Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Únor na zahradě aneb jaro už je za dveřmi

13. 02. 2009 | Zahrádka

Po zimním odpočinku je nyní v únoru nejvyšší čas začít s přípravami na jaro. Zcela jistě má v tuto dobu každý zahrádkář již jasno v tom, co a kde bude na své zahrádce pěstovat. Nyní nastává ta pravá doba na dokoupení semen, přípravu sadbové zeminy a plánování kdy začneme s předpěstováním sazenic pro rychlenou jarní zeleninu a květiny.

           

Začátkem měsíce února si odebereme štěpy a rouby jabloní a hrušní.

 

Připravíme si truhlíky se zeminou na setí letniček a zeleniny k rychlení.

 

Přihnojujeme záhony, ovocné stromy a trávníky.

 

Provzdušňujeme půdu.

 

Obracíme kompost.

 

Ve vytápěném skleníku kontrolujeme, zda se v něm nevyskytují škůdci a neustále likvidujeme nejen škůdce, ale i nemocné rostliny a opadané listy z rostlin, které jsou zdrojem plísní a chorob i případným úkrytem pro škůdce.

 

Únor na zahraděVysazujeme ovocné stromy a rybízy (nejlépe 10., 27. a 28. 2.).

 

Začínáme s přesazováním pokojových rostlin a přidáváme jim vláhu.

 

Od 2. do 4. února je nejlepší období na setí ředkviček ve vytápěném skleníku.

 

Očistíme trávníky od spadaného listí, přihnojíme a provzdušníme a vyrovnáme prohlubně v trávníku. Popelem ze dřeva likvidujeme mechy.

 

Kmeny stromů natíráme vápenným mlékem, aby byly chráněny před zimním sluncem.

 

5. a 6.2. je ideální den na setí voskovek,petúnií, salvií, hlíznatých begónií a přesazování zakořeněných podzimních řízků muškátů. Jsou-li muškáty příliš bujné, zaštipujeme je, aby více zesílily.

 

7. února pokud možno nepracujte ani s půdou, ani s rostlinami, byla by to práce zcela zbytečná, není dle lunárního kalendáře příznivý den na žádnou takovou činnost.

 

8. února je ideální den na setí rané zeleniny a zalévání, další vhodné datum je 15. – 17. únor. V tyto dny je také vhodné osít na podzim zryté záhony zeleným hnojivem, které po vzejití zaryjeme.

 

18. a 19. února zasejte papriky a rajčata, také 27. a 28. 2., ale nevysévejte salát, nevytvořily by se mu „srdíčka“. Můžete také nechat semena naklíčit na navlhčené buničité vatě v petriho misce a pak je teprve vpravit do zeminy.

 

Únor na zahraděOkna svých domů a bytů si můžeme začít oživovat rychlenými jarními květinami (primule, narcisy, hyacinty,….) nebo řeřichou, pažitkou a jinými kuchyňskými bylinkami.

 

Chceme-li se zbavit plevele v záhonech, je nejideálnější  10.2. obrátit půdu, a poté zopakovat mezi 20. a 22. 2. Tím se plevel zničí.

 

Ve dnech 20. - 22. února je vhodná doba na odběr kořenových řízků rostlin, které zakoření snadněji. V tyto dny si také chystáme záhony na setbu a výsadbu, a na boj proti škůdcům žijícím v zemi.

 

23. a 24. února je vhodná doba na boj proti škůdcům žijícím na povrchu – stříkáme vhodnými postřiky proti strupovitosti, padlí, mšici, ploštici a obaleči. Také pečujeme o růže – seřízneme, očistíme a přihnojíme. Máme-li v plánu množit keře řízky, v těchto dnech odebrané řízky lépe zakoření, obzvlášť máte-li připravenou tu správnou zeminu a každý řízek před zapíchnutím do zeminy namočíte do stimulátoru pro zakořenění. Půda musí být vlhká, ale ne přemokřená, řízky by plesnivěly a uhnívaly, ale je-li půda příliš suchá, řízky zasychají. Ideální je půda navlhlá.

 

25. a 26. února je den pro ozdravění nemocných stromů, které ošetříme odstraněním nemocných částí. Také sestřihneme okrasné trávy.

 

28. února nepracujeme ani s rostlinami ani s půdou.

 

Pokud jste stihli výše uvedené práce na své zahrádce, můžete být spokojeni a v klidu si vypít dobrý čaj nebo kávu a relaxovat u Chytré ženy.

 

Jarmila Hašková – čtenářka

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na redkovky sa prichystam v skleniku za jeden mesiac
Obrázek uživatelky
profil
CHa už je tady březen a ještě jsem na zahradě ani nekopla.Nějak se tomu jaru nechce.Jeden den padá sních a nato zas svítí sluníčko.Travička začíná zelenat sem tam vykukuje sedmikráska .Už jsou tady ptáčci,přiletěli asi moc brzy.vypadá to že zas přeskočímejaro .No uvidíme.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles