Léto - čas jahodLéto - čas jahod Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 22.06. 2025
Dnes má svátek Pavla
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 7.10. 2017

7. 10. 2017 | Televizní tipy
Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová budou pátrat po příběhu dalšího hrdiny kuchyně. Tentokrát se zaměří na tak trochu outsidera mezi masy – jehněčí, kterému nevěnujeme zdaleka takovou pozornost, jakou by si zasloužilo. Jedná se totiž o maso, jehož chuť je specifická, delikátní a osobitá. Nechte se inspirovat v šestém dílu pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 7. října ve 14.10 na Primě.

První zvíře, které si člověk ochočil, byl pes a potom to byla nejspíš ovce. Díky skalním malbám objeveným ve Španělsku víme, že ovce žila ve společnosti lidí už v jedenáctém tisíciletí před naším letopočtem. Po dlouhá léta to muselo být soužití velmi těsné a intenzivní, ovce chovali Sumerové, staří Egypťané, Řekové i Římané. Jak velký význam pro člověka ovce měly, dokládá například Bible. Jehně, nebo častěji beránek, se objevuje ve Starém i v Novém zákoně. Beránek býval symbolem čistoty a nevinnosti, a tak i častým obětním zvířetem, protože obětovat má smysl jen něco skutečně hodnotného.

Hrdina kuchyně - 7.10. 2017Jehněčí má v kuchyni obrovský potenciál. Každý jeho kousek poskytuje gastronomický zážitek. Hitem je jehněčí kolínko, jemné maso z kotlet se zase hodí na rychlé úpravy, plecko je vhodné k mletí a kýta k pečení. Klasická kombinace je s česnekem a rozmarýnem, ale hezky „hraje“ také s jemnějším tymiánem, šalvějí či naopak výraznějším římským kmínem.

Jehněčí maso rozhodně nechybí na stole v Austrálii a na Novém Zélandu, kde se chová asi desetina světové produkce ovcí, ještě o něco více jich potkáme v Číně, Súdánu nebo v Indii a Íránu. V Evropě vede Velká Británie následovaná Španělskem. Česká republika sice žebříčky neláme, nicméně ekochovy ovcí se u nás rozmáhají a kvalitního jehněčího je tak už zde dost.

Na jeden z takových ekochovů v Heřmanově se také podíváme. Na farmě Zelené údolí tam ovce chová rodina Novotných.

Jehněčí menu Hrdiny kuchyně


•    Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem
•    Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde
•    Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami

Sledujte šestý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 7. října ve 14.10 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 7.10. 2017:

Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
Hrdina kuchyně - 7.10. 2017
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles