8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

DoJÍT k sobě

7. 06. 2023 | Knižní tipy
Název: DoJÍT k sobě
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 3 / 2023
Rozměry: 125 x 200 mm
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Počet stran: 112
Cena: 229 Kč

Potřebujete zlepšit svojí fyzickou a psychickou kondici? Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak si zlepšit svoji kondici, je zařadit do svého každodenního života pravidelnou fyzickou aktivitu. V tomto směru je optimální nejpřirozenější lidský pohyb, a to chůze. Autorka populárně naučných knih Jarmila Mandžuková má za sebou celou řadu úspěšných titulů a ve svojí poslední knize s názvem DoJÍT k sobě se věnuje právě chůzi.

Dojít k soběPravidelná svižnější chůze má řadu pozitivních účinků, zlepšuje činnost srdce, podporuje hubnutí, má vliv i na snižování krevního tlaku, nebezpečných tuků a cukrů a zvyšuje odolnost organismu proti nemocem. Posiluje kosterní svalstvo, ulevuje od bolestí zad, zabraňuje vzniku osteoporózy a zlepšuje koordinaci pohybů. Ale chůze má daleko hlubší rozměr. Chůze je protilékem na uspěchanost, která ovládla naše životy. Dává nám pocit volnosti a svobody, zklidňuje nás, odbourává stres, napětí a únavu, přináší nám radost z poznávání a vnímání přírody. Je i prostředkem k sebepoznání, spojení s vlastním nitrem. Skvělé je, že to vše může zažít každý, komu to tělo jen trochu dovolí. Kniha přináší celou řadu tipů a rad, jak zapojit chůzi do našeho běžného života, propojuje chůzi s meditací, dechovými technikami, umožňuje lesní terapii, věnuje se i prospěšnosti či rizikům bosé chůze, péči o nohy a zdravotně prospěšné masáži chodidel. V závěru knihy autorka sděluje: Mám mnoho vzpomínek na krásné okamžiky, které jsem při chůzi prožila. Když jdu, ovládá mě pocit lehkosti a krásy přírody a prostoru. Život se stává plnější, vědomější, živější, plnohodnotnější, prostě KRÁSNĚJŠÍ. Chůze formuje můj život, můj vztah k přírodě, vesmíru, ale především sama k sobě.

Pozitivních a laskavých knih není na trhu příliš, navíc kniha DoJÍT k sobě je skvěle načasovaná, neboť jarní počasí, probouzející se příroda a především sluníčko vybízí k vycházkám do přírody. Tak neseďte doma a vydejte se s touto knihou na cesty. Jděte, choďte, kráčejte, putujte, život vám to zcela změní. 


Ukázka z knihy DoJÍT k sobě:



Pryč se stereotypem. Bavte se! 

                                                       Žijete jenom jednou. Tak by to měla být zábava.
                                                                                                              -  Coco Chanel

Stereotyp k našim životům, alespoň do jisté míry, patří. I když si to třeba neradi přiznáváme… A nutno říct, že to není vždycky špatně, stereotypy udržují v našich životech řád a dávají nám určitý pocit jistoty. Některé z nich máme rádi, u mnohých si ani neuvědomujeme, jak hluboce jsou v nás zakořeněné, a jiné nás štvou. Jenomže nabourat takové léty ukotvené zvyklosti není vždycky jednoduché. Každý problém se řeší snáz, pokud k němu přistupujeme pozitivně a s nadhledem. Tak to zkusme. A pokud jste hraví a rádi se bavíte, tak je tato kapitolka věnovaná právě vám. Pravidelné chození rozhodně nemusí být stereotypní, ale může být i velmi zábavné.

Odpojte se. S počítači a mobilními telefony máme připojení na celosvětovou síť on line téměř kdykoli, čímž máme neomezený přístup k informacím a ke komunikaci.
Je ale velmi příjemné získat pár minut klidu jen tak pro sebe – něco jako „mediální a komunikační očistnou přestávku“. Je to takový „blackout“. Alespoň na chvíli získáme čas jen sami pro sebe. A právě chůze je skvělý způsob, jak se odpojit.

Pryč od problémů. Jakmile začnete chodit, zjistíte, že některé vaše problémy zmizí. Možná to ani nebyly tak velké problémy, jak jste si mysleli. Většině lidí by pomohlo, kdyby pravidelně chodili, tím si oddechli od přetížení, stresu a podívali se na svůj život (i starosti) z potřebného nadhledu. Líbí se mi rčení: Když máš starosti, tak neseď, ale choď.

Radujte se z chůze. Radujte se z pohybu, radujte se ze svého těla a z pocitu proudící energie. Zrychlete nebo naopak zpomalte svojí chůzi, na chvilku se zastavte, protahujte se, zhluboka dýchejte a dovolte svému tělu, ať vibruje radostí.

Počítání kroků. Relaxace, pročištění hlavy a vnímání přítomnosti, to je počítání kroků. Počítejte každé položení nohy na zem, a když napočítáte do deseti, začněte znovu od jedničky. Pokud se vaše mysl zatoulá jinde, začněte znovu od jedničky. Věnujte pozornot pocitům, které provázejí pohyb nohy a kontakt se zemí.

Ranní energie. Procházky jsou vhodné i ráno, kdy je vzduch nejintenzivnější, nejsytější a nejvíce „chutná“.  Ranní vycházka je neobyčejně zdravá, umí bystřit smysly a pomáhá nastartovat den.

Chůze v noci. V noci má svět jinou tvář. Věci a místa, která jsou nám ve dne známá a bezpečná, se mohou ve tmě dramaticky změnit a vypadat až záhadně a hrozivě. Ideálním příkladem takových rozdílů je pozdně večerní či noční procházka. Prasknutí větvičky pod nohama, šustot listí ve větru, stíny vyvolávají ostražitost, protože více pracuje naše fantazie. Naše smysly zbystří a novost zážitku je silně propojena s pocity. Pohled na noční oblohu může vyvolávat obdivný úžas nad nekonečností vesmíru.

Dýchám, tedy jsem. Pravidelné dýchání při chůzi podporuje lepší okysličení těla a mozku. I při chůzi lze provádět dechové techniky. Během procházky se zastavte někde, kde se budete cítit dobře a uvolněte se. Zavřete oči a sledujte svoje pocity při dýchání, v okamžiku nádechu i výdechu. Zkuste dýchat hlouběji a vnímejte pocity spojené s hlubokým dýcháním. Zavřete oči a vnímejte, jak se vám dýchá, jak se zdvihá a klesá váš hrudník, jak se rozšiřuje a stahuje břicho, jaké jsou pocity v chodidlech na zemi. Poté zvolna otevřete oči a pokračujte v chůzi. A nezapomínejte se kdykoli vrátit k dechu, a tak své vnitřní vnímání více ukotvit a stabilizovat.

Velmi vhodná je kombinace dýchání a klidné chůze, tzv. krokové dýchání. Rytmus dýchání při ní odpovídá krokům: na dva až tři kroky nádech, na dva kroky zadržení dechu a na čtyři až pět kroků delší výdech. Ze začátku si krokové dýchání lze upravit podle svých možností, postupně můžete počty kroků na jednotlivé nádechy, zadržení dechu i výdechy prodlužovat. Při jednom cvičení opakujte tento cyklus alespoň patnáctkrát. Krokové dýchání nás nutí o chůzi i dýchání přemýšlet a soustředit se na pohyb.

Meditace v chůzi. Meditace v chůzi má dlouholetou tradici v buddhismu, pomáhá eliminovat stres, deprese a má pozitivní vliv na naše duševní rozpoložení. Podstatou meditace je využít k zacílení pozornosti pocit, který při pomalé chůzi vzniká v chodidlech. Nejlepší je klidné místo, kde nás nikdo a nic nebude rušit. Uvnitř nebo raději venku. Najděte na zemi dva body vzádlené od sebe asi 10 metrů. Zujte si boty, stůjte zpříma a klidně, dívejte se dopředu. Uvolněte se, zbavte se veškerého napětí v těle. Zaměřte svou pozornost na pocity svého těla, uvědomte si pocit doteku bosých chodidel se zemí. Zkuste se jemně kolébat ze strany na stranu, dopředu a dozadu a vnímejte, jaké pocity máte v nohou. Nyní velmi pomalu zvedněte nohu ze země a položte před sebe. Zároveň sledujte pocity v noze. Nyní zdvihněte a položte dopředu druhou nohu, pomalu, abyste mohli co nejvíce vnímat své pocity. Pohyb opakujte a zvolna jděte k druhému bodu. Je dobré zůstat na něm tiše stát, pak se teprve otočit a jít zpět. Zřejmě se vaše mysl bude toulat po různých místech, ale jakmile si to uvědomíte, vracejte se k vnímání pocitů při chůzi.



Tuto knihu DoJÍT k sobě zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media a stránkách autorky Jarmily Mandžukové.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku DoJÍT k sobě:

DoJÍT k sobě
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles