8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jedlý a léčivý zázrak našich lesů

9. 10. 2008 | Zahrádka

Teplejší dny babího léta přímo vybízejí k návštěvě lesa a sbírání hub. Kromě pochoutek typu smaženice nebo obalené bedly si můžete v košíku přinést i jakousi houbovou "lékárničku".

Houby "lesní" i "domácí"

Houby rostou nejen volně v přírodě, řada z nich je i uměle pěstována. Celosvětová produkce hub v roce 1997 činila 6,2 milionu tun. Výtažky z hub jsou stále častěji prodávány jako doplňky stravy. Léčebné použití hub má tradici v orientální medicíně na Dálném východě, kde bylo poprvé použito nálevů a odvarů z léčivých hub reishi, shiitake a chaga a mnoha dalších, rostoucích v Koreji, Číně, Japonsku a východním Rusku.

Zářijová hlíva

Hlíva ústřičnáAle léčivé houby lze nalézt i v našich lesích. Jedná se například o hlívu ústřičnou. Roste v září až květnu, plodnice lze nalézt i za mírné zimy. Najdeme ji na živých i odumřelých kmenech listnatých stromů v druhotných smíšených lesích, bučinách, parcích, stromořadích a porostlých říčních březích. Roste hojně v trsech nebo střechovitě nad sebou. Upřednostňuje vrby, buky, osiky a ořešáky, někdy i topoly. Výjimečně ji nalezneme také na jehličnanech. Pěstuje se i uměle na slámě, kukuřičných vřetenech či dřevech.

Hlíva ústřičná je jedlá, má významné dietetické a léčivé účinky. Po staletí se používala v tradiční čínské a japonské medicíně. Obsahuje velké množství polysacharidů, hlavně pak beta-1,3-D-glukan, který zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém a zachycuje volné radikály. Nezanedbatelný je také obsah houbové vlákniny, která pomáhá odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky. Významné je i množství minerálních látek – draslíku, fosforu a různých mikroelementů (zinek, selen, chrom, měď, bór, jód). Obsahuje vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, kyselinu folovou) a vitaminy C, D a K.

Léčivý glukan

V přírodní medicíně se používají potravinové doplňky s hlívou ústřičnou – s práškem ze sušených plodnic nebo přímo s izolovaným beta-1,3-D-glukanem. Zlepšují stav imunitního systému, jsou účinné při snižování hladiny cholesterolu a při úpravě krevního tlaku (nemoci srdce a cévní soustavy), při kompenzaci cukrovky, mají antialergické a radioprotektivní účinky. Při onemocnění kloubů mají přípravky z hlívy zmírňující a uklidňující účinek. Pomáhají také při odstraňování bradavic virového původu a zastavení jejich opakovaného růstu. V Japonsku se běžně užívá glukan hlavně jako preventivní látka proti rakovinným onemocněním vyvolaným radioaktivním zářením. Preparáty s obsahem glukanů urychlují hojení ran.

Počet druhů hub je na světě odhadován na 140 000, z nich je ovšem popsáno pouze 10 %. Z této desetiprocentní skupiny je přibližně 50 % druhů jedlých, 2000 je zcela bezpečných a 700 má prokázané léčebné účinky.


Účinek je pochopitelně větší při použití čištěných extraktů než při konzumaci houby samotné, nicméně i tak lze sbírání a konzumaci hlívy doporučit.


Zdroj: Pylová-služba.cz


Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
občas jí kupuju v těch balíkách,co vám pak roste doma....v lese jsem jí ještě nikdy nenašla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles