Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s listím na zahradě?

8. 11. 2011 | Zahrádka
Díky pestrobarevnému listí na stromech získá podzimní zahrada neopakovatelný půvab. Jakmile však začne tato barevná krása padat na zem, nám zahrádkářům začíná plno práce. Dříve bývalo zvykem, že se spadané listí nechávalo na zahradě, chránilo jednak zahradu před mrazy a poskytovalo úkryt užitečným zvířátkům, jako například ježkům.

Dnes jsou zahrádkáři pečliví a na užitečná zvířátka zapomínají, svými dokonale  uklizenými zahrádkami. Listí na trávníku jednoduše zlikviduje při sekání trávy zahradní sekačka, pokud s ním nemáme jiné plány.

Listí užitečný odpad

Nejčastějším pomocníkem při úklidu listí na zahradě jsou hrábě. Listí musíme pohrabat včas, nejraději hned po spadnutí, to se děje při prvních mrazících. Můžeme si ho nahrabat na jedno místo a později použít na zakrytí choulostivějších rostlin. Listím můžeme ihned zazimovat trvalky, například růže, různé keře, dřeviny a živé ploty. Chrání rostliny před mrazy, ale je také výborným zdrojem živin pro jejich kořeny.  Proto se ho nezbavujeme. K zateplení rostlin můžeme použít také větvičky jehličnanů. Listí můžeme použít jako hnojivo ke kořínkům stromů. Sypeme ho ke konečkům kořínků, které se nacházejí nad zemí, kde končí stromová kůra. Na zemi si vytyčíme okraje koruny a vyryjeme rýhu 20 cm širokou a 30 cm hlubokou. Naplníme ji listím, tím získáme kvalitní kompost pro stromy. Na listí nasypeme hnojivo a směs ušlapeme a zakryjeme zeminou. Strom je příští rok plný síly.

Hrábě nebo zahradní vysavač?

Na podzim si můžete usnadnit práci s hrabáním listí pomocí zahradního vysavače. Vysavač je zajímavou alternativou ke klasickému manuálnímu hrabání. Tento užitečný stroj dokáže odstranit všechno listí z trávníků, záhonů a ostatních ploch. Princip vysavače spočívá v nafoukání spadaného listí na jednu hromadu, kterou pak nasajeme do vaku. Hodně zahradních vysavačů je vybaveno i rozmělňovačem, který listy a drobné větvičky rozdrtí. Tím  se jejich objem zmenší. Záleží jen na vás, jaký způsob uklízení listí zvolíte.

Kompostér

Nejjednodušší a nejekologičtější však je zůstat u kompostování. Ne všechno listí však do kompostéru patří. Například listí z ořechu do kompostéru nepatří. Nejlepším organickým hnojivem je listí z ovocných stromů. Z ořechového listí hustě rostou nové semenáčky. Není vhodné do kompostéru. Také je důležité umístění kompostéru, někde v polostínu, aby jej slunce nevysušovalo. Zakoupit se dají plastové kompostéry nebo si kompostér můžete udělat sami ze dřeva nebo z pletiva.

Listí ze zahrady by se rozhodně nemělo pálit. Touto likvidací znečišťujeme vzduch. Pálit listí by se nemělo také z důvodu bezpečnosti, navíc může vyvolat v ovzduší alergickou reakci. Proto je dobré se v každé obci informovat, zda je možné rostlinný odpad pálit, nebo  je zajištěn jeho svoz.  Pokud není zajištěn svoz odpadu a nejsou připravené kontejnery, můžeme odpad odvést sami do sběrného dvora.

Listí je užitečný zahradní odpad, kterého se zbytečně nezbavujeme.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě kompostujeme (dřevěný i plastový kompostér). Dřív se hrabalo, dnes už zásadně vysavačem. Rozsekáním ve vysavači se objem zmenší 3 až 4 x. Navíc se lépe a rychleji rozkládá. A co následně přinese kompost na zahradě užitku.
Obrázek uživatelky
profil
kompostujemeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Listí už hajínkuje na kompostu!
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady ale přiznám se, že na chaloupce nechám listí ze stromů spadat a víc neřešímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles