Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na to, aby dítě od malička bavilo kreslit a psát

22. 06. 2021 | Vývoj
Děti objevují svět za maximálního využití všech smyslů a myšlenky rády vyjadřují tvořivou činností. Preciznost sebevyjádření roste spolu s tím, jak se vyvíjí a kultivuje jemná motorika. Vývoj grafomotoriky je nejintenzivnější v období předškolním, kdy je třeba ratolest co nejvíce podpořit a pomoci rozvinout potenciál, který v dítěti dříme. S takovou průpravou bude pro malého prvňáčka učení zábavou a bude se samo od sebe chtít zdokonalovat.

Děti prozkoumávají svět formou hry od malička. Cucat palec ale za čas omrzí, dítě se vydává na výzvědy po okolí, ochutnává a osahává vše, co mu padne do ruček. Toto období je důležité pro vývoj hrubé motoriky. Kolem dvou let začíná navazovat vztahy k ostatním dětem – zatím jde pouze o krátké výměny pozornosti, tahanice o různé věci, podání hračky či neumělé pokusy o utišení jiného dítěte. Děti si hrají vedle sebe a teprve ve třetím roce začínají při hře spolupracovat či soupeřit, což umožňuje dítěti aktivně se prosadit a tím i podpořit sebedůvěru ve vlastní schopnosti.

Kdy se vyvíjí jemná motorika


Zručnost dětí se zpravidla zlepšuje kolem třetího roku věku. Děti v tomto období zvládají navlékat korálky, přelévat tekutinu z nádoby do nádoby a také se může začít projevovat dominance ruky. Kolem čtyř let mají obvykle velkou radost z různorodé činnosti se všemožnými materiály a rády s nimi zacházejí s nevšední představivostí. Zajímají se i o celou škálu výtvarných technik a postupně se v nich zdokonalují. Stříhání, lepení, modelování či kreslení ergonomickými pastelkami, díky kterým dítě prozkoumá svět barev. Kreativní tvorba děti obvykle velmi baví a vy díky tomu poznáte, jak se vyvíjí jejich jemná motorika. Dejte si ale pozor na porovnávání, zvláště pokud máte dvojčátka nebo děti věkově sobě blízké. Každé dítě se vyvíjí individuálně a je potřeba k nim tak přistupovat.

Výuka psaní vyžaduje určitou úroveň grafomotoriky


Kolem pátého roku je jemná motorika natolik vyvinuta, že by dítě mělo zacházet se psacími potřebami, ať už jsou to pastelky či ergonomický roller pro prvňáčky, se stále větší bravurou. Obvyklé křečovité svírání pastelky pěstičkou by měl nahradit uvolněný úchop a porozumění, jaké pohyby jsou k tvoření psaného projevu třeba. Hlavním cílem určitě není dokonalý krasopis, ale automatizace pohybů psaní. Důležitou součástí psaní je také tlak, rychlost a rytmus. Souhra těchto aspektů se nazývá grafomotorika. Cílem je, aby bylo dítě na první třídu připraveno z domova, tak, aby učení samotného psaní pro něj byla zábava.

Mezi 3. – 4. rokem dítě baví:

    • Kreslit silnějšími voskovkami či pastelkami
    • Hrát si s modelínou
    • Rozlišovat různé tvary a velikosti, manipulovat s drobnými předměty (navlékání korálků apod.)
    • Skládat jednoduché puzzle


Mezi 5. a 7. rokem dítě baví:

    • Pracovat s různými výtvarnými technikami (tužka, pastelka, vodovky…)
    • Skládat sofistikovanější puzzle nebo stavebnice
    • Kreslit abstraktní i figurální malby (např. rodina, zážitky)
    • Objevovat číslice, písmena – není neobvyklé, že děti tvoří ze začátku znaky občas zrcadlově překlopené


Zdroj, foto: STABILO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !