Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie

21. 08. 2012 | Zahrádka

Opuncie je rostlina z čeledi kaktusovitých. Původně pochází z Ameriky, kde roste téměř po celém kontinentu. Po objevení Ameriky se opuncie rozšířila v Evropě, a to hlavně ve Středozemí. Latinský název rostliny je Opuntia ficus indica. Proto se její plody ve spoustě jazycích a někdy i u nás nazývají indické fíky.

Opuncie jako užitná rostlina

Opuncií je asi 300 druhů a mají někdy docela zajímavé použití. Mladé výhonky se používají nejen k množení, ale v některých zemích Střední a Jižní Ameriky i jako zelenina. Další zajímavostí je výroba mouky ze sušené mleté opuncie. Z této mouky se potom vyrábí tzv. nopálový chléb. V severní Africe z opuncií budují ploty a větrolamy. V JAR, severní Africe a východní Asii se na beztrnných druzích opuncie pase dobytek. Ze stonků rostliny lze vyrobit papír. V Evropě opuncii známe především jako okrasnou rostlinu.

OpuncieKarmín

Víte odkud pochází karmínové přírodní barvivo? Opět z opuncie. Tedy konkrétně z hmyzu, samičky červce nopálového, která na rostlině parazituje. Hmyz se z rostlin obírá, usuší a následně vaří, varem se uvolní červené barvivo. To se používá především v kosmetice a potravinářském průmyslu. Karmín má označení E120, barví se s ním například jahodové a malinové jogurty, cukrovinky a bonbony s ovocnou příchutí nebo i alkoholické nápoje typu Campari. Víte, že není moc vhodný pro děti, protože způsobuje hyperaktivitu? Máte-li doma malého neposedu, zkuste vysadit z jídelníčku potraviny dobarvované karmínem.

Plody opuncie

V Evropě se opuncie pěstují pro dekorativní účely a pro její plody. Plod opuncie je velmi sladký, vyrábí se z něj různé marmelády, džusy, alkoholické i nealko nápoje, čaje. Také tekuté sladidlo. Nejčastěji se ale plod konzumuje syrový. Určitě jste už na dovolené ve Středozemí podlehli pokušení plod opuncie ochutnat. No jo, nějak ho z rostliny sklidit ještě jde, ale jak se dostat do plodu plného nepříjemných jehliček? Málokdo nevzdá úsilí a dostane se až na jedlou část plodu, většinou milá opuncie letí do koše a vzpomínkou na ni jsou bodlinky, které v kůži vydrží i několik týdnů. Prozradím vám tajemství. Abyste si na opuncii pochutnali, musí být zralá. První zralé plody se objevují začátkem srpna a sklizeň pokračuje do září až října. Plod přineste domů nejlépe v novinách, tak zabráníte popíchání a vysypání jehliček do oblečení nebo tašky, dostat je z nich není jednoduché. A teď to hlavní! Ovoce nechte ponořené ve vodě minimálně 24 hodin, bodlinky změknou a vypadají, ovoce pak snadno oloupete a vychutnáte si ho bez popíchání.

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie:

Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie
Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie
Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý nápad,,,nevedela som ako na ňu, tak som sa jej zbavila
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jednou děkujiSmajlík...už si příště pochutnám...Smajlík
o mouce a dalším využití jsem taky ještě neslyšela...moc zajímavý článeček..
Obrázek uživatelky
profil
likér,prý je i léčivý, ale hlavně výborné chutiSmajlíkSmajlík Ochutnala jsem jich několik na Maltě, ale nakonec jsem si dovezla z ostrova Gozo, kde mně nejvíc zachutnalSmajlík, nebyl přeslazený, a když se přilije trošíčku do kvalitního bílého vína, nebo do šampusu tak je taky vynikající,ještě mám opunciovou marmeládu a je skvělá,SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkto je výborná rada - v minulosti jsem si s bodlinkama užila.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles