Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se starat o Vánoční hvězdu?

9. 12. 2008 | Zahrádka

V následujícím seriálu vám představím několik nejtypičtějších vánočních rostlin. Často totiž tyto druhy slouží jen jako krátkodobá pokojová dekorace a pak putují do popelnice. Málokdo totiž tuší, jak se o často nevhodně darovanou květinu starat.

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima nebo také Poinsettie) si místo na našich svátečních oknech dobývá se stále větší intenzitou. Původně pochází z Mexika. Podle tamější pověsti si tuto rostlinu zamilovala jedna aztécká královna. Když ale zjistila, že její květina ji nemiluje, puklo jí srdce žalem a její krev zbarvila květ, který si oblíbila. Dnes můžeme Vánoční hvězdu koupit nejen v červené, ale i bílé, žluté, nebo lososové, i když červená je pořád zdaleka nejoblíbenější.

Jak se starat o Vánoční hvězdu?I když poinsettie patří mezi teplomilné rostliny, přetopenými byty jí radost rozhodně neuděláme. Týden nebo dva na vánočně ozdobeném okně snese, ale jakmile skončí svátky, přeneste ji do chladnější místnosti (asi 18°C).

Velmi důležitá je zálivka. Hvězdu nesmíte ani přemokřit ani nechat vyschnout – jinak v obou případech začne shazovat listy. Nejlépe uděláte, když ji zalijete (spodem do misky) a za hodinu se vrátíte a přebytečnou vodu vylijete. Úspornějším řešením je nasypat na dno misky vrstvu kamení nebo keramzitu, ze které si bude rostlina sama brát tolik vody, kolik potřebuje. Další zálivku opakujte, až povrch půdy oschne.  Především při teplotách nad 20°C nezapomeňte na pravidelně rosení - alespoň jednou denně.

Do základní výbavy milovníka Vánoční hvězdy bezpochyby patří o dobré hnojivo. Zvolte druh podporující kvetení a hnojte s ním zhruba od poloviny prosince až do února jednou dávkou za 14 dní.

Už jsem psala, že mnoho vánočních rostlin putuje po svátcích do popelnice a u poinsettie to platí dvojnásob. Uznávám, že přivést ji příští rok ke květu patří mezi složitější záležitosti, ale u svých rodičů mám možnost obdivovat pravidelně zaštipovanou, tudíž nádherně košatou rostlinu, jejíž dekorativně vykrojené listy zdobí byt po celý rok, aniž by na Vánoce kvetla. Takže pokud chcete hvězdu uchovat i do příštího roku, počkejte, až začne shazovat vybarvené listeny, přemístíme ji do chladnější místnosti s dostatkem světla a sestřihneme asi na deset cm (u menších rostlin samozřejmě méně) a ponecháme asi 4-5 výhonků. Poté květinu přesadíme do zeminy pro pokojové rostliny s přídavkem rašeliny a velmi mírně zaléváme. Toto období klidu trvá zhruba do května. Poté rostlinu opět začneme hnojit, a pokud máme možnost, letníme ji na slunečném stanovišti.

Jestli máte chuť a čas, můžete se pokusit hvězdu znovu přivést ke květu. V říjnu rostlině jí na osm týdnů zkrátíme den a to tak, že každý den vystavíme rostlinu na deset hodin světlu a poté ji přikryjeme tmavým pytlem nebo krabicí. Někteří si na to nastavují i budík, protože zakrývání a odkrývání by mělo být co nejpřesnější. Jakmile se listeny zabarví dočervena, můžeme hvězdu přenést do teplé místnosti (okolo 20°C) a nechat ji tam až do konce svátků.

Ale na závěr mám pro vás ještě jedno varování: poinsettie je pryšec a obsahuje jedovatou mléčnou šťávu. Ta může citlivějším lidem způsobit při kontaktu s kůží alergickou reakci a při kontaktu s očima dokonce poškodit zrak. O domácích zvířatech a malých dětech se raději zmiňovat nebudu. Takže pokud jste alergik, nebo máte doma děti, rozhodně si tuto rostlinu nekupujte. A pokud ji náhodou dostanete, obratem ji hoďte do popelnice, nebo se ji pokuste vnutit vlezlé sousedce.

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já ji mám už 6 let a každý rok mi kvete.Musíte ji prostě nelítostně ostříhat hned v únoru tak napolovic a v červnu ji dám do záhonu i s květníkem,do stínu a nechám jí tam tak do září a pak zase domů na okno.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je náročná na pestovanie
Obrázek uživatelky
profil
jsem ji k vánocům a zatím je stále krásná. Jen se modlím aby kvetla i letos Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moja mama min.rok dostala vianočnu ružu, má ju prvý rok takže nevystihla to obdobie kedy ju mala zostrihať a tak tento rok nezakvitla Smajlík nevadí, tento rok už bude vedieť ako na ňu aby bola na vianoce pekná červená Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Sestříhává se na jaře, aby dostala pěkný vzhled a snáze se vyrovnala s klidövým obdobím. Nemusíš se bát, do podzimu naroste do krásy a při důsledném zkracování dne určitě vykvete. Ale pokud chceš mít oholené a nevzhledné kvetoucí koště, tak ji stříhat nemusíš. Třeba se bude hodit na sabaty Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles