Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky, nebo doplňky stravy?

9. 02. 2012 | Nemoci
Téměř každý z nás čas od času musí navštívit lékárnu. Ať už je to z důvodu nemoci či potřeby její prevence, anebo jednoduše sháníme „dárek pro babičku“. Jak se vyznat v nabízených preparátech a který nejlépe vybrat?

Je rozdíl, jestli kupujeme lék, anebo tzv. potravní doplněk, ač se někdy na první pohled můžou tvářit stejně. Rozdíl je jednak v definici a jednak v legislativních požadavcích na přípravek kladených. A v neposlední řadě často také v ceně. Ovšem zde platí pravidlo, že připlatit si se vyplatí.

Léky jsou preparáty, které prochází řadou kroků, než vůbec mohou být uvedeny na trh a celkový proces je finančně velmi nákladný. To zahrnuje zkoušky kvality, stability a zejména účinnosti a bezpečnosti. Výroba léků je přísně sledována a kontrolována.

Od záměru až po uvedení na trh uplyne dlouhá doba, po kterou jsou prováděny studie na dobrovolnících a zjišťování případných nežádoucích účinků. To vše není charakterizováno pouze samotným složením léku, avšak z velké míry také zpracováním do požadované lékové formy.

Některé látky se například lépe vstřebávají rozpuštěné například v oleji, jiné vyžadují pro optimální vstřebání a tím biologickou dostupnost mikronizaci (rozmělnění na velmi jemné částečky v řádech mikrometrů).

Další zase pro optimální efekt vyžadují buď retardovanou formu (zpomalené či řízené uvolňování) nebo uvolňování ve specifických částech trávicího systému, např. v závislosti na pH buď v žaludku, nebo v tenkém střevě, aby nebyly znehodnoceny dříve, než může dojít k jejich vstřebání. Toto všechno někdy nemusí být dodrženo v doplňcích stravy.

Z legislativy dále vyplývá, že doplňky stravy nesmí nést v označení „léčí“, avšak pouze „může pomoci v léčbě“. Jistě je zde patrný rozdíl. Doplňky stravy nepodléhají tak přísným testům a celé škále aktivit vedoucích ke schválení a registraci Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) před uvedením na trh.

U doplňků stravy není nutné provádět testy biologické dostupnosti (vstřebávání do organismu) a účinnosti. Tím není prokázán stejný účinek, přestože množství účinné látky může být v léku i v doplňku stravy stejné. Občas se dokonce může stát, že ani obsah účinné látky se v přípravku fyzicky nenachází v deklarované výši. Některé doplňky stravy samozřejmě mohou být účinné dostatečně, jsou kvalitní, jiné, zejména ty „podezřele levné“ ovšem nemusí dosahovat účinnosti léku se stejnou účinnou látkou.

ginkoJako příklad uveďme přípravky s obsahem Ginkgo. Jedná se o preparáty na zlepšení prokrvení a zlepšení mozkových funkcí (například paměti). Bylo testy prokázáno, že některé doplňky stravy obsahují vedle účinných a prospěšných látek také kyselinu ginkgolovou v nadlimitním množství. Ta nejenže zamezuje dostatečnému vstřebávání prospěšných složek, ale je pro organismus také toxická.

Při nákupu přípravků ovlivňujících naše zdraví tedy není vhodné hledět pouze na cenu, ale také na ostatní aspekty. Někteří výrobci doplňků stravy si jsou nevýhody vedle léčiv registrovaných SÚKL vědomi a sami dobrovolně nechávají své výrobky testovat v certifikovaných laboratořích, aby u nich byl potvrzen nejen deklarovaný obsah účinné látky. Najdou se tudíž na trhu i takové doplňky stravy, které svou účinností opravdu jsou srovnatelné s registrovaným léčivem. 

silky - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chemii do sebe necpu ani náhodou, nevěřím, že to nemá vedlejší účinky. A až se na ně přijde, bude pro plno lidí třeba pozdě. Ale zdůrazňuji je to jen můj názor, kdo tomu věří, ať si to jí. Já si raději koupím mořskou rybu a udělám si ji na olivovém oleji mňam Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to velká škoda,že není možné říct dobré výrobky a špatné.Výrobci s tím počítají.
Jak je to s doplňkem protectum extra ,,
omegou 3 ,a lecitínem -lecithin gelmed.
škodí? a jak pomáhá
Obrázek uživatelky
profil
Doplnky stravy kupujem naozaj len výnimočne, snažím sa jesť pestrú stravu, veľa zeleniny a ovocia, ryby, takže nemám pocit, že by som sa potrebovala ešte "dopĺňať" chemicky vyrobenými doplnkami.
S liekmi som na tom podobne, užívam len to, čo mi predpíše lekár a okrem nejakého acylpirínu, paralénu a MIGu 400 (aj ten je tam len preventívne - keby niečo) v mojej domácej lekárničke nič nie je.
Obrázek uživatelky
profil
Reflektuji na časté dotazy lidí, cituji "jaký je mezi tím rozdíl". Mým záměrem bylo osvětlit rozdíl mezi lékem a doplňkem. V zásadě tedy: lék = účinnost potvrzená, doplněk = účinkovat může a nemusí. Dál se každý musí rozhodnout sám, jestli mu stojí za jistotu účinnosti utratit více peněz. Samozřejmě i co se týče přípravků s ginkgem, tak existují obě alternativy, tedy i registrované léky, nerada bych však dělala reklamu. Každá magistra v lékárně Vám dokáže nabídnout. Co se doplňků týče, podívat se samozřejmě můžete na přebal, kde se dočtete složení, ale jak bylo řečeno bohužel už ne, zda jsou ve finále složky vstřebatelné, či nikoliv.
Obrázek uživatelky
profil
ČLÁNEK DOBRÝ,ALE DOST ZMATENÝ.
PO PŘEČTENÍ NEVÍM NIC.MOHLA BY JSTE VÍCE UPŘESNIT
KAM SE MOHU PODÍVAT A PAK SI KOUPIT DOBRÝ DOPLNĚK
NAPŘ.GINGO.DĚKUJI
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles