Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Film Máj na motivy básně K. H. Máchy

1. 09. 2008 | Televizní tipy
Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.


 
Těmito slovy začíná nový film Máj režiséra a kameramana F. A. Brabce a hned je jasné, že inspirací pro jeho vznik se stalo vrcholné dílo českého romantismu – báseň Máj Máj Karla Hynka Máchy. Text této velebásně Máj, prověřený víc než stoletím, převedli autoři scénáře do strhujícího příběhu o věčné lásce a vášni. V mnoha ohledech Máj navazuje na film Kytice, který v době svého uvedení slavil neočekávaný divácký úspěch, a to návštěvností přes 600 000 diváků.

MájFilmový Máj je příběhem Kata (Jan Tříska), který se vrací po sedmi letech do svého kraje. Tento podivný vypravěč nám postupně odhaluje strhující příběh o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné dívky. Mlynář Schiffner (Juraj Kukura) je zralým mužem, stavějícím na jistotách, pro něž lze obětovat syna i city. Jarmila (Sandra Lehnertová) je dívka plná smyslné touhy a vášně v mladém a krásném těle, jehož hříchem by bylo nehřešit, a trojúhelník doplňuje Schiffnerův syn Vilém (Matěj Stropnický), rebel a vůdce loupežnické bandy, která okrade vesničany v kostele při májové mši, vyrabuje mlýn a přepadne poštovní dostavník.

Láska, vášeň, ale i vina a trest, to vše se odehraje ve filmu Máj na pozadí přírody, která jako všudypřítomná bytost tepe vlastním rytmem, konfrontována s lidskými vášněmi. Film Máj zaujme především silným příběhem, skvělými hereckými výkony, nádhernou kamerou a moderní filmovou hudbou. Po dlouhém hledání autora hudby k filmu Máj přizval nakonec F. A. Brabec ke spolupráci skupinu Support Lesbiens, pro kterou byla tato výzva tak silná, že přerušili práci na vlastním nově vznikajícím albu, aby se plně mohli věnovat hudební složce filmového Máje. Hudba k filmá Máj byla nahrána společně s velkým filharmonickým orchestrem a členům Support Lesbiens se povedlo dokonce ve třech písních, které ve filmu také zazní, zhudebnit verše z Máchova Máje.

MájPodobně jako Kytice je i Máj především odvážným autorsko-režisérským nápadem. I když každý zná tuto báseň ze školních lavic, dosud nikdo se ji neodvážil zpracovat filmově. Reřisérovi a kameramanovi F. A. Brabcovi odvaha nechybí a chce znovu dokázat, že i na klasika se dá masově chodit do kina. Nejenom na kostýmní výpravě filmu Máj, ale i na celkovém výtvarném pojetí filmu spolupracovala kostýmní návrhářka Jaroslava Pecharová, architektem filmu je Jindřich Goetz. Filmový střih filmu Máj vytvořil Filip Issa a filmový zvuk mistr zvuku Jiří Klenka.

Filmový Máj chce přispět k tomu, aby síla Máje, jež trvá už 170 let, trvala nadále. Chce, aby dnešní generace poznala Máchovu velebáseň v řeči, jíž nejlépe rozumí. Film přebírá štafetový kolík Máchova příběhu jako ryzí obrazové vyprávění…

V hlavních rolích filmu Máj:

Matěj Stropnický (Vilém), Sandra Lehnertová (Jarmila), Jan Tříska (Kat), Juraj Kukura (Schiffner), Vladimír Javorský (Farář), Nina Divíšková (Tietzeová), Bronislav Poloczek (Hindl), Jan Přeučil (Kamp), Filip Menzel (Varhaník), Kryštof Hádek (Valdemar), Iveta Jiříčková (Loupežnice)

 
Kniha MÁJ s texty K. H. Máchy a s fotografiemi z filmu vyšla 19. srpna 2008 ve vydavatelství Mladá fronta.

 

Zdroj: www.bontonfilm.cz; www.cinema.cz

 (on)


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Film Máj na motivy básně K. H. Máchy:

Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
Film Máj na motivy básně K. H. Máchy
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se opravdu zdaril moc se mi libil fantazie, romantika ..vse co ma byt perfektni
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu jsem na tento film velmi zvědavá, hlavně na to, jak Matěj Stropnický zvládne svoji roli. Znám ho jako sympatického rebela Zelených a studenta, jako herec se zatím nepředstavil. Jeho sestra Anna zvládla v seriálu svou roli dobře, tak ani on jistě nezklame.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles