8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyklus Celnice na České televizi

14. 04. 2013 | Televizní tipy

Česká a slovenská současnost vám bude přiblížena v novém cyklu Celnice na České televizi! Dvacet let po rozpadu československé federace se přední čeští a slovenští dokumentaristé zamýšlejí nad identitou a perspektivou nástupců společného státu.

Třináct témat přináší nový televizní cyklus Celnice, který vznikl v koprodukci České televize a slovenské RTVS. ČT2 ho vysílá od 14.4. 2013 každou neděli v 20:55.

Každý komponovaný večer uvedou dva krátké dokumenty na stejné téma – jeden český, druhý slovenský. Diváci tak uvidí dva pohledy na stejnou problematiku. Následuje talk show, beseda s diváky ve studiu, moderovaná Michalem Prokopem a Adélou Banášovou.
„Vybírali jsme taková témata, která se týkají většiny lidí,“ zamýšlí se kreativní producentka Kamila Zlatušková z brněnského studia ČT, v jejíž tvůrčí producentské skupině pořad vznikl. „Od víry v Boha přes pracovní trh až po Evropskou unii. Samozřejmě nás Cyklus Celnice na České televizizajímala sociální situace v rodinách, životní styl, perspektivy, ale třeba také hokej, společný fenomén lidí na obou stranách česko-slovenské hranice.“

Tvůrci cyklu Celnice, který bude vysílat Česká televize,  se záměrně vyhýbají mapování historie samostatného Česka a Slovenska. Odkrývají současnost, kterou události staré dvě desetiletí výrazně ovlivnily. A kdo jsou autoři šestadvaceti dokumentů? Český pohled přinášejí například Filip Remunda, Vít Klusák a Jan Gogola ml., mezi slovenskými dokumentaristy jsou Peter Kerekes, Juraj Lehotský nebo Zuzana Liová.

Zkušení, renomovaní filmaři, kteří sázejí na skutečnou realitu a emoce. „Dostali obrovský prostor, nezatěžovali jsme je požadavkem na důslednou vyváženost, jak tomu je třeba ve zpravodajství“ zdůrazňuje Kamila Zlatušková. Objektivitu podle jejích slov garantují právě dva pohledy na stejnou problematiku.

Cyklus Celnice se vysílá každou neděli večer na ČT2 i na slovenské  Dvojce. V prvním dílu cyklu Celnice od České televize 14.4. 2013 se Zuzana Piussi a Jan Látal zamýšlejí nad krizí autorit, která provází jak českou, tak slovenskou politickou situaci.

Přehled témat jednotlivých dílů cyklu Cyklus Celnice na Česká televizi a dokumentaristů:

1. Krize autorit (Zuzana Piussi a Jan Látal)
2. Svět v nás (Martina Saková a Pavel Abrahám)
3. Máme 20 (Tereza Nvotová, Jan Papoušek)
4. Naši vedle nás (Jaro Vojtek a Karel Žalud)
5. Zdraví nemocní (Diana Fabiánová a Andrea Culková)
6. Světoví Slováci/Češi (Juraj Lehotský a Jana Počtová)
7. Mluví Bůh česky/ slovensky? (Marek Šulík a Lucie Králová)
8. Národní mantinely (Robert Kirchhoff a Jan Gogola ml.)
9. Za světlou budoucnost (Peter Krištúfek a Filip Remunda, Vít Klusák)
10. Ruce v hlavě (Viera Čakányová a Vít Janeček)
11. Rodina byla základ státu (Vlaďa Plančíková a Robert Sedláček)
12. Od federace k federaci? (Tina Diosi a Petr Marek)
13. Svatba a rozvod z rozumu (Peter Kerekeš a Jan Němec)

Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cyklus Celnice na České televizi:

Cyklus Celnice na České televizi
Cyklus Celnice na České televizi
Cyklus Celnice na České televizi
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !