8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětská pískoviště

22. 03. 2012 | Vývoj
Hra na pískovišti patří po desetiletí k nejoblíbenějším jarním zábavám. Přináší chvilku, kdy dítě zapálené do hry dělá bábovičky a maminka si může na lavičce aspoň chvilku číst knížku nebo si povídat se sousedkou.

Většina maminek vyráží na pískoviště, které je nejblíže jejich domovu.

Hra na pískovišti by měla být pro dítě i rodiče chvílí pohody a neměl by nás při ní sužovat strach, že se děcko zraní nebo nakazí nějakou nemocí. Už dvouleté dítě by mělo být poučeno, že se nemá dotýkat jehly, kterou uvidí na pískovišti nebo v parku. Naopak by mělo vědět, že takový nález Vám má bez prodlení nahlásit.

Možná, že jste si již stačili všimnout, že se některá dětská hřiště z Vašeho okolí ztratila. Je to dáno tím, že přísnější bezpečnostní normy EU a nařízení hygieniků způsobují zřizovatelům, především radnicím, vrásky na čele. Dětská Dětská pískovištěhřiště i pískoviště musejí splňovat hygienické a bezpečnostní normy. Ačkoliv máme pískovišť méně než v minulosti, měla by být v provozu jen ta, která jsou pod hygienickým dohledem. Neoplocená pískoviště, na nichž není zajištěn pravidelný hygienický rozbor písku, se stávají pro děti nebezpečným teritoriem. Hrají si zde v prostředí, které může být infikováno psími či kočičími výkaly, což obnáší nebezpečí přenosu střevních parazitů, zvláště pak škrkavek. V pískovišti se dítě může nakazit roupy, tasemnicovými zárodky či hlísticemi. Ani nízký plůtek kolem pískoviště, který může zabránit vstupu psů, neochrání prostor před vniknutím koček, které přenášejí nebezpečnou toxoplazmózu. Vzhledem k tomu, že si děti často strkají ruce do úst, je velmi pravděpodobné, že by se dítě nakazilo.

V okolí pískoviště většinou bývají skluzavky, prolézačky a houpačky. Hned při příchodu do dětského koutku zkontrolujte, zda jsou všechna zařízení funkční a kvalitně připevněna. Bez předběžné kontroly by dítě nemělo na tyto atrakce lézt.

Dítě na pískoviště vybavíme kyblíčkem, lopatičkou, hrabičkami a bábovičkami. V každém hračkářství najdeme nepřeberné množství kompletů na pískoviště. Vždy dáváme přednost materiálům, které se nelámou a které nejsou kovové. Musíme mít na paměti, že občas děti po sobě bábovičkami hodí a kovová hračka může druhému způsobit tržné poranění.
Také v úvahu přichází vhození hrsti písku kamarádovi do obličeje. Předem bychom dítě měli poučit, že takový způsob hry je nevhodný a kamarádovi způsobí bolest. Pláč, který se při takové příhodě objevuje, napomůže vyplavit zrníčka písku z očí, ale pokud si nejsme jisti, že je vyplaven všechen písek, pak vypláchneme oko čistou vodou. Pokud se některé částice drží pod víčky, kde by mohly poškodit rohovku, je vhodné vyhledat očního lékaře.

Mohlo by se zdát, že ideální je pískoviště na vlastní zahradě. Pokud bude založeno podle všech hygienických pravidel a pokud ho budete po skončení hry zakrývat, neměl by být s jeho provozováním problém. Ovšem batole nutně potřebuje dětskou společnost, potřebuje si hrát na čerstvém vzduchu v kolektivu svých vrstevníků.

Hra na pískovišti patří k nejoblíbenějším dětským zábavám a rozhodně bychom o ni neměli svoje děti ochudit. Pískoviště rozvíjí dětské dovednosti a zdokonaluje motoriku. Nikdy však nespouštějte dítě z dohledu, od pískoviště neodcházejte ani na pár vteřin a při diskusi s ostatními dospělými mějte své dítě neustále v zorném poli.

Do rukou na písku nepatří žádná svačina, mějte však k dispozici láhev s pitím. Po návratu z pískoviště omyjte dobře nejen hračky, ale především ruce své i dítěte.


speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !