Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nakupovat dětské sedačky

10. 09. 2008 | Vývoj
V souladu s evropskými předpisy o bezpečnosti dětí musí od září 2006 všechny děti do tří let cestovat v autě v pohodlné sedačce, nejlépe s podsedákem. A jak postupovat při jejím nákupu?

Povinnost sedět ve vhodné sedačce se netýká jen dětí mladších tří let, ale i dětí starších o výšce do 150 cm. To však platí pro auto, které je vybaveno bezpečnostními pásy. Pokud máte starší auto bez pásů, musí děti starší tří let sedět vzadu, děti do tří let v takovém autě cestovat nesmějí. Je to vždy řidič, kdo je zodpovědný za to, že všechny děti ve vozidle sedí na správné sedačce.


Váhové kategorie

Která sedačka je tedy vhodná? Děti jsou rozděleny do několika váhových a kategorií a tím se řídí i výrobci autosedaček. My k jednotlivým skupinám uvádíme i přibližný věk dítěte, ovšem vždy vybírejte primárně podle váhy.

· Skupina 0: 0 – 10 kg, což je od narození zhruba do jednoho roku.

· Skupina 0+: 0 – 13 kg, tj. od narození do zhruba 15 měsíců.

· Skupina I: 9 – 18 kg, tedy asi od jednoho do čtyř let.

· Skupina II: 15 – 25 kg, což odpovídá věku přibližně mezi 3 a 7 lety.

· Skupina III: 22 – 36 kg, tedy většinou od 6 do 12 let.


Systémy autosedaček


Jak nakupovat autosedačku?Proti směru jízdy
Tyto sedačky se nejvíce používají pro skupinu 0, respektive 0+, tedy pro děti do zhruba 13 měsíců. Jejich výhodou je větší opora pro hlavu a je tedy vhodné je používat, dokud dítě nedosáhne maximální váhy anebo dokud hlavou sedačku nepřeroste.V každém případě je nesmírně důležité, abyste sedačku nikdy neumístili na přední sedadlo, je-li auto vybaveno airbagy.


Ve směru jízdy
Tento typ autosedaček je vhodný pro děti zhruba od 9 do 18 kg, tedy pro skupinu I. Sedačka je zajištěna standardními bezpečnostními pásy a samotné batole je připoutáno pomocí pětibodového systému. Lze v nich nastavit různé polohy a zajistit tak dítěti větší pohodlí.


Autosedačka s podsedákem

Poloha dítěte v takové sedačce je o něco zvýšena. Můžete je koupit včetně i bez vlastních pásů. V případě druhé možnosti (sedačka není vybavena pásy) se dítě připoutává pomocí běžných bezpečnostních pásů vozidla. Některé modely lze přeměnit v sedací polštářek, a to tak, že se jednoduše odstraní opěradlo.


Podsedák
Podsedák je v podstatě spodní část autosedačky, tedy bez celého systému opěradel a je proto nutné zajistit správné připoutání dítěte. Podsedáky mohou být používány pro děti mezi 22 a 36 kilogramy.



Isofix

Isofix je systém, který usnadňuje instalaci sedačky. Většina nových aut je již automaticky vybavena upevňovacími body Isofix, do kterých sedačku prostě zastrčíte a nemusíte ji tedy připoutávat bezpečnostními pásy. Raději se však před nákupem vozidla ujistěte, zda tomu tak je, někdy tento systém bývá až v nadstandardní nabídce. Většina aut má 2 body Isofix, v současné době se můžeme setkat i se třemi body, přičemž třetí je umístěn nad sedačkou.

Mnoho rodičů se obává, že sedačku neupevní správně. Isofix by tyto starosti měl redukovat, protože byl navržen především jako mnohem bezpečnější metoda než bezpečnostní pásy. Především tříbodový systém je považován za vysoce kvalitní.


Rady ohledně nákupu a instalace autosedačky


Zde uvádíme několik rad, kterými je dobré se řídit:

· Ujistěte se, že jste si vybrali sedačku z odpovídající váhové kategorie (viz odstavec Váhové kategorie).

· Není příliš vhodné kupovat autosedačku v bazaru – nikdy neznáte minulost sedačky, tedy ani to, zda je vůbec ještě funkční.

· Pokud můžete, sedačku ještě před nákupem v autě vyzkoušejte. Někdy vám s tím pomůže i prodavač, který vám zároveň ukáže i správnou instalaci.

· Při instalaci přesně dodržujte pokyny výrobce. Správně připevněná sedačka se nesmí příliš posouvat a pohybovat.

· Je-li to možné, umisťujte sedačku na zadní sedadla. Jestliže to nejde, posuňte přední sedadlo co nejvíce dozadu. Nezapomeňte, že sedačka určená proti směru jízdy nikdy nesmí být na předním sedadle vozidla, které je vybaveno airbagy.

· Před použitím několikrát zkuste, zda je sedačka dobře upevněna.

· Sedačku používejte při každé jízdě, i kdyby byla sebekratší.



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !