Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hans Beck, „OTEC“ figurek PLAYMOBIL

9. 11. 2007 | Úspěšní lidé
Hans Beck se narodil v roce 1929 v Thüringenu jako nejstarší syn samostatného obchodníka. Rád pozoroval své mladší sourozence při hraní a již brzy se sám chopil nářadí, aby pro ně vyrobil hračku.

V roce 1958 se Hans Beck, vyučený truhlář, ucházel o místo vývojáře, tehdy zvaného „výrobce vzorů“ , u zirndorfského podniku geobra BRANDSTÄTTER. Z celé řady uchazečů se šéf firmy Horst Brandstätter správně rozhodl pro Hanse Becka. Spolurozhodující byl jeho intenzivně provozovaný koníček modelářství a létání s modely.

Od počátku své práce vyvíjel Beck inovativní produkty, které významnou měrou přispěly k úspěchu podniku. Jeho mistrovské dílo se mu však podařilo o 13 let později, v roce 1971. Podnikatel požádal Hanse Becka o vývoj sériové hračky. Přitom měl Horst Brandstätter na mysli sérii vozidel, v nichž podle jeho představy mohly sedět i jednoduché figury. Přístup se zdál Hansi Beckovi příliš jednoduchý.

PLAYMOBIL Myslel na něco zcela nového. Nejprve vytvořil jedinou figurku a poté ji zdokonalil: Je velká přesně 7,5 cm, a tím ideální pro dětskou ruku, má pohyblivé paže, nohy, ruce a – což bylo pro Hanse Becka obzvláště důležité – sympatický výraz. Čistě ruční prací poté zhotovil řadu základních figurek stejného druhu, které se lišily pouze barevností a přidáním patřičných částí výbavy. Tak se z nich stali stavební dělníci, rytíři a indiáni. Hans Beck doplnil malou sérii osobním autem a koněm.

Při každé příležitosti dával modely dětem do rukou, studoval je při hře, aby se co nejintenzivněji vypořádal s jejich potřebami. V té době bojoval podnik, který vedle svého tradičního sortimentu hraček vyráběl také velké umělohmotné zboží denní potřeby, se závažnými problémy při snaze uplatnit se na trhu. Počátkem 70. let se k tomu přidaly následky ropné krize. Brandstätter chtěl uvést sérii figurek na trh a požádal Hanse Becka krátkodobě, aby ještě pro bezprostředně se blížící veletrh hraček v únoru 1974 připravil sadu vzorků. To se podařilo – bylo možno prezentovat první herní figurky s názvem PLAYMOBIL.

S výjimkou jednoho holandského velkoodběratele však zůstali nákupčí zdrženliví. Zcela jiného mínění byli děti a rodiče, když se na podzim 1974 objevila první balení v policích obchodů s hračkami. Již na konci roku zrealizovala geobra BRANDSTÄTTER s PLAYMOBILem prodej ve výši tři milióny milionů marek.

Šťastná náhoda magické kombinace byla dána: myšlenka Hanse Becka a jeho znalosti, výrobně-technické předpoklady, nekompromisní ochota podnikatele nést riziko a u malých spotřebitelů potřeba herního systému, u kterého poprvé nebyl centrem žádný technický stavební prvek, nýbrž figurky.

Příběh o úspěchu je naprogramovaný, protože figurky nezůstávají samy. Hans Beck a rychle rostoucí vývojové oddělení navrhují kompletní herní světy. Přibývají budovy, další vozidla a zvířata, všechno sladěné v měřítku a designu přesně s figurkami. Přitom zvířata, která Hans Beck vytvořil v úplně novém stylu, nejprve nesklízela žádnou zvláštní chválu: Jejich druh měl být zcela jednoznačný, jejich výbava co možná nejvíce zredukována, a přesto ještě měla být schopna zprostředkovávat pocity.

Jak hodně si děti cení té láskyplné péče, se kterou se tato hračka vytváří a vyrábí, o tom mluví kromě jiného četné dětské dopisy, které přicházejí každý den PLAYMOBILu. Mladí fanoušci píšou své nápady, navrhují a přejí si zároveň zcela bezstarostně i bojové a hororové výrobky. Těm se podnik v čele s Hansem Beckem záměrně vyhýbá.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a tyo figurky Playmobil se jim hodně podobají. Jen budou asi o dost dražší.
Obrázek uživatelky
profil
Vzpomněla jsem si na Igráčky - s těma jsem se něco nahrála Smajlík měla jsem zdravotní sestřičku, hasiče, zedníka a spoustu dalších Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda