8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak udržet sportovní oblečení dlouho ve skvělém stavu

12. 09. 2023 | Trendy
Nejen letní měsíce patří sportu, a i k němu je hezké se stylově obléknout. Aby vám pečlivě vybrané outfity dělaly radost co nejdéle, je nezbytné, aby se o ně správně pečovalo. Takový přístup ocení totiž nejen vaše peněženka, ale také naše planeta. Vždyť právě šetrný přístup k oblečení, jeho nehromadění a péče o něj, je jedním z principů udržitelnosti. Sportovní materiály, a především ty funkční, vyžadují ale při čištění trochu více pozornosti, to proto, aby si co nejdéle zachovaly všechny potřebné vlastnosti.


Jak na funkční oblečení s membránou a impregnací?


Takové kousky sice mohou do pračky, ale i tak potřebují trochu více péče. Funkční oblečení můžete sice prát v pračce, ale vždy bez odstřeďování. 

Jak udržet sportovní oblečení dlouho ve skvělém stavuMateriály s membránou praní zvlášť uvítají, protože velké množství nečistot ucpává póry a materiál pak ztrácí na své funkčnosti. Než dáte oblečení do pračky, zkontrolujte kapsy a zapněte všechny zipy. Pokud jsou některá místa zašpiněná výrazně víc např. límce od make-upu, nohavice od bahna atd., předeperte je v ruce ve žlučovém mýdle. Oblečení ideálně perte v pracím gelu určeném přímo pro impregnované povrchy. Na pračce nastavte program sport, pokud nemáte, postačí i program na šetrné praní – nikdy ale nepoužívejte aviváž. Po vyprání oblečení vyvěste a dostatečně vysušte, pak použijte impregnaci ve spreji a rovnoměrně ji naneste na celý povrch.


Pozor na sušičku


Naopak fleecové mikiny a roláky není problém prát v pračce. Zapněte všechny zipy, obraťte mikinu naruby, na pračce nastavte prací program na syntetické materiály a teplotu ideálně na 30 °C. Používejte prací gel na sportovní oblečení a nezapomeňte na aviváž, aby vám oblečení po vyprání neelektrizovalo. Po vyprání mikinu proklepejte a vyvěste mimo přímý zdroj tepla. Můžete použít i sušičku, ale nastavte ji na nízké otáčky.


Prodlužte životnost na co nejdelší dobu


Když přijde na údržbu, patří termoprádlo mezi jeden z nejlepších druhů sportovního oblečení. Prát ho můžete v pračce na jemný program – ideálně na 30 °C. Pro prodloužení životnosti používejte prací prostředek na jemné prádlo nebo žlučové mýdlo. Nedoporučuje se používat aviváž, která by mohla funkční materiál ničit. Sušte raději na sušáku než v sušičce, opět si tím prodloužíte životnost jednotlivých kousků.


Při praní pomohou i tenisáky


Už jsme se přehoupli do druhé polovinu roku, a přestože to tak venku ještě nevypadá, bude zima za chvilku klepat na dveře. Oblečení zateplené prachovým peřím se nebojte dát do automatické pračky. Zvolte šetrný program praní, některé pračky už mají i program přímo na péřové výplně. Obecně by měla být teplota nastavena na 30 °C a otáčky na 400–600. Jako prací prostředek zvolte gel přímo na péřové oděvy. Bundu perte samostatně bez dalšího oblečení, můžete přidat 3 až 4 tenisové míčky, které zabrání slepování výplně.  Pokud máte možnost, zvolte i dodatečné máchání, to odstraní případné zbytky pracího gelu. Sušení je o něco náročnější. Bundu rozepněte a rozložte naplocho na sušák. Nepokládejte ji přímo na topení, mohlo by totiž dojít k poškození peří. Je také potřeba pravidelně bundou protřepávat, aby peří dostatečně proschlo a bylo opět nadýchané. Počítejte, že tento proces může trvat až dva týdny, ale určitě ho nepodceňujte. Pokud by v náplni zůstala zbytková vlhkost, může dojít k tvorbě plísní a nepříjemného zápachu. Některé moderní sušičky mají také program přímo na sušení oděvů s prachovým peřím. Pokud máte takovou možnost, určitě ji využijte, sušící proces se tak významně zkrátí.  I do sušičky se vyplatí přidat tenisové míčky, které peří rovnoměrně naklepou.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkNa praní zejména termoprádla používám jedině kvalitní tekutý a šetrný Perwoll - červený vystihne zářivou barevnost prádla a přitom i úžasně voní Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles