Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ital hostí českého hoteliéra

1. 05. 2010 | Televizní tipy

Emanuele bude samozřejmě vařit, ale také si bude hodně povídat se svým hostem. Nejúspěšnější český hoteliér Ivan Chadima opustil v roce 1968 tehdejší okupované Československo a po desetiletích strávených na severoamerickém kontinentu se vrátil, aby doma zúročil své zkušenosti.

Začínal v pražském Alcronu, od roku 1982 vedl newyorský Ritz-Carlton a poté United Nations Plaza Hotel. Vydal dvě kuchařské knihy, jednu z nich napsala babička Ivana a Karly Chadimové, manželky herce Jana Třísky. Vyprávění o tom, jak se v 80. letech v New Yorku prudce rozvíjela tamější gastronomie, bude zajímavé, stejně jako ukázka ruční výroby nudlí v restauraci moderního pražského hotelu pana Chadimy.

 

Dále se diváci naučí slavnou omáčku salsa verde podávanou k vařenému hovězímu masu – jakýsi tafelspitz po italsku. Recept na jednoduché těstoviny se vždycky hodí, stejně jako na flambovaný moučník z ananasu. V jednoduchosti je krása a síla, shodují se Ital a jeho český host. A nejjednodušší jídla vaří nejlépe právě Italové, tvrdí svorně oba znalci dobré kuchyně.

 

Carpaccio z mořského vlka

Začínáme opět v Emanuelově restauraci, kde na jeho šikovné ruce už čeká mořský vlk, jedna z nejlepších mořských ryb s jemným bílým masem. Carpaccio samozřejmě připravujeme jen z čerstvé ryby, kterou si nejprve vykostíme. Emanuele ukáže, jak se tohoto úkolu nejrychleji zhostit s co nejmenšími ztrátami. Podmínkou úspěchu je velmi ostrý nůž a vychlazený talíř. Uděláme si filety a pak z nich seřezáváme až ke kůži plátky masa – podobně jako z lososa. Maso marinujeme v marinádě z citronu, pomeranče a olivového oleje. Citron a pomeranč lehce osolíme, měly by být ve stejném poměru. S olivovým olejem ušleháme emulzi, ochutnáme, jestli není příliš kyselá, a marinádou polijeme maso rozložené na talíři. Maso působením citrusů zbělá. Ozdobíme pažitkou a dáme ještě na chvíli vychladit. Stejně můžeme postupovat s každou dobrou čerstvou rybou. Inspirujte se, ať si můžete připravit letní úlovky trochu jinak.

 

Špagety s parmazánem chudých

Na lehké a rychlé špagety, jak je mají v tomto ročním období rádi Emanuele i jeho žena, potřebujeme špagety, panenský olivový olej, česnek, kapary, olivy a čerstvě nastrouhanou strouhanku. Na oleji si osmažíme celý stroužek česneku (můžeme ho pak odstranit) a pokrájená sušená rajčata. Přidáme kapary a olivy. Mezitím si ve velkém množství osolené vody uvaříme špagety al dente. Porci scezených těstovin vyklopíme do pánve, prohřejeme a protřepeme s olejovým základem. Přidáme petrželku a nakonec nasucho osmaženou strouhanku. Je to výborná finesa, která dodá jídlu chuť parmazánu. Téměř… Sýr je drahý a využití starého pečiva je způsob, jak těstoviny dochutit a dodat jim křupavého efektu. Jak říká Emanuele, prostá jídla chudých jsou nakonec ta nejlepší. Můžete si vyzkoušet, zda má náš italský kuchař opět pravdu.

 

Vařené hovězí se zelenou omáčkou

Nejprve si uvaříme hezký kus předního hovězího masa. Myslíme na to, že tentokrát nejde tolik o vývar, ale především o maso. Mělo by být libové a bez kosti. Vaříme ho s mrkví, řapíkatým celerem, kuličkami pepře, bobkovým listem a rozpůlenou cibulí. Než změkne, což může trvat až tři hodiny, má Emanuele dost času na povídání s hostem u vína, uvaření brambor i domácí přípravu salsa verde, slavné italské zelené omáčky.

 

Salsa verde

Základ omáčky tvoří střídka z bílé veky nebo toastového chleba. Neobejdeme se bez velkého hmoždíře nebo mixéru. Nakrájíme dva stroužky česneku, několik ančoviček a kapary. Pečivo zbavené kůrky a nakrájené na plátky namočíme do vinného octa, aby měla omáčka silnější chuť. Pokrájíme hodně velké množství petržele a žloutek z jednoho uvařeného vejce. Vše zalijeme olivovým olejem – v tomto případě opravdu nešetříme – a drtíme, mícháme a ochutnáváme, až je salsa verde kompaktní, zelená a dobrá.

Víno došlo, maso a brambory jsou uvařené, Manu může dokončit hlavní chod. Uvařené hovězí nakrájí na tenké plátky a polije zelenou omáčkou. Tafelspitz po italsku je na světě. A k závěrečnému kafíčku patří sladká tečka.

 

Karamelizovaný ananas

Rozpůlíme zralý ananas a odstraníme tvrdý střed. Na dno pánve dáme zkaramelizovat nejlépe hnědý třtinový cukr. Když se začne rozpouštět, vložíme na něj kus másla a půlky očištěného ananasu (slupky nevyhazujeme). Oflambujeme troškou likéru. Když se alkohol vypaří, přilijeme malé množství husté smetany. Vznikne báječná karamelová omáčka, kterou poléváme příčně pokrájený ananas. Můžeme ho podávat jako Emanuele na původní slupce.

 

Nenechte si ujít další díl pořadu s Italem v kuchyni a rozšiřte si kuchařku o  Emanuelovy speciality – již tuto neděli 2. května od 18.00 na Primě.

 

Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !