Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

František Nepil - Strakaté pohádky

28. 04. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Strakaté pohádky
Autor: František Nepil
Nakladatelství: Knižní klub
Vázaná vazba
Formát: 191 × 247 mm
Datum vydání: březen 2012
Počet stran: 88 str.
Cena: 189 Kč

Strakaté pohádky pocházejí z pozůstalosti Františka Nepila. Psal je nejspíše na začátku sedmdesátých let a doposud nebyly nikdy vydány. K souboru, který připravoval autor, přidaly editorky další čtyři pohádky, které vznikly zhruba ve stejné době a byly uveřejněny v dětských časopisech.

Strakaté pohádkyPotěšte se vyprávěním o tom, jak v jednom království rozbitá splachovací nádržka málem způsobila popravu instalatéra, co se stane, když děti nedojídají jídlo na talíři, když se dva překrásní rodiče bojí, že se jim narodí dítě a nebude se jim podobat, či když dojde k tomu, že si lidé vymění kůže.

Velké i malé čtenáře spolehlivě potěší autorův nenapodobitelný jemný humor a nadhled, s nimiž nově pojednává osvědčené pohádkové náměty.

Ukázka z knihy:


O hýskovském vodníkovi

Hýskovský vodník, to byl nějaký pán! Měl revír od sokolovny v Nižboru až k berounskému jezu. Obyčejně se zdržoval pod jezem v Hýskově, tam je písek jemný jako krupky, ale často se povaloval i nahoře u přívozu, v prámu, který byl příjemně vyhřátý odpoledním sluncem. Starý převozník Prošek ho měl docela rád. Nezřídka se totiž stalo, že za soumraku klábosil u kamen a ani neslyšel, když ho volala z druhého břehu babka s nůší trávy. To se Bertík (tak se vodník jmenoval) vyškrábal na silnici, zaplácal ťapkou na Proškovic okno a zaskřehotal:

„Prošku, převážet!“
A starý Prošek vypadl ven, vzal do ruky bidlo, kterému se sám tuze podobal, a „píchal“ na druhý břeh. Avšak to, co by vám mohl vyprávět o hýskovském vodníkovi pan Švestka, to neuslyšíte ani od pana Proška. Pan Švestka byl řezník, ale jaký řezník! Úplný král mezi řezníky! Když on vzal nůž a ocílku, to se mu jen rozhoupaly jeho mohutné pracky, ocel několikrát zasykla – a nůž byl jako břitva.

Jednou k večeru se vracel pan Švestka ze zabíjačky a najednou slyší u obecního úřadu kňourání a naříkání, jako by dítě plakalo. Tuze v něm hrklo – nářek se ozýval od řeky, a kdopak by se v únoru koupal!

Tuto knihu František Nepil - Strakaté pohádky koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pro mě je zase od pana Nepila nezapomenutelný Makový mužíček, kterého namluvil Eduard Cupák. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký dárečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ač mi je 62 let, jeho pohádky a hlas mohu poslouchat pořád Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pohádky od pana Nepila radši ráda poslouchám,mám ráda ten jeho hlas.
Obrázek uživatelky
profil
pana Nepila jsem znala osobně přes jeho bratra....oba moc fajn lidi ....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles