Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miroslav Krejča - Strašidlo Doudlo

19. 05. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Strašidlo Doudlo
Autor: Miroslav Krejča
Nakladatelství: Portál
Pevná vazba
Rok vydání: 2012
Počet stran: 112
Cena: 249 Kč

Soubor pohádek vypráví o malém strašidýlku Doudlu z lesa Svákova u Soběslavi. Je to takové strašidýlko začátečník, tak trochu ňouma. O strašení toho ještě moc neví - musí se to nejdřív naučit. Poznává, jak to na světě chodí, a společně s lesními zvířaty chrání studánku a celý les proti těm, kdo škodí a nemají dobré úmysly.

Strašidlo DoudloObčas se Doudlu něco nepodaří, někdy dokonce udělá, co by nemělo, a třeba se nechtěně vytrestá. Pohádky spojuje postava strašidýlka Doudla a místo, kde se odehrávají, jedná se však o oddělené pohádkové příběhy, které lze číst samostatně. Je možné je využít i jako čtení pro děti před spaním (čtenáři je mohou znát i z rozhlasového vysílání v cyklu Hajaja).

Pohádky jsou vhodné pro malé děti přibližně od 4 let i pro děti školního věku. Potěší však všechny, kteří mají rádi strašidla, lesní zvířátka a jižní Čechy. Knihu mohou využít jak rodiče, tak i učitelky v mateřských školách nebo knihovny při práci s dětskými čtenáři.

O autorovi:


Miroslav Krejča (1931–2005), herec a spisovatel, autor knížky pro děti Putování vodníků od rybníka k rybníku (Portál 2010), románu Tažní ptáci (1987) a řady divadelních a televizních scénářů.

Ukázka z knihy:


Jak se strašidlo Doudlo vytrestalo


Musím vám na strašidýlko prozradit něco moc a moc nepěkného. Doudlo lhalo a kradlo. Tak už to bývá: kdo lže, ten krade. Začnu pěkně od počátku a povím, jak to nepěkně dopadlo. Doudlo se živilo lesními plody, ale ze všeho nejraději mlsalo med. Od medu mělo upatlané packy a to není ani u strašidýlka pěkné. Med divokých včel vybíralo z dutin stromů. To by bylo v pořádku – co je v lese, patří lesním obyvatelům. Ale Doudlu se zachtělo smlsnout si na cizím.

U lesa měli brtníci brtě. Tak se kdysi dávno říkalo včelařům a úlům. Včeličky létavky startovaly z prkénka před česnem, které se nazývá leták, a přistávaly s plnými sosáčky nektaru z medonosných rostlin. V úle, v medníku, včeličky medušky zpracovávaly sladkou šťávu na med. Kolem dokola to bzučelo a sladce vonělo.

Na kraji lesa se Doudlo zpoza buku dívalo na ten ruch a sbíhaly se mu sliny na tu sladkost. Jenom jednou packou hrábnout, kus medové plástve ulomit, dát do pusy a nakonec všech pět prstů olíznout. To by bylo blaho! Řeknu vám, kam se na takovou pochoutku hrabe turecký med! I když k zahození také není, ale kdepak, včelí med sládne na jazyku mnohem déle a je zdravější. Jak na jazyku sládne, to Doudlo vědělo, a také vědělo, že včely nedávají nikomu sladkost zadarmo. A jakou zbraň ukrývají v zadečku, o tom by mohlo vyprávět.

Okukovalo, kudy na lup. Dodalo si odvahy a frr, sneslo se poblíž úlů. Včeličky odlétaly, přilétaly, pozornost mu nevěnovaly. Doudlo vědělo, že česnem packu neprostrčí, a tak se rozhodlo, že zvedne jednou packou stříšku úlu, druhou strčí do medníku, ulomí plástev, a než se včeličky vzpamatují, bude mít za bukem sladkou hostinu.

Sotva uchopilo stříšku, v úle byl vyhlášen poplach nejvyššího stupně a na to tata bylo Doudlo obklopeno rojem rozlícených včel. Žihadel dostalo nepočítaně. Za bukem nebyla hostina, ale brekot. Tváře jako slabikáře si večer chladilo vodou ze studánky. Přiletěl výr velký, zvaný Bubo bubo. Usedl na větev, ani nedutal, jen se díval. Ale Doudlo říkalo, co říkat nemělo. „No, no, co koukáš, výre? Potkalo jsem včeličky. ‚Dobrý den, včeličky,‘ pozdravím, a ony se na mě vrhly a pích, pích, pích. I do nosánku mě píchly.“ Jak říkám, kdo lže, ten i krade.

Více informací nejen o této knize Miroslav Krejča - Strašidlo Doudlo se dozvíte také na stránkách nakladatelství Portál.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !