8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření v páře

27. 10. 2011 | Škola vaření
Vaření v páře pochází z Číny, kde je známé už tisíce let, a mnohými vědci začíná být právem považováno za trend budoucnosti. Je to jeden z vůbec nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů, protože horká pára na rozdíl od ponoření ve vodě nebo smažení respektuje přirozenou strukturu potraviny. Výhodou také je, že pokrmy neztrácejí důležité živiny a vitamíny a tím dodávají tělu plnohodnotné potraviny prospívající zdraví. Jde o jemné neagresivní vaření, které zachovává až o 50 % více vitaminů a minerálních látek, než při běžné úpravě potravin.

Zelenina, maso, ryby, brambory a další potraviny neleží ve vodě, a proto v ní neztrácejí své důležité živiny, a tím i šťáva zůstává uvnitř potraviny. Také barva a tvar zůstávají zachovány a hlavně podporují přirozenou chuť, proto není potřeba přidávat do jídel vařených v páře mnoho koření nebo soli. Většinou se nedává ani žádný tuk, a proto je parní hrnec jednou z nejlepších pomůcek nejen pro zdravé hubnutí, ale také pro jiné typy zdravotních diet.

Dokonce k vaření v páře nemusí být potřeba žádný speciální hrnec, takže když ho doma nemáte, stačí ten běžný s pařákem na knedlíky. Do něho nalejete přiměřeně vody, vložíte pařák a na něj maso či jiné potraviny. Samozřejmě je lepší, když si zakoupíte přímo ten speciální na vaření v páře, ale jako rychlá alternativa poslouží i klasický s pařákem. I ten totiž umožní zachování většiny hodnotných vitamínů a minerálů, vaření dietních jídel bez tuku a soli a potraviny si zachovají svoji přirozenou chuť. Ovšem ale už musíte hlídat, aby nevyvřela voda, což u speciálního nemusíte.

Pokud si ale zakoupíte přímo hrnec na vaření v páře, potraviny nebudou rozmočené a navíc se takový hrnec snadno myje. Také v něm můžete uvařit kompletní jídlo bez dozoru a bez rizika převaření, a tím  můžete svůj čas věnovat čemukoliv jinému. Většina takových hrnců má tři nádoby, kde lze vařit najednou více druhů potravin. Další velkou výhodou je, že je velmi malá spotřeba vody a také elektřiny, protože ve spodní části hrnce je nádoba na vodu s topným tělesem, která funguje jako vyvíječ páry. Hned nad tím je sběrná miska na šťávu, která se uvolňuje během vaření a na ni se staví napařovací nádoby.

Pokud budete skládat potraviny do těchto nádob, ponechávejte dostatečné místo pro cirkulaci páry. Při vaření v parním hrnci používejte přibližně stejně velké kusy potravin, abyste si zajistili stejnoměrné provaření. V nádobě se nejčastěji připravují pokrmy z kuřecího masa nebo ryb, ale také různé druhy zeleniny a brambory. Do dolní nádoby vkládejte ty větší kusy potravin, například maso a do horní nádoby ty menší, třeba zeleninu a brambory. Během vaření se nedoporučuje otevírat často pokličku, protože dochází k úniku páry, a tím se prodlužuje doba vaření. Také je dobré třeba maso předem několik hodin marinovat, aby bylo vláčné. Ale třeba mraženou zeleninu můžete vařit bez předchozího rozmrazení. Jedinou nevýhodou vaření v páře je, že na mase nebudete mít tu křupavou kůrčičku, jedině před dovařením dát na 10 minutek do klasické trouby nebo na gril k dopečení.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Co se týče těch brambor a solení tak to mi nevadí, ony brambory z parního hrnce chutnají úplně jinak než klasicky vařené, to je nebe a dudy.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík taky jsem si ho koupila - nicméně jsem v něm ještě nevařila - ach ju - já lenoch
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, já mám skleněnou parní nástavbu od Ety a je to supe věc. Brambory se nedají srovnat od vařených. Je to parádní věc.
Obrázek uživatelky
profil
taky máme parní hrnec.miluji dušenou mrkev
Obrázek uživatelky
profil
pařáku dělám brokolici a je fakt lepší,uvažuji už delší dobu o koupi,asi napíší JežíškoviSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles