Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Romantika pokojových kapradin

23. 04. 2019 | Zahrádka

Jsou to takové popelky v českých bytech. Většina z nás je zná jen z luhů a hájů a ti ostatní je vnímají jako obtížně pěstovatelé rostliny, vhodné nejlépe do pokojových vitrín. Samozřejmě, že některé takové jsou, ale existuje i mnoho druhů, které se nám i za velmi skromnou péči odvděčí dekorativními vějíři svěže zelených listů.

 

Možná vás to překvapí, ale kapradiny se nevyskytují jen ve vlhkých lesích a pralesích nebo u velkých řek. Některé druhy najdeme i na pouštích nebo dokonce v Antarktidě. Podle místa výskytu se také liší jejich nároky. A v tomto článku najdete jen samé nenáročné druhy.


Kapradiny všeobecně jsou náročné na vodu a vysokou vzdušnou vlhkost. Rostliny nesmí stát ve vodě, ale zároveň je nesmíme nechat zcela vyschnout. Květináče proto postavíme na misku s vlhkými oblázky a pravidelně doléváme vodu. V létě zaléváme raději více než méně a v zimě naopak. Používáme dešťovou, nebo alespoň převařenou vodu (po vaření kávy vám v konvici vždycky nějaká zbude). Teplotní nároky nemají kapradiny vysoké. Můžeme je pěstovat všude tam, kde teplota neklesá pod 15°C.


Sleziník hnízdovitý - detail

Kapradiny potřebují dostatek živin. V létě je proto hojíme jednou za týden, v zimě jednou za měsíc. Vyhovuje jim běžné hnojivo pro pokojové rostliny. Přesazujeme je jen, když kořeny prorůstají otvory v květináči. Stísněné podmínky jim vyhovují, lépe pak rostou. Substrát používáme lehký a propustný. Osvědčený je ten pro orchideje. Většině kapradin se daří na světlém až polostinném místě, ale nesnáší přímé slunce, což není tak překvapivé, když si uvědomíme, že pocházejí ze spodního patra lesů a pralesů.

Velmi zajímavým rodem kapradin jsou netíky. Původně pocházejí s Brazílie, u nás se pěstují asi 4 druhy, z nich ž nejznámější je netík klínovitý. Celoročně vyžadují teplotu 22°C. Jsou citlivé na přebytek živin, proto vždy hnojíme poloviční dávkou hnojiva. Zajímavé je, že tato rostlina se celý život spokojí s jedním květináčem. Při každém přesazování totiž kořeny silně zkrátíme, volné místo vyplníme čerstvou hlínou a rostlinu vrátíme zpět do původního květináče. Pak nám nejlépe poroste.

Svým křehkým zjevem nás na první pohled zaujme sleziník hnízdovitý. Je to nízká kapradina, v pokojových podmínkách dorůstá jen 30-40 cm. Přesazování jí stačí jednou za 2-3 roky. Pokud začnou starší listy hnědnout a odumírat, nesmí nás to překvapit. Jde o přirozený jev.

V našem přehledu pokojových kapradin rozhodně nesmí chybět ledviník ztepilý. Ve své domovině-tropické Americe-roste epifyticky, u nás se pěstuje v nádobách se substrátem pro běžné pokojové rostliny. Má rád rosení listů obzvláště v létě. Při správné péči se stane brzy dominantou každého interiéru. Zajímavé je, že ho můžeme množit niťovitými výběžky, které tvoří v létě. Výběžek stačí ustřihnout a položit na vlhkou rašelinu, kde ochotně dále poroste. Ledviník ztepilý

Nejen svým neobvyklým názvem se od ostatních kapradin liší knoflíkovka okrouhlolistá (pelea). Na Novém Zélandu roste ve škvírách zdí a skal. Nevadí jí proto ani občasné vyschnutí substrátu, naopak přelévání jí škodí. U nás jde o méně známou pokojovou rostlinu.


Atmosféru českých lesů si domů přinesete s jazykem jelením. Vyskytuje se hlavně v Karpatech, ale najdeme ji i na Moravě. Snáší i zalévání tvrdou vodou, jako jedna z mála kapradin snese i chladnější zimování – okolo 10°C. Je náchylná na přebytek živin, po přesazování ji nejméně šest měsíců nehnojíme, dále jen s mírou. Pozor! Ve volné přírodě je u nás tento druh chráněný.

Jako poslední si dnes představíme křídelnici krétskou. Jak už název napovídá, za jejím původním domovem bychom se museli vypravit do středomoří. Jde o zvláštní keříčkovitě rostoucí kapradinu. Na rozdíl od jiných druhů, je křídelnice na trhu k dostání v mnoha barevných variantách. Za všechny uveďme dva kultivary: „Albo lineatum“ se vyznačuje širokým bílým pruhem ve středu listů a „Argyracea“ se může pochlubit stříbrno-bílou kresbou přes střední listovou žilku.

 

Jak samy vidíte, kapradiny jsou při správné péči nenáročnými a dlouhověkými pokojovými rostlinami. Pokud už nějakou rostlinku doma máte, určitě ji nenechávejte zastrčenou v rohu, ale vystavte ji tak, aby byla vidět její křehká krása. A pokud se zatím žádnou kapradinou pochlubit nemůžete, určitě se po ní při příští návštěvě zahradnictví podívejte.


 

  Notburga

ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ked im najdete dobré miesto...usadia sa
Obrázek uživatelky
profil
kapradiny mám rada
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles