Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Freddie Mercury - Peter Freestone a David Evans

21. 05. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Freddie Mercury
Autoři: Peter Freestone a David Evans
Nakladatelství: Nava
Datum vydání: 12. 5. 2010
Vázaná vazba s přebalem
Počet stran: 282 str.
Cena: 348 Kč


Zpěvák slavné skupiny Queen Freddie Mercury za sebou nechal nesmazatelnou stopu, dodnes je vnímán jako jeden z nejlepších vokalistů populární hudby všech dob. Kniha ovšem nahlíží na jeho život i mimo pódium, přináší spoustu zajímavých informací a příběhů, a to v podání člověka, který s ním trávil prakticky každý den. Jde tedy o skutečně autentickou výpověď.


knihaByl jsem pro Freddieho kuchařem i myčkou lahví, číšníkem i komorníkem, sekretářkou i uklízečem... a psychologickým poradcem,“ píše Peter Freestone. Procestoval jsem s ním celý svět, byl jsem s Freddiem v době jeho největších úspěchů a provedl ho těžkými chvílemi... byl jsem i jeho bodyguardem, když to potřeboval a na konci jeho života jsem se přirozeně stal jedním z jeho ošetřovatelů.“


Peter Freestone pracoval jako zpěvákův osobní asistent v letech 1979 až 1991. Žil s Mercurym v Londýně, Mnichově a New Yorku. A byl s ním, když umíral. Tato kniha je nejdůvěrnější vzpomínkou na Mercuryho život, jaká kdy byla napsána. Pravda skrytá za spoustou skandálních pomluv.


Peter Freestone byl svědkem, jak nejrůznější lidé – od známých osobností jako Elton John, Kenny Everett, Elizabeth Taylorová nebo Rod Stewart až po temnou armádu milenců, prostředníků a přisluhovačů – sehráli důležitou roli v pobuřující a zároveň fantastické tragikomedii, jakou bezesporu Freddieho život byl.


Ukázka z knihy:


Všechno to začalo v roce 1973. Poprvé jsem viděl Freddieho v restauraci Rainbow Room v obchodě Biba na Kensington High Street v Londýně.
Rainbow Room, Duhová místnost, byl umělecky řešený taneční sál s překrásným štukovaným stropem, ve kterém různé nasvícení způsobovalo světelné efekty a odrazy duhového spektra barev – odtud také jeho název. Freddie byl tímto stropem tak fascinován, že ho to dokonce později ovlivnilo při navrhování stropu ve svém bytě.


Tehdy jsem přišel do Rainbow Room se svou přítelkyní Pamelou Curtisovou po dlouhém odpoledni stráveném nakupováním. Biba byl jedním z těch obchodů, kde není nutné si pokaždé něco koupit, ale vždycky se prostě musíte podívat do každého kouta, abyste zjistili, co se změnilo od vaší poslední návštěvy. Freddie zde popíjel odpolední čaj se svou přítelkyní Mary Austinovou, která v té době v obchodě pracovala. Přestože jsem tehdy měl velice malý přehled o současné muzice, Freddie mě upoutal na první pohled, vyčníval mezi ostatními. Queen v roce 1973 ještě nebyli dostatečně známí, ale Freddie jako jedna z nově se rodících rockových hvězd působil neuvěřitelně sebejistě, už tehdy věděl, že čas jejich slávy brzy přijde.


Freddieho charisma okamžitě zaplnilo celý prostor. Se svými dlouhými černými vlasy, oblečen do krátkého kožešinového kabátu a usazen ve velkém světlém sedadle připomínajícím lasturu poutal pozornost všech přítomných lidí. Samozřejmě jsme se tehdy ještě neseznámili, vlastně jsem se s Freddiem setkal až na konci roku 1979. Během té doby se z něj stala světovoznámá osobnost, znal ho téměř každý, procestoval svět, a já jsem tehdy přijímal práci v proslulé Královské opeře v Covent Garden a také v šatně Královského baletu, se kterým jsem později cestoval po Kanadě, Severní Americe, Mexiku a Řecku.


Ale ještě než se pustím do vyprávění o Freddieho životě, měl bych napsat pár slov o sobě. Přestože jsem se narodil v Carshaltonu v Surrey, v Anglii jsem zůstal pouze do svých šesti let. Společně se svým starším bratrem Lesliem jsem dalších pět let strávil na internátní škole v jižní Indii v Ootacamundu, což byla tehdy jedna z nejvyhledávanějších horských ozdravoven ležících mezi čajovými plantážemi Nilgiri Hills. Jinak domov, pokud se to tak dá nazvat, jsem měl v Kalkatě v hotelu, který vlastnili mí rodiče. Ano, nazývám to domovem, i když jsem tam každoročně trávil pouze dva měsíce o prázdninách. Zde je patrná první shoda s Freddieho životem za dob studií v Indii, ale oproti němu jsem měl to štěstí vidět své rodiče tři měsíce v roce, jelikož většinou za mnou a bratrem přijeli na návštěvu už v květnu během velikonočních prázdnin.


Když mi bylo jedenáct, jeli jsme na půl roku do Anglie, ale během té doby byl otec svým bratrem přemluven, abychom se do Indie už nevraceli. Několik let jsem jeho rozhodnutí litoval, ale na druhou stranu, kdybychom se tehdy vrátili, nemohla by vzniknout tato kniha. Vzdělání jsem pak dokončil na střední škole Isaaca Newtona v Severním Kensingtonu a stejně jako většina dětí jsem si musel i já sehnat víkendovou práci. Nejdříve to bylo asistování mlékaři, později jsem se stal víkendovým dozorcem v jednom malém obchodě.


Jelikož se moje kvalifikace stále zvyšovala, po škole jsem v práci zůstal a nastoupil tam na plný úvazek. Pracovní doba byla ale od devíti do pěti a já se po nějaké době začal po večerech příšerně nudit. Ovšem pouze do okamžiku, kdy mi jeden kamarád z práce navrhl, abych se k němu připojil při občasných výpomocích v Královské opeře. V dubnu 1975 jsem už oblékal členy pánského operního sboru a shodou okolností jsem už tehdy viděl Montserrat Caballé ve Verdiho opeře Il Trovatore. To jsem samozřejmě ještě nemohl tušit, jakou roli bude hrát v mém dalším životě.


Během školních let jsem jakoukoliv domácí kompozici směřoval ke stylu a zvuku Wagnera. Tenkrát jsem měl k dispozici stereogram, gramofon a rádio, což jsem kombinoval, jak se dalo. V té době jsem neměl moc vlastních desek, ale všechny tehdy směřovaly víc ke klasické hudbě než k popu, přesto nemohu s určitostí říci, kdy se ta láska ve mně probudila. Wagnerova hudba musela pro mě být hodně inspirující, plná dramatu a vzrušení, což mi dalo impuls k vytvoření vlastní verze pohádek Správná pětka (Famous Five) od Enid Blytonové. Pomalu jsem cítil, že můj život potřebuje trochu okořenit.
V roce 1977 jsem už pracoval v šatně Královského baletu na plný úvazek. Tehdy v říjnu se konala charitativní akce pro postižené děti, pořádaná Deanem a Waynem Ealingem z Royal Ballet. Byl to právě Wayne, který nabídl Freddiemu účinkování na konci show. Jejich setkání zprostředkoval Sir Joseph Lockwood, manažer nahrávací společnosti EMI a člen vedení Royal Ballet.


Tuto knihu Freddie Mercury koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Nava.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavé pre fanúšikov
Obrázek uživatelky
profil
Tak tak, mám řadu knih s hudební tématikou, o Freddiem a Queenech dokonce dvě. Ale je mi zatěžko je číst. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jestli si knížku přečtu, Queeny poslouchat můžu!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles