám mezi pracemi se najde ještě i čas na příjemné posezení a nicnedělání. Tak si to krásně všichni užijte.

Nádherné léto všem přeje

                                                                              Hašková Jarmila - čtenářka
                                                                                                 ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé :

Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé
Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé
Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé
Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé
Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé
Červenec na zahradě - odpočinek pro pečlivé
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrý rozpis
Obrázek uživatelky
profil
Ok článek
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjj
Obrázek uživatelky
profil
to jsou například slepičinky naložené ve vodě v uzavřené nádobě, kdy dojde ke kvašení a pak se tento zákvas ředí vodou a používá na hnojení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles