Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinky z naší zahrádky

7. 05. 2010 | Zahrádka

Bylinky můžeme pěstovat kdekoliv na zahradě, balkoně či za oknem. Pěstování je většinou nenáročné, stačí trocha zeminy, slunce a pravidelná zálivka. V bylinkové zahrádce by neměla chybět majoránka, meduňka, libeček, bazalka, rozmarýn, oregano, tymián, petrželka a pažitka.

MAJORÁNKA
vyžaduje slunečné stanoviště, sklízí se několikrát do roka těsně před květem nebo v začátku květu. Seřezává se asi na pět cm. Používá se hlavně v kuchyni, např. do bramboráků, nádivek. Vývar z majoránky se přidává do koupelí na zklidnění revmatických potíží, čaj z majoránky se používá při nachlazení a bolestech hlavy.

MEDUŇKA
je mrazuvzdorná bylinka, může se proto pěstovat jako trvalka venku na záhonech, rychle se rozrůstá. Má krásnou, citronovou vůni, používá se do zmrzlin, pudinků, nápojů. U nás se spíše než v kuchyni uplatňuje hlavně při nespavosti, bušení srdce, podporuje trávení. Obklady z meduňky urychlují hojení zhmožděnin.

BAZALKA
je teplomilná bylinka, používá se hlavně do těstovin a na pizzu. Sklízí se několikrát do roka v počátku kvetení. Bylinka se silnými stonky se špatně suší, proto je vhodné lístky obrat a dát do sušičky nebo lístky nasekat a zamrazit. Bazalka působí dobře na ledviny a také proti zácpě.

PAŽITKA A PETRŽELKA
Pažitku můžeme pěstovat jako trvalku, je mrazuvzdorná a zjara vyrazí ze země jako první bylinka. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a vitamíny.
Petrželka - kudrnka je v našich podmínkách dvouletka. Dá se dobře pěstovat i v truhlíku nebo speciálním hrnci - petrželáku. Zmírňuje urologické potíže, prospívá ledvinám.

TYMIÁN
je letnička podobná mateřídoušce. Má výraznou vůni a chuť, používá se na ryby, zvěřinu, drůbež, i do sekaných mas. Využívá se při léčbě nachlazení, zánětů průdušek a na bolavé, revmatické klouby.

ROZMARÝN
je nádherně voňavá bylinka, výborná na pečené i grilované maso. Rozmarýn je dobrý na migrénu i oběhové potíže. Dokonce se přidává i do alkoholu.

OREGANO
neboli dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm. Sklízí se většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Má pozitivní vliv na nervový systém a zmírňuje plicní choroby. Pomáhá proti kašli, má protizánětlivé účinky.

LIBEČEK

je silně aromatický, někdy se mu říká rostlinné maggi. Do jídel ho proto přidáváme až úplně na konci vaření. Je to trvalka, která dorůstá až dva metry. Je velmi léčivý, zlepšuje trávení, je vhodný při žaludečních a žlučníkových potížích, při artróze, čistí krev. 

 

Černoušek – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Libeček a meduňku mám, ostatní mi vždycky zajde, nebo to sežerou mšice. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj.Na libeček doma nenecháme dopustit.Je to úžasná rostlinka na dochucení polévek.A ta se vaří doma pořád!Takže vedle masa je v mražáku libeček.Žádná chemie....a když ho někdo nemusí,je to i krásná rostlina na zahrádce.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moje mami zjistila, že libeček prostě tu pěknou zem, kterou by mu každá zahradnice dopřála nesnáší. Taky si ho dala na zahradu a nakonec zjistila, že se mu líp vede v tý hnusný, až jílovitý zemi za plotem, kde roste už léta
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné a zajímavé čtení o bylinkách.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ŠikulkaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles