Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 21.05. 2025
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Delikátně a zdravě bez lepku

27. 04. 2025 | Knižní tipy
Název: Delikátně a zdravě bez lepku
Autor: Dagmar Matějková
Datum vydání: 03/2025
Nakladatelství: Esence
Formát: 175 × 252 mm
Počet stran: 320
Vazba: pevná
Cena: 439 Kč

Trpíte alergií na lepek, jeho intolerancí, nebo dokonce celiakií? Nebo se zajímáte o stravovací trendy a pěstujete zdravý životní styl? Bezlepková kuchařka Dagmar Matějkové nabízí jednoduché recepty na vaření bez lepku a je ideální pro každodenní vaření i pečení zdravých jídel. Najdete zde recepty na předkrmy a svačiny, polévky, hlavní jídla s masem i bez, ale také recepty na bezlepkové pečivo, ať už to je chleba, housky, bagety, pizza, nebo různé koláče a dorty. Jednoduché postupy umožňují každému dosáhnout vynikajících výsledků bez zbytečného stresu a dlouhého postávání u sporáku. 

Kniha přináší široký výběr chutných jídel z kvalitních a čerstvých surovin, jež lze snadno připravit bez potřeby vážení – stačí pouze hrnek a lžíce nebo lžička. Nechybí ani zajímavé informace o domácí přípravě bezlepkových těstovin, chleba i o domácím mletí bezlepkové mouky. Autorka vysvětluje, proč používat jednodruhové bezlepkové mouky, jak si namíchat domácí mix a proč zvážit investici do domácího mlýnku na pseudoobilniny, či na co si dávat pozor při nákupech nebo návštěvě restaurace.

Kniha Delikátně a zdravě bez lepkuSlovy autorky knihy 

Delikátně a zdravě bez lepku:


Baví mě dobře jíst, cestovat, cvičit jógu, pilates, chodit na dlouhé procházky u moře, ve městě nebo po horách. Baví mě užívat si života, pohybu, slunce, krás, které nás obklopují. Ráda se kochám.
Baví mě společnost mých přátel a rodiny. Není nic kouzelnějšího a příjemnějšího než si něco dobrého uvařit, sednout si ke stolu a užít si jídlo, víno a vyprávění zážitků, příběhů, trapasů, úspěchů i neúspěchů. 

Smát se, až se za břicho popadat, a užívat si krásy života. Bez chutné a kvalitní stravy, pohybu, radosti z maličkosti a kvalitních vztahů si nejsem jistá, zdali je možné vytvořit pohádkový a naplněný život. Tak to společně pojďme zkusit. Ono zase není tak složité naučit se vařit i bez lepku chutně a zdravě. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny a trocha práce, která za to ovšem stojí, neboť investujeme sami do sebe.

Vaše Dagmar Matějková Chudárková


Ukázka z knihy Delikátně a zdravě bez lepku:


Tvarožník

Snadné, příprava těsta 15 minut, pečení asi 45 minut

Tvarohový koláč, tvarohová buchta nebo tvarožník je něco, co u nás bezpečně funguje a je hotovo velmi rychle. Tento nadýchaný dezert či sladkou snídani dělám vždy trochu jinak.

Jednou přidám mandle nebo jine ořechy, pak zase brusinky, borůvky či sezonní ovoce. Tvaroh používám vždy tučný a z tohoto důvodu již nepotřebuji máslo nebo jiný tuk.
Jako sladidlo můžete použít také různé alternativy od medu přes agávovou šťávu, třtinový cukr, panelu až po kokosový cukr apod. Osobně nepoužívám bílý rafinovaný cukr, ale kdo si nemůže pomoct, proč ne.

Suroviny:
2 baleni tučného tvarohu ve vaničce, 4 vejce, špetka soli, 1 lžice agáve nebo medu (kdo má rád sladké, klidně přidá), 1 lžíce třtinového cukru, hrst brusinek, 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček, hrst mandlí (plátků), hrst kokos, skořice nebo pravá vanilka (nemusí byt)

Postup přípravy:
1. Oddělíme žloutky a bílky. Brusinky propláchneme. Troubu předehřejeme na 180° C.
2. Z bílků a soli vyšleháme velmi pevný sníh. Žloutky dáme k tvarohu, propláchnutým brusinkám a k agáve.
3. Vločky smícháme s kokosem, třtinovým cukrem, mandlemi a popř. kořením (skořicí nebo vanilkou).
4. První čtvrtinu ochucených vloček nasypeme na dno pekáče vyloženého pečicím papírem.
5. Další dvě čtvrtiny ochucených vloček přidáme do tvarohové hmoty a vše důkladně promícháme.
6. Nakonec do tvarohové hmoty velmi jemně zapracujeme sníh a směs dáme do pekáče.
7. Poslední čtvrtinou ochucených vloček koláč posypeme.
8. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat.

O autorce knihy Delikátně a zdravě bez lepku: 


Dagmar Matějková je autorka již druhé bezlepkové kuchařky. První vyšla v angličtině a spojuje bezlepkové vaření s jógou. Dagmar je alergická na lepek, z tohoto důvodu se dlouhodobě věnuje tématu bezlepkové stravy. Vystudovala ekonomii (řízení podniku a podnikové finance), studovala a žila v Německu, USA, Velké Británii a pracovně pobývala také na Kypru. 

Hovoří plynně německy a anglicky. Miluje tzv. středomořskou dietu – tedy ryby, kvalitní maso, čerstvou zeleninu, ovoce, olivový olej a dobré, suché víno. K jejím koníčkům patří jóga, pilates, cestování a samozřejmě vaření bezlepkových pokrmů. Je také majitelkou bezlepkového obchodu a e-shopu celiakarna.cz, který dováží na český trh bezlepkové potraviny nejvyšší kvality.


Tuto knihu Delikátně a zdravě bez lepku zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního Klubu nebo na eshopu Luxor.cz.



Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Delikátně a zdravě bez lepku:

Delikátně a zdravě bez lepku
Delikátně a zdravě bez lepku
Delikátně a zdravě bez lepku
Delikátně a zdravě bez lepku
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles