Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mišpule – málo známé ovoce

23. 05. 2012 | Zahrádka
Mišpule japonská Eriobotrya japonica L. neboli lokve je stromek, s jehož ovocem se některé z vás už určitě setkaly na dovolené ve Středozemí. Rostlina je příbuznou Mišpule německé, která roste i u nás jako okrasná rostlina a málokdo ví, že její plody jsou chutným ovocem.  

Mišpule japonská je teplomilná rostlina, nejčastěji se s ní setkáte v zemích jižní Evropy a Kalifornii. Jak napovídá její název, původně pochází z Asie, v Evropě se pěstuje asi od roku 700 našeho letopočtu. Stále zelený stromek není nijak mohutný, dorůstá výšky kolem čtyř metrů.

Kvete na podzim a v zimě drobnými bílými nebo světle růžovými kvítky, potřebuje tedy velmi teplé klima a nemrznoucí zimu.  Na jaře dozrávají plody, Mišpule – málo známé ovocekteré jsou spolu s jahodami prvním jarním ovocem.  Jejich sezona je od konce dubna do začátku června. Pokud se v té době chystáte na dovolenou do Španělska nebo Itálie, určitě se nebojte toto vynikající ovoce ochutnat.

Plody jsou oranžové, velikosti švestky. Konzumuje se jejich dužina po odstranění slabé slupky, která se snadno z plodu sloupne. Uvnitř najdete dvě nebo tři semena v kožovité slupce, kterou rovněž snadno odstraníte.

Dužina je velmi křehká, vodnatá, osvěžující. Sladká a lehce nakyslá. Nejčastěji se konzumuje za syrova, používá se i do marmelád, ovocných džusů a alkoholických likérů.  Syrové ovoce má blahodárný vliv na trávení, pomáhá jak při zácpě, tak i při průjmu. Působí diureticky a protizánětlivě, je vynikajícím přírodním lékem proti horečce.

Mišpule – málo známé ovoceMišpule obsahují hodně vlákniny a minerálních látek, jsou dobrým zdrojem draslíku, fosforu, železa a vápníku, vitamínu B, C a karotenoidů.
Velkou vzácností je med z mišpulí, který je velmi sladký. Je velikou vzácností, protože rostlina kvete v zimním období a včely i v teplých krajích jsou už většinou uložené k zimnímu spánku. Produkuje se na Sicílii, kde je velmi teplé klima i v zimních měsících.

Pokud jste si z dovolené přivezli semena a chcete si rostlinu vypěstovat, udržujte ji na slunném místě, pozor na studený vítr a přílišnou zálivku. V zimě nesnese teploty pod nulou, proto se často roubuje na hloh, který mrazy snáší dobře. Jelikož kvete v zimě, plodů se pravděpodobně nedočkáte. Stromek je ale velmi dekorativní, i bez plodů bude ozdobou vaší zahrady.

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mišpule – málo známé ovoce:

Mišpule – málo známé ovoce
Mišpule – málo známé ovoce
Mišpule – málo známé ovoce
Mišpule – málo známé ovoce
Mišpule – málo známé ovoce
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si článek přečetla..
Sudovluc-díkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem nejedla, ale asi to bude dobréSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjá také ne - ale podle popisu asi chutnají moc dobře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles