Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zakládáme zahradní jezírko

19. 05. 2011 | Zahrádka

Před založením zahradního jezírka pečlivě vyberte jeho vhodné umístění. Předpokladem bohatého a rozmanitého vodního porostu je alespoň čtyř až pětihodinový sluneční svit. Během žhavého letního poledního slunce je vhodné umístění ve stínu nebo polostínu.


Pokud se chcete vyhnout uhnívaní spadaného lupení nebo jeho neustálému lovení z hladiny jezírka během podzimu, neumisťujte jezírko blízko ke stromům či keřům. Při realizaci jezírka jsou na výběr již hotová jezírka - nádrže, nebo foliová jezírka. Ty jsou vhodná zejména v případě, že máte k dispozici málo místa. Jejich výhodou je také jednoduchá a rychlá realizace. Řada hotových jezírek nabízí i zóny mokřadů, břehy pro biotopy a úseky pro osázení, které jsou upraveny pro různé typy rostlin.


vodní rostlinyNevýhodou těchto nádrží jsou omezené velikosti a tvary. To u foliového jezírka máte absolutní tvůrčí volnost a můžete realizovat vlastní představu o tvaru a hloubce jezírka. Foliové jezírko také poskytuje větší životní prostor pro rostliny i ryby, jeho realizace je ovšem náročnější než u hotového jezírka.


Zurčící voda na vaší zahradě


Voda v pohybu má na zahradě vždy magickou přitažlivost, ať už se jedná o šplouchající fontánu, zurčící potůček, nebo šumící vodopád. Na výběr je řada tvarovaných prvků pro vodopády, potůčky i vodotrysky, které se mohou používat jednotlivě, ale také ve vzájemné kombinaci. Šumění tekoucí vody výborně uklidňuje a přináší neopakovatelnou krásu pohledu.


Základní výbava jezírka


Filtrační čerpadla jsou naprosto nezbytnou součástí zahradních jezírek. Podle zvoleného modelu lze s jejich pomocí odstranit znečištění vody až do velikosti nečistot o průměru 8 mm. O čistotu vody v zahradním jezírku pečují také UV-C přístroje. Ty pomocí UV záření likvidují zárodky, které jsou původcem tvorby řas. Pro ryby a rostliny jsou ale nezávadné. Pro odstranění hrubých nečistot až do velikostí částic jeden centimetr můžete použít vysavače kalu. Vysavače kalu vysávají částice do velikosti 1 cm.


Jejich injektorové trysky uvolňují ze dna nečistoty, které pak z jezírka odvádějí pomocí hadice. Výhodou použití vysavačů kalu je volnost pohybu, a břeh jezírka není trvale „nezdobí“ žádný přístroj. Nedostatek kyslíku v jezírku může vyřešit provzdušňovací čerpadlo. Kyslík je pak čerpán do jezírka pomocí provzdušňovacího kamene, který může být umístěn také přímo uvnitř filtru. Letních večerů u zahradního jezírka si budete moci užívat ještě lépe, když bude jezírko vhodně osvětlené. Celá řada produktů kombinovaný efekt světla a vody ještě zdůrazní.


Vodní rostliny


vodní rostlinaOsázení zahradního jezírka je více než otázka stylu. S pomocí rostlinných druhů se v různých částech jezírka brzy upraví fungující výměna látek. Rostliny odčerpávají z vody živiny a tím brání vzniku řas, kromě toho fungují jako zásobárna kyslíku a poskytují úkryt vodním živočichům. Vodních rostlin existuje celá řada, nejčastěji se dělí na bažinaté, plovoucí a žijící pod vodou. Pro bažinaté okraje jezírek se hodí například puškvorce, ty jsou atraktivní zejména díky svým ozdobným listům. Jednou z neoblíbenějších pobřežních rostlin je blatouch, který plochu jezírka svými žlutými květy rozsvítí už v dubnu.


Typickým zástupcem plovoucích rostlin jsou lekníny, někdy také nazývané vodní růže. Při výsadbě to s nimi nepřehánějte, také by mohly zcela zastínit celou plochu a ohrozit rostliny i živočichy rostoucí a žijící pod vodou. Vodní hyacint je další velice atraktivní plovoucí rostlinou, její fialové květy se podobají květům orchidejí. Častou doporučovanou rostlinou žijící pod vodou je růžkatec, ten na podzim klesá ke dnu a na jaře opět vyplouvá. Díky vysoké spotřebě živin bývá růžkatec velmi dobrým pomocníkem v boji s řasami. Tato nezdolná rostlina je schopná během týden vyrůst až o sto procent své původní délky.


Tip odborníka:


Nejvhodnější chvíle pro založení jezírka, případně jeho osázení přichází právě teď, na jaře. Díky včasnému vysazení mají rostliny dostatek času na zakořenění a následný kvalitní růst. Vždy záleží na okolních podmínkách, ale voda by při osazování nikdy neměla mít méně než 15°C,“ doporučuje Jan Smékal.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mala som pre dvomi rokmi , ale po prestavbe som ho musela zlikvidovať...boli tam iné plány,,,ale zase uvažujem o novom, ostali mi totiž lekná
Obrázek uživatelky
profil
Zahradní jezírko mě taky láká. Vypadá to hezky na zahradě.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles