Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petrklíč má k jaru klíč

17. 04. 2010 | Zahrádka

Prvosenka jarní (Primula veris) kvete zlatožlutě od března do května. Krásně voní a nejlépe roste v polostínu, ale i na sluníčku, v každé půdě s dostatkem humusu a vláhy. Díky silným kořenům může žít na jednom místě i padesát let.

 

Prvosenek známe v současnosti mnoho. Vyniknou hlavně v přírodních zahradách a u chat. Hodí se i pro pěstování do truhlíků. Vaše zahrádky oživí barevné odrůdy – medové, červené barvy. Přihnojování umělými hnojivy nemá ráda, vadí jí zejména nadměrné dávky dusíku, které způsobují úbytek velikosti a květů. V přírodě ji najdete v dubových lesích, doubravách a bučinách, podél křovisek a na slunných stráních – od nížin až po horské oblasti. Má ráda kypré alkalické půdy, svěží až mírně suché.

 

Z lidových názvů jsou nejznámější petrklíč, prvníček, primulka, housátka. A tato nápadná kráska z přírody je opředena mnoha legendami. Jedna z nich praví, že rostliny tohoto druhu slouží jako klíč svatému Petrovi, aby mohl otevřít brány jara. Petrklíč se spojuje s celkovou vitalitou a plodností. O keltském svátku jara Beltane se spojuje se vzrůstající pohlavní aktivitou.

 

Květy se dříve přidávaly do salátů a zdobily se jimi koláče. Vařené listy se jedly jako zelenina (obsahují vitamín C). Hodí se k přípravě čajové směsi, jako přídavek do nálevů, vyrábí se z ní džemy.

 

Léčivé specialitky z prvosenek

 

Sbírají se celá okvětí, kořeny i listy. Připravit si můžete čaj na uvolnění hlenů a usnadnění odkašlávání a pro močopudné účinky. Petrklíč lze využít k léčbě horních cest dýchacích, rozedmě plic, při chřipce, prochladnutí a při akutní chronické bronchitidě, extrakt jako antirevmatikum. Pozor! Ve velkých dávkách způsobuje průjmy a dráždí žaludek, předávkovat by se neměly především těhotné ženy.  V lidovém léčitelství se používal pro pocení, při revmatismu, migrénách, srdeční slabosti, závratích, dně či ledvinových kamenech.

 

Květy se suší bez stonků. Musí se sušit ve slabých vrstvách ve stínu a rychle, nebo umělým teplem v jedné vrstvě. Květy by si měly zachovat původní žlutou barvu a slabou medovou vůni. Uchovává se v uzavřených nádobách. Nesprávně usušené květy hnědnou a zelenají. Kořeny se suší umělým teplem do čtyřiceti stupňů Celsia.


Petra Nachtmanová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám ráda bylinky,takže předpokládám,že se dá sehnat v lékárně.Jinak je bezva kytička.
Obrázek uživatelky
profil
Petrklíč k jaru opravdu patří.
Obrázek uživatelky
profil
PŘIPOMÍNÁ MI DĚTSTVÍ
Obrázek uživatelky
profil
viděla ohromné plantáže petrklíčů v místech, kde rostou léta a je to u nás kolem potoka ,kde je poměrně vlhkoSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dříve bývávalo petrklíčů, dnes je jich mnohem méně, jako bylinnky jsou vynikající, ale nic světoborného nám paní šefredaktorka nesdělila. To si přečteme v každé odborné literatuře. Psát umí, však by taky nebyla na svém postě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles