Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak stimulovat chodila (nejen) u dětí i v zimě

6. 02. 2023 | Vývoj
My dospělí se obvykle snažíme věnovat dostatek péče našim nohám. Přerostlé nehty nejsou při chůzi v botách dvakrát příjemné a ztvrdlé paty či takové kuří oko umí pěkně pozlobit. Nyní v zimě bychom se měli zaměřit na péči o naše nohy ještě o něco důkladněji. Nohy mnohem častěji uzavíráme do bot, které nás chrání před chladem a neposkytujeme jim přirozeně dostatek prostoru pro jejich vyvětrání a stimulaci. Stejnou pozornost si rovněž zaslouží i dětské nožky. Zapomínat bychom proto neměli ani na péči nožek u těch nejmenších, a to již po narození. A s tím, jak dítě roste, vyvíjí se i jeho noha, která vyžaduje péči úměrnou danému věku. Jak tedy dopřát nožkám dospělých i dětí odpočinek, dostatečnou volnost, ale také stimulaci v tomto zimním období?

V poslední době se čím dál více lidí zaměřuje na správnou péči o nohy. Však nás také nosí celý život, a to není žádné klišé. Kromě nezbytné pedikúry, zahrnující kromě pravidelného stříhání nehtů i důkladné promazávání či příjemnou masáž nohou, se do popředí dostává výběr správné obuvi i ponožek, velký rozvoj zažívá bosá chůze a nošení barefoot obuvi, a s tím i často spojená stimulace nohou. A právě u té se zastavíme.

Bosá chůze přírodou


V létě není nic jednoduššího než sundat boty a bosýma nohama se projít po měkké trávě či vyzkoušet i chůzi po překážkách, jako např. po kamínkách, šiškách, klacíkách, využít můžeme cokoliv, co v přírodě najdeme. Nohám se u takovéto procházky po různých površích často uleví od bolesti, při bosé chůzi dochází k uvolnění oblasti chodidel, navíc se takto trénuje zlepšení vnímání různých podnětů, stejně tak tzv. bosá stezka dobře funguje jako prevence vzniku např. plochonoží, propadení příčné či podélné klenby, či u dětí může předcházet vzniku valgózních kotníků či kolen. U začínajících chodců bychom měli volit takový povrch, který dítě zvládne přejít, aby si neublížilo. Chůze v trávě je proto dostačující. Tak, jak dítě roste, povrchy úměrně zkušenostem měníme.

Stimulace, prevence i zábava s ortopedickými podlahami


Jenže, když zrovna nesvítí sluníčko a chlad převládá nad teplem, z představy bosé procházky nás může doslova mrazit. Nebojte se ale, že by neexistoval způsob, jak zajistit nožkám důležitou stimulaci a prevenci po celý rok. Na trhu existuje nepřeberné množství pomůcek, které jsou vhodné pro takovéto zdravé cvičení. Vyzkoušet můžete například tzv. ortopedické podlahy, které nabývají na oblíbenosti u všech generací. Ortopedické podlahy imitují přírodní povrchy. Najdete mezi nimi právě ony šišky, kameny, klacky, klády, či jemnou trávu, luční louku, ale i mušle, kokos, vejce, a mnohé další. Kombinujte měkké i tvrdé podlahy, zařaďte rovněž i 3D balanční podlahy. Je ale důležité vybrat vhodnou strukturu i tvrdost dle věku, ale třeba i dle daného zdravotního problému. Nejmenší děti si na jemných površích trénují zvládání lehkých překážek, starší děti a dospělí si navíc například na 3D balančních podlahách procvičí stabilitu, rovnováhu, koordinaci a posílí střed těla. Jednotlivé dílky mají tvar puzzle, a tak do sebe snadno zapadají. Vy si tak můžete vytvořit v pohodlí domova vlastní bosou stezku či sestavit přímo celý koberec a stimulovat chodila kdykoliv najdete vhodnou chvíli. Pro děti může být taková chůze po podlahách zábavou, často ani nepostřehnou, že cvičí. S dětmi také můžete cíleně hrát pohybové hry. Podlahy jsou barevné, skvěle se hodí pro hru twister či pán čáp ztratil čepičku. Ať už doma, nebo pracujete-li např. ve škole, školce či zájmovém útvaru, sestavte si překážkovou dráhu, do které mimo jiných pomůcek zařaďte právě i podlahy.
péče o tělo

Chtějí-li také dospělí denně využívat ortopedické podložky k pravidelné stimulaci a cvičení, není nic jednoduššího, než je umístit do prostoru, kde tráví nejvíce času. Sestavte si kobereček u kuchyňské linky, pod pracovní stůl či do koupelny.  Zkuste také položit podložky přímo do sprchového koutu, spojíte tak stimulaci s hydroterapií za střídavého sprchování teplou a studenou vodou.


Oblíbenost podlah u fyzioterapeutů


O benefitech ortopedických podlah hovoří již i fyzioterapeuti, kteří je čím dál častěji využívají při terapiích převážně dětských klientů. Již pouhým sestavováním a hraním si s podložkami děti ukážou mnoho ze svého pohybového projevu. Pozoruji chůzi, pohyb v prostoru, manipulaci s předmětem, zvedání a vyndávání podložek z krabice, i to, jak děti dělají dřep nebo jak sedí.

Při prvním styku s podlahami se může stát, že se dítě odmítne po podlaze projít, protože je mu to nepříjemné. Toto chování samo o sobě na pacienta prozradí, že se doposud nožky dítěte s různými povrhy nesetkaly, jelikož byly pravděpodobně často uzavřeny pouze v botách a ponožkách. Jejich nohy nebyly zvyklé na nejrůznější podněty, stimuly, často se fyzioterapeuti také setkávají s pojmem němé nohy, kterým je právě takováto nová zkušenosti zprvu nepříjemná. Ovšem probuzení nohou i za pomocí dalších pomůcek na cvičení jakými jsou např. ježci, míčky, balanční čočky aj., jejich stimulace i otužování přináší výsledky. Takovéto oživení nejen terapie, ale i cvičení či tréninku, je vždy kvitováno s úspěchem.

Jestli již máte podložky doma nebo přemýšlíte o pořízení jen pár kousků, vždy si je můžete poskládat v různém směru, zapojení za sebe, vedle sebe nebo je využívat jednotlivě.
Jak je vidět, ani v zimě nebo za nepříznivého počasí nemusí naše nohy zahálet, ale mohou být krásně aktivní a živé.




Zdroj, foto: Spokonozka.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles